Afghanistan / ’Maak opiumteelt legaal’

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Nov 25, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,290
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Afghanistan / ’Maak opiumteelt van boeren legaal’
  <DIV =article_byline>door Gert Jan Rohmensen</DIV>
  <DIV =inspring>Verwoede pogingen om de illegale papaverteelt in Afghanistan uit te roeien, werpen nog maar weinig vruchten af. Tijd voor een andere aanpak, dacht The Senlis Council. Maar die stuit op weerstand.


  Afghanistan was en is de grootste producent van opium ter wereld, zo bleek ook deze week weer uit het jaarlijkse onderzoek van de Verenigde Naties. Dit jaar produceert het land 4100 ton van het verdovende middel, de grondstof voor heroïne. Een marginale daling ten opzichte van de 4200 ton van vorig jaar.


  De UNODC, het VN-bureau voor drugs en misdaad, ziet wel lichtpuntjes, zoals het afnemende areaal waarop de papaverplant wordt verbouwd. De gunstige weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de oogst toch zo groot is, aldus de VN. Daarmee blijft Afghanistan met 87 procent de onbetwiste wereldmarktleider.


  De uitzichtloze situatie bracht The Senlis Council, een onafhankelijke denktank op het gebied van drugsbeleid, ertoe een prikkelend alternatief voor te stellen: sta Afghanistan –strikt gereguleerd– toe de opiumteelt te legaliseren voor medicinale doeleinden. Van opium kan namelijk niet alleen heroïne gemaakt worden, maar ook de pijnstillers morfine en codeïne. En daaraan is vooral in ontwikkelingslanden een groot tekort.


  Deze week presenteerde The Senlis Council in Den Haag een haalbaarheidsstudie, waaruit blijkt dat de legale opiumproduktie in Afghanistan een reëel alternatief is. Volgens directeur Reinert zijn er veel voordelen. „De afhankelijkheid van de Afghaanse boeren van allerlei krijgsheren vermindert, en ook de macht van die lieden wordt beknot. Bovendien zal de aanvoer van drugs naar West-Europa afnemen, terwijl tegelijkertijd de ontwikkelingslanden meer medicijnen krijgen. Daar komt nog bij dat de opiumvernietigingscampagne in Afghanistan op dit moment duur en weinig effectief is, en de relatie tussen de bevolking en de overheid verslechtert.”


  Het plan hangt nu op officiële toestemming van de Afghaanse regering, maar de vraag is of die er komt. Eerder dit jaar zei de Afghaanse minister van drugsbestrijding nog het idee te verwelkomen. Een paar maanden geleden kwam hij daarop terug, en zei dat zijn land er nog niet aan toe is. Reinert vermoedt dat de Britten, die de drugsbestrijding in Afghanistan coördineren, druk op de Afghaanse regering hebben uitgeoefend om zich alleen te richten op het vernietigen van de papaveroogsten en het promoten van alternatieve teelten.


  Ook elders is er tegenstand. De UNODC denkt dat de boeren toch niet naar de legale productie zullen overstappen omdat ze dan minder verdienen. The Senlis Council heeft echter berekend dat, na aftrek van alle kosten zoals kunstmest en smeergeld, de boeren ongeveer hetzelfde zullen verdienen als nu. Ook de International Narcotics Control Board, de drugs-waakhond, is er niet voor. Er zou al sprake zijn van overproductie van opium.


  Reinert hoopt dat de Afghaanse overheid uiteindelijk toch zal instemmen met een proefproject, hoewel ook hij toegeeft dat er tal van haken en ogen zijn, zoals de controles. „We pretenderen ook niet een wondermiddel gevonden te hebben. Naast de legale productie van opium zal er een tijdlang ook nog illegale productie zijn. Bovendien lekt er uit de legale teelt altijd wel wat weg, maar met strenge controles moet je dat beperkt kunnen houden”, aldus Reinert. „Het is het proberen waard. Veel slechter kan de situatie toch niet worden.”


  Onderzoek: 920000 gebruikers:


  In Afghanistan zijn zo’n 920000 mensen verslaafd aan de een of andere drug, dat is 3,8 procent van de bevolking. Dat blijkt uit het eerste landelijke onderzoek naar drugsgebruik in Afghanistan, uitgevoerd door de VN. De meesten gebruiken hasj (520000), maar opium (150000) en het derivaat heroïne (50000) zijn ook populair. Verder gebruiken 180000 mensen medicijnen zonder recept, en zijn 20000 verslaafd aan andere substanties.</DIV>
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,290
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  OPIUMPRODUCTIE AFGHANISTAN GEDAALD


  NEW YORK - De productie van opium in Afghanistan is het afgelopen jaar gedaald, voor het eerst sinds de verdrijving van het Taliban-regime eind 2001. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties. De papaverteelt, de grondstof voor de productie van opium en derivaten als heroone, is in vergelijking met 2004 2,5 procent lager, aldus de VN.


  De daling was veel groter geweest als 2005 niet een uitzonderlijk goed papaverjaar was geweest, stelt het rapport. Het afgelopen jaar hebben vijftigduizend boeren de kweek van papaver gestaakt en zijn met financikle hulp van de internationale gemeenschap overgestapt op andere gewassen. In 2004 werd volgens de VN 131.000 hectare papaver verbouwd in Afghanistan, tegenover 104.000 dit jaar. Toch is Afghanistan met 78 procent van de wereldpapaverproductie nog altijd met voorsprong de grootste producent.


  De NAVO noemde de productie van papaver onlangs de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het land wegens altijd dreigende conflicten tussen lokale krijgsheren over de controle van de drugshandel. De NAVO is bezig met het uitbreiden van haar taken in Afghanistan en dreigt daarbij in conflict te komen met boeren die zich verzetten tegen de vernietiging van hun papaveroogst en milities die de productie van opium beveiligen.


  Vooral in gebieden waar de federale regering weinig te zeggen heeft en die onder controle staan van lokale krijgsheren bloeit de opiumhandel, aldus de NAVO. Lokale bestuurders strijken een groot deel van de winst op die met de verbouw van papaver gegenereerd wordt en financieren daar hun milities mee. De Afghaanse papaver wordt veelal in het land zelf verwerkt tot opium die het land uit wordt gesmokkeld.


  In het buitenland wordt uit de opium heroone gemaakt die naar Europa en de VS wordt gesmokkeld. De Verenigde Naties stellen dat de opiumteelt de belangrijkste motor voor economische groei is in Afghanistan, goed voor bijna 60 procent van het bruto binnenlands product.