5 gram wiet moet kunnen in belgie

Discussion in 'Wiet & Hash' started by mopsie, Feb 14, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  PS: ,,Vijf gram cannabis moet kunnen''


  ,,Drugsverslaving is een vreselijk maatschappelijk probleem, maar de politiek durft te weinig ingrijpen. Dat willen wij zo snel mogelijk veranderen.'' Met veel gevoel voor drama kondigt PS-voorzitter Elio Di Rupo, geflankeerd door PS-kamerfractieleider Thierry Giet en kamerlid Yvan Mayeur het drugsplan van zijn partij aan.

  Dat plan bevat zowel een preventie en informatieluik, als wetsaanpassingen voor soft- en harddrugsgebruikers.

  De PS wil de aankoop en bezit van cannabis voor jongeren ouder dan 16 uit de drugswet halen, nadat het Arbitragehof in oktober 2004 het paarse cannabisbeleid naar de prullenmand verwees. Giet en Mayeur hebben nu een wetsvoorstel klaar. Dat voert een ,,onweerlegbaar vermoeden'' in: cannabis voor persoonlijk gebruik, wanneer het gaat om niet meer dan 5 gram. De PS wil de wet pas invoeren na een uitgebreide informatiecampagne van 12 tot 18 maanden. Cannabisbezit onder de 16 jaar blijft hoe dan ook steeds strafbaar.

  ,,Koffieshops in België"

  Op vragen over hoe de PS de productie, distributie en verkoop van cannabis bij een eventuele legalisering ziet, heeft Di Rupo geen antwoord klaar. ,,De regering moet een diepgaande studie over de modaliteiten van verkoop laten uitvoeren.''

  Zijn partijgenoot Mayeur wil naar ,,een verbeterd Nederlands model''. ,,Het systeem van de koffieshops, maar dan zonder de overlast van drugstoeristen uit Frankrijk en Duitsland'', zegt Mayeur.

  Daarnaast geloven de Franstalige socialisten vooral in het effect van een grote informatiecampagne, ,,om iedereen te waarschuwen voor de gevaren.''


  bron de standaart
   
 2. Xcrement1

  Xcrement1 Newbie

  Reputation Points:
  25
  Messages:
  17
  Joined:
  Dec 12, 2005
  from belgium
  Is al reactie op gekomen door andere partijen:


  BRUSSEL - De federale meerderheidspartijen VLD en SP.A zijn niet te vinden voor het voorstel van de Franstalige socialisten om het bezit van 5 gram cannabis vanaf de leeftijd van zestien jaar uit de strafwet te halen. SP.A kamerlid Dalila Douifi vindt dat de huidige drugswetgeving goed is, VLD-kamerfractieleider Fons Borgignon vindt het te vroeg voor een nieuwe wetswijziging.
  De huidige drugswet bepaalt, via de omzendbrief van justitieminister Laurette Onkelinx, dat het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis door meerderjarigen de laagste vervolgingsprioriteit zijn. De PS wil nu dat 5g cannabis kan vanaf 16 jaar en dat dit ook niet langer in de strafwet staat.

  Volgens Doufi wil de SP.A de leeftijdsgrens niet verlagen tot 16 jaar of cannabisgebruik uit de strafwet halen. De drugswetgeving zoals die nu bestaat, maakt het mogelijk om bij vaststellingen van cannabisbezit een vereenvoudigd pv op te maken en die registratie maakt verdere opvolging mogelijk, legt ze uit. ,,Als je cannabisbezit uit de strafwet haalt is ook geen registratie meer mogelijk.''

  VLD’er Fons Borgignon vindt het te vroeg voor een nieuwe aanpassing aan de drugswet. Hij vindt dat de wetswijzing die een paar jaar geleden is doorgevoerd eerst grondig geëvalueerd moet worden. Borgignon wil eerst de strafrechtelijke en maatschappelijke gevolgen van de huidige wet kennen, zo stelde hij op de VRT-radio

  Bron: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=DMF14022006_033
   
  Last edited by a moderator: Sep 10, 2017
 3. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  24/02 Maastrichtse burgemeester wil met Patrick Dewael praten over drugs
  De Maastrichtse burgemeester G. Leers (CDA) heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael uitgenodigd voor een gesprek over de drugsoverlast die zijn landgenoten veroorzaken in de stad.
  Dewael had eerder deze week gezegd dat Maastricht zijn drugsprobleem naar het buitenland probeert te verplaatsen, maar Leers schrijft vrijdag in een brief aan de minister dat het precies andersom is.

  Leers citeert in de brief de Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx, die het Belgische drugsbeleid donderdag in de Volkskrant "hypocriet" noemde. "Dat België het bezit van drie gram cannabis gedoogt, zonder dat de verkoop is geregeld, zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar illegale verkooppunten in eigen land of gestimuleerd worden om gebruik te maken van de coffeeshops in Nederland, in Maastricht in het bijzonder".
  Maastricht wordt volgens Leers jaarlijks overspoeld met anderhalf miljoen drugstoeristen uit België en Frankrijk.


  bron gazet van limburg