10 DODEN PER DAG DOOR BIJWERKING MEDICIJN

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Feb 22, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,318
  Messages:
  38,297
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  TIEN DODEN PER DAG DOOR BIJWERKING GENEESMIDDELEN


  Den Haag - Dagelijks sterven in Nederland tien mensen door bijwerkingen van geneesmiddelen. Ruim de helft van die sterfgevallen is te vermijden door een betere testprocedure voor nieuwe medicijnen en alertere artsen. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.


  Lareb registreert meldingen van bijwerkingen. In 2004 werden daar 170 sterfgevallen door bijwerkingen gemeld door artsen, ziekenhuizen en particulieren. Dat ligt in werkelijkheid veel hoger, concludeert directeur Kees van Grootheest op basis van Brits onderzoek. Tweeduizend patiknten overlijden in ziekenhuizen nadat ze thuis medicijnen met een onverwachte bijwerking hebben genomen. Nog eens 1.500 tot tweeduizend overlijden nadat ze in het ziekenhuis medicijnen kregen.


  ,,Als een geneesmiddel op de markt komt, weten we nog betrekkelijk weinig van de bijwerkingen,'' zegt Van Grootheest. Hij noemt als voorbeeld de pijnstiller Vioxx, die vorig jaar van de markt werd gehaald, nadat bleek dat het middel hartinfarcten en beroertes kan veroorzaken bij langdurig gebruik.


  ,,Het heeft lang geduurd voor we dat doorhadden.''


  Van Grootheest pleit voor een wijziging in de procedure voor het toelaten van nieuwe geneesmiddelen. Het zou volgens de directeur goed zijn als nieuwe geneesmiddelen de eerste twee jaar alleen een 'voorlopige erkenning'


  krijgen


  en artsen het middel alleen onder controle voorschrijven. Gedurende die periode zouden alle bijwerkingen moeten worden gemeld. Als na twee jaar blijkt dat het middel geen grote negatieve neveneffecten met zich meebrengt, kan het een definitieve erkenning krijgen. Volgens Van Grootheest is het geen goed idee de farmaceutische industrie te dwingen nog uitvoeriger te testen voor een nieuw middel op de markt wordt gebracht. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen zou daardoor te duur worden. Hij benadrukt dat geneesmiddelen zonder bijwerkingen niet bestaan. ,,Je stopt altijd een vreemde stof in je lichaam.'' Wel zou in artsenopleidingen meer aandacht kunnen komen voor bijwerkingen.


  Een maand geleden bleek uit bevinden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat ieder jaar honderden mensen overlijden doordat ze verkeerde medicijnen krijgen voorgeschreven. Deze slachtoffers door 'menselijke fouten' komen nog bovenop de doden en zieken door bijwerkingen die zijn veroorzaakt door de samenstelling van geneesmiddelen.