AKEN JALOERS OP HEERLENS DRUGSBELEID

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, May 5, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  AKEN JALOERS OP HEERLENS DRUGSBELEID


  Heerlen/Aken - Honderdvijftig verslaafden zorgen op de Kaiserplatz in Aken voor overlast. De stad wil maatregelen. Een delegatie uit de domstad kwam deze week kijken hoe Heerlen het probleem aanpakt.


  Terwijl Heerlen zich ontdoet van het imago drugsstad, worden de problemen in Aken met verslaafden steeds maar groter. ,,De problemen die jullie tien jaar geleden hadden, hebben wij nu'', menen Kalle Wilms en Oskar Knops.


  De twee zorgverleners maken deel uit van een omvangrijke delegatie uit Aken, die een werkbezoek brengt aan Heerlen. De Duitsers worden geonformeerd over Operatie Hartslag, het pakket aan maatregelen dat Heerlen inzet om de overlast van drugsverslaafden en dealers terug te dringen. Het project werkt: in de afgelopen jaren is de leefbaarheid in het centrum van de stad verbeterd.


  De overlast in Aken concentreert zich op en rond de Kaiserplatz, waarbij cafi Relax (met een gebruikersruimte) het epicentrum is. Zo'n honderdvijftig (heroone)verslaafden hangen daar rond, vallen mensen lastig en kopen en gebruiken openlijk drugs. Ook de prostitutie rukt op.


  ,,De situatie wordt onhoudbaar'', meent Volkmar Klein, die een winkel heeft aan de Martin Luther Strasse, een zijstraat van de Kaiserplatz. De ondernemer ziet de omgeving met de dag verloederen. ,,Je hebt momenten dat hier dertig tot veertig verslaafden rondhangen. In de buurt ligt een school en een crhche. De verslaafden bedelen bij ouders en kinderen om geld. Verder stijgt het aantal inbraken schrikbarend.''


  Dieter Aschoff heeft een makelaarskantoor aan de nabijgelegen Rottstrasse. Hij signaleert een waardevermindering van de huizen in de buurt van de Kaiserplatz tot twintig procent. Schuld zijn verslaafden en dealers, weet hij. Harder optreden door de politie en cameratoezicht zijn volgens Klein en Aschoff de oplossing.


  Kalle Wilms en Oskar Knops kennen de geluiden. Ze zijn van kerkelijke organisaties in Aken die hulp bieden aan verslaafden. De twee zorgverleners vinden dat gemeente, politie en andere instanties te lang de ogen gesloten hebben voor de problemen op de Kaiserplatz. Pas sinds april 2004 bestaat er een pasjessysteem voor verslaafden, waardoor enige grip op de groep ontstaat.


  Knops: ,,Het grote manco in Aken is dat de instanties die zich met de verslaafden bezighouden, volstrekt langs elkaar heen werken. De politie heeft een afgebakend terrein, de zorg werkt naar eigen inzicht, de politiek verkondigt een mening en de ondernemers idem. Er is geen samenhang. Dat hebben ze hier beter begrepen. In deze stad werken al deze partijen samen, met resultaat. Aken loopt tien jaar achter bij Heerlen.''


  De CDU-fractievoorzitter in de Akense gemeenteraad, Rolf Einmahl wil dat het onderwerp Kaiserplatz zo snel mogelijk op de politieke agenda komt.


  Het invoeren van cameratoezicht, zoals dat van Heerlen, staat daarbij centraal. Einmahl is onder de indruk van het totale pakket dat bij de Nederlandse buren al bestaat: de dag- en nachtopvang voor drugsverslaafden, het Domushuis, de gestructureerde politie-inzet.


  Einmahl: ,,We kunnen de Heerlense ervaringen gebruiken.''