Albert hofmann wordt 100

Discussion in 'LSD' started by mopsie, Jan 12, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Mister LSD wordt 100
  Een ernstige chemicus uit Zwitserland ontdekt per toeval een nieuwe drug en speelt zo ongewild een sleutelrol in de ontwikkeling van de hippiebeweging en de popmuziek van de jaren zestig. Dat is het verhaal van Albert Hofmann, de ontdekker van de LSD die woensdag zijn honderdste verjaardag viert.

  Farmaceutische industrie
  De in 1906 geboren Hofmann werkte ruim veertig jaar als vorser in de laboratoria van de farmaceutische groep Sandoz . Hoewel de wetenschapper gedurende die jaren meewerkte aan de ontwikkeling van succesvolle geneesmiddelen als Methergin, Hydergin en Dihydergot, zal hij de geschiedenis ingaan als de man die de hippies LSD (lyserginezuurdiƫthylamide) schonk. Hofmann berust erin. "Het is toch een speciaal product, want het gaat over het bewustzijn, datgene wat ons onderscheidt van de dieren", zei hij in een recent interview met het Zwitserse ATS.

  Intenser zien, horen en voelen
  Onder invloed van LSD verandert de gewaarwording van de zintuigen. Men ziet, hoort en voelt intenser. Hofmann kan erover meespreken, want hij beleefde op 16 april 1943 de eerste lsd-trip ooit. De vorser was al enkele jaren doende met de ontwikkeling van een middel dat de bloedsomloop en de ademhaling moest stimuleren en liet per ongeluk een druppel van het goedje op zijn arm vallen. Toen hij na het werk naar huis fietste, begonnen de hallucinaties. Hij kreeg visioenen en zag voorwerpen door de lucht vliegen. Ook angst, duizeligheid en opstoten van extreme blijdschap en dankbaarheid maakten deel uit van Hofmanns maidentrip.

  "LSD, mijn probleemkind"
  De chemicus kon op dat moment niet bevroeden dat de drug jaren later door miljoenen mensen over de hele wereld verheerlijkt zou worden, zo schrijft hij in zijn bekende boek "LSD, mijn probleemkind". Hij dacht dat het middel van nut zou kunnen zijn in de psychiatrie en neurologie. Sandoz produceerde de drug bijna twintig jaar lang voor medische doeleinden.

  In de jaren zestig werd LSD opgepikt door de ontluikende Amerikaanse hippiebeweging. Onder invloed van goeroes als Timothy Leary, en uiterst geschikt voor de hang naar bewustzijnsverruiming en spiritualiteit van de hippies, wordt het middel zeer populair. De drug had een belangrijke invloed op de muziek van onder meer The Beatles, Pink Floyd en Jimi Hendrix.

  Gevaren
  Het LSD-gebruik van de hippies legde echter ook de gevaren van LSD bloot. De drug kreeg een steeds kwalijkere reputatie. De makers waarschuwden dat LSD "geen recreatieve drug" is en dat zelfs zeer kleine hoeveelheden zeer gevