Air Holland vloog op drugsgeld

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Dec 2, 2004.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,294
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Air Holland vloog op drugsgeld
  ROTTERDAM - Luchtvaartmaatschappij Air Holland is mogelijk gebruikt voor het witwassen van drugsgelden. Twee voormalige directieleden van het failliete bedrijf zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag verklaard.
  [​IMG]
  In oktober en november werden in totaal zeven personen aangehouden, onder wie de twee ex-directieleden. Het OM verdenkt de zeven van grootschalige invoer van cocaïne en het witwassen van drugsgeld.

  In deze zaak is ruim 600 kilo cocaïne in beslaggenomen. Uit het onderzoek blijkt dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot-Brittannië en Luxemburg is witgewassen.

  Dit geld, ruim 25 miljoen euro, werd volgens een woordvoerster van het OM deels weer geïnvesteerd in Air Holland. Ook werd geld gestopt in onroerend goed, andere ondernemingen, een drukkerij en horecagelegenheden in Nederland. Het bedrag van ruim 25 miljoen euro is vermoedelijk afkomstig van invoer uit cocaïne.

  Een 45-jarige man uit Nijmegen en 42-jarige man uit Rotterdam, die op 26 oktober zijn aangehouden, worden gezien als de vermoedelijke financiële personen van de criminele organisatie. Daarnaast zijn op dezelfde dag een 34-jarige vrouw uit Bussum en op 2 november een 52-jarige man uit Amersfoort opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid bij het witwassen van het geld.

  Op 8 november werden twee Rotterdammers van 34 en 40 jaar en een 32-jarige man uit Portugaal aangehouden op verdenking van de invoer van cocaïne. Bij huiszoekingen in Rotterdam en Poortugaal nam de politie adminstratie, 50.000 euro en een vuurwapen in beslag.

  De verdachten werkten in opdracht van een 37-jarige Hagenaar. Hij zit momenteel in een Braziliaanse gevangenis. In het Zuid-Amerikaanse land is hij op 11 september aangehouden voor het bezit van 50.000 XTC-pillen. Justitie ziet hem als de spil tussen het witwassen van het geld en de invoer van cocaïne.

  De curator van Air Holland, P. Ingwersen, heeft in zijn uitgebreide onderzoek naar de geldstromen bij de luchtvaartmaatschappij geen verdachte zaken aangetroffen. Particulieren hebben volgens hem geld in Air Holland gestopt, maar er was geen aanleiding om te vermoeden dat daar opbrengsten uit drugshandel tussenzaten.

  Air Holland, in 1985 opgericht door luchtvaartpionier John Block, is begin dit jaar failliet verklaard, omdat het zijn schuldeisers niet meer kon betalen. De waardevolste onderdelen waren toen al overgenomen door de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger en zijn luchtvaartconcern ExelAviationGroup (EAG). Directeur H. Prins van EAG zei dinsdag niks van de drugszaak af te weten. "Wij hebben uitsluitend met de curator onderhandeld".

  Air Holland heeft gedurende enkele maanden geen salaris uitbetaald aan ongeveer driehonderd werknemers. Ook droeg het bedrijf geen pensioenpremies af. Vakbond De Unie probeert het geld terug te krijgen, maar heeft van de curator te horen gekregen dat dat er niet inzit. De bond onderzoekt of de drugszaak nieuwe mogelijkheden biedt om toch tot uitbetaling te komen.

  Het CDA-Tweede-Kamerlid Van Haersma Buma heeft minster Donner (Justitie) om opheldering gevraagd. Hij wil onder andere weten of het faillissement van Air Holland invloed heeft gehad op de omvang van de drugssmokkel via Schiphol. Ook vraagt hij naar controles om er zeker van te zijn dat andere luchtvaartmaatschappijen niet ook drugsgeld gebruiken.
   
  Last edited: Apr 24, 2006
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,294
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Wil er iemand nog een vliegtuigmaatschappij kopen? Is vast maar voor een prikkie.
   
 3. xawego

  xawego Gold Member

  Reputation Points:
  106
  Messages:
  553
  Joined:
  Sep 4, 2004
  Zeg Alfa...als we nou eens een rekening openen hier op't forum...dan kunnen mensen geld doneren voor een goed doel [​IMG]
   
 4. pounder

  pounder Newbie

  Reputation Points:
  3
  Messages:
  39
  Joined:
  Dec 13, 2004
  strak plan!
   
 5. P4nic

  P4nic Gold Member

  Reputation Points:
  1
  Messages:
  228
  Joined:
  Jun 28, 2004
  luchtvaarmaatschappij oprichten en coke vervoeren, nice idea.
   
