ACTIE VOOR SNELLERE CASSATIE MICHIEL KUIJ

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Aug 29, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  ACTIE VOOR SNELLERE CASSATIE MICHIEL KUIJT IN THAILAND


  AMSTERDAM - Er wordt een nieuw offensief ontketend voor het lot van Machiel Kuijt, de 37-jarige marktkoopman uit Amsterdam die al langer dan acht jaar en vier maanden in Bangkok achter de tralies zit.


  Boris Dittrich, D66-fractieleider in de Tweede Kamer, die zich al eerder sterk maakte voor Kuijt, wil van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken precies weten wat hij heeft ondernomen om een snelle uitspraak te krijgen in het cassatieverzoek van de Amsterdammer. Gisteren heeft Dittrich een reeks vragen over deze kwestie ingediend.


  Hij verwijst naar de uitspraak van Bot, tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Thailand in januari vorig jaar, dat het Thaise hooggerechtshof een cassatieverzoek van Kuijt binnen een half jaar zou behandelen. ''Hoe beoordeelt u het feit dat ruim anderhalf jaar na het staatsbezoek Kuijt nog steeds geen duidelijkheid heeft over de uitkomst van zijn strafproces?''


  Dittrich verwijst daarbij ook naar de uitspraken van Pieter Marres, de Nederlandse ambassadeur in Thailand, die in deze krant drie weken geleden de stellige verwachting uitsprak dat Kuijts cassatiezaak eind dit jaar, begin volgend jaar zal worden behandeld.


  Marres, die met vakantie in Nederland is en volgende week naar Bangkok terugkeert, neemt dan een brandbrief mee van Kuijts advocaat, Geert Jan Knoops, om te overhandigen aan de Thaise regering. Knoops dringt daarin aan op uitsluitsel over de behandeling van het cassatieverzoek.


  Knoops heeft Kuijt vorige week bezocht in de Bangkwang-gevangenis in Bangkok en tevens gesproken met Kuijts Thaise advocaat, Puttri Kuvanonda. ''Helaas hebben wij daar geen enkele informatie gekregen over een termijn waarop over de cassatie zal worden beslist.''


  Kuijt zelf wordt steeds wanhopiger over het eindeloze wachten. ''Ik houd het niet lang meer vol,'' liet hij Knoops weten.


  Nadat hij in april 1997 was opgepakt omdat zijn ex-vriendin elders wa s betrapt met heroone - Kuijt had niets - zat hij al vijf jaar in voorarrest tot zijn zaak door de rechtbank werd behandeld. Ondanks vrijspraak bleef hij vastzitten, omdat de officier in hoger beroep was gegaan. Anderhalf jaar later kreeg hij onverwacht levenslang.


  Verdrag


  Op initiatief van Dittrich heeft Nederland een jaar geleden een verdrag met Thailand gesloten, waardoor buitenlandse gevangenen na een aantal jaren (bij levenslang: na acht jaar) in hun vaderland hun straf verder uit mogen zitten.


  Voor Kuijt betekende dit een zwaar dilemma. In april had hij acht jaar erop zitten, maar zijn zaak was door het cassatieverzoek nog niet definitief. Opgeven van de cassatie ziet hij als een schuldbekentenis.


  De Nederlandse regering moet er voor zorgen dat Kuijt na een uitspraak in cassatie snel naar Nederland kan komen, vindt Dittrich.