 6. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,294
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  'SCHULTZ WIST VAN DRUGSTRANSPORT AIR HOLLAND'
  DEN HAAG - De PvdA eist opheldering over een brief waarin staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) de directie van de luchtvaartmaatschappij Air Holland vraagt maatregelen te nemen tegen drugstransporten via de vliegtuigen van de maatschappij.
  Door de transporten zou, aldus de staatssecretaris in de brief uit 2003, de luchtwaardigheid van de toestellen in gevaar komen. Het tv-programma Profiel van de KRO heeft woensdagavond bekendgemaakt in het bezit te zijn van deze brief van Schulz. Uit de tekst zou blijken dat de staatssecretaris wist dat er in het verleden al vaker drugs via de vliegtuigen waren vervoerd.
  De Tweede Kamerleden Verdaas en Wolfsen van de PvdA hebben woensdagavond vragen over de kwestie gesteld aan de staatssecretaris. Ze willen weten waarom Schultz de vluchten van Air Holland niet gewoon heeft stopgezet vanwege de drugstransporten, die kennelijk de veiligheid van passagiers in gevaar brachten.
  Air Holland ging in 2004 failliet. De luchtvaartmaatschappij verkeerde al lange tijd in ernstige financikle problemen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verleende de maatschappij in 2000, na een eerder faillissement, toch een vliegvergunning zodat de maatschappij een doorstart kon maken. Volgens het ministerie kon dat omdat banken zich garant hadden gesteld voor het bedrijf. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat meldde eerder aan de Tweede Kamer dat de vergunning in 2000 terecht was verleend.
  De curator van het bedrijf en een oud-directeur zeiden woensdagavond in Profiel dat er helemaal geen garanties van banken waren. Volgens de PvdA heeft Peijs, namens haar staatssecretaris, de Kamer verkeerd ingelicht.
  De fractie wil ook hierover uitleg.
   
 7. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,294
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  VAN MILJONAIR TOT BAJESKLANT

  ROTTERDAM - De ex-directeur van Air Holland is veroordeeld wegens witwassen van crimineel geld.

  Een droom ging in vervulling toen Cees van Dormael in 2000 de luchtvaartmaatschappij Air Holland verwierf. De in de textiel groot geworden miljonair glunderde. Nu, zes jaar later, zit de ex-miljonair aan de grond. Air Holland ging failliet, zijn gehele fortuin raakte hij eraan kwijt en daarnaast werd hij donderdag hard veroordeeld door de Rotterdamse rechter.

  Van Dormael moet 18 maanden de gevangenis in, waarvan 6 voorwaardelijk.
  Zijn financieel directeur Paul G. kreeg drie jaar. Beide ex-Air Holland-bestuurders hebben volgens de rechter Air Holland in de lucht gehouden met miljoenen aan witgewassen drugsgeld. Van Dormael werd daarmee van miljonair tot bajesklant.

  De 52-jarige Van Dormael is een telg uit een gegoede familie, die groot werd in het textiel en de bedden. Hij was de tweede van zeven kinderen.
  Het gezin was het bedrijf. Alles liep in elkaar over. De familie bouwde de zaak uit tot een conglomeraat van driehonderd filialen, met twintig winkelformules, van De Broekenboetiek tot Steps tot Van Dormael Dreamland.

  Cees van Dormael stapte in 2000 in Air Holland op verzoek van de toenmalige curator. De noodlijdende chartermaatschappij was voor niets te krijgen, in ruil voor een forse investering.

  Van Dormael was op dat moment goed voor 10 miljoen gulden (4,5 miljoen
  euro) . Hij had net zijn villa op de chique Amersfoortse Berg voor 2,3 miljoen gulden (ruim 1 miljoen euro) verkocht, en de verkoop van het familiebedrijf was in volle gang.

  Het was een eenmalige kans', zei hij tegen de Volkskrant. 'Tot nu toe was me alles gelukt.' Maar succes in het textiel bleek iets anders dan slagen in de luchtvaart. Al snel bleek dat er steeds meer geld nodig was om Air Holland in de lucht te houden. Van Dormael stopte zijn kapitaal erin. Nog was het niet genoeg.

  Hij nam Paul G. aan om nieuwe investeerders op te sporen. Die kwam met Hindoestanen aanzetten die graag een luchtlijn (in een afgeluisterd gesprek door hen ook wel 'snuiflijn' genoemd) naar Suriname wilden opzetten.

  Paul G. trad behalve bij Air Holland, in dienst van de Hindoestanen. In zijn auto reed hij met sporttassen vol miljoenen naar Engeland om daar via wisselkantoren drugsgeld wit te wassen. Als de tussenpersonen in Engeland worden gearresteerd, rijdt hij naar Luxemburg om hetzelfde te doen.

  Cees van Dormael zegt dat hij niet heeft geweten dat het geld een criminele herkomst had. De rechter maakte daar gisteren korte metten mee. 'Het wordt de verdachte aangerekend dat hij zich vanuit zijn vooraanstaande maatschappelijke positie heeft ingelaten met het witwassen van drugsgeld.

  Source: de Volkskrant (NL)
  Pubdate: 8 december 2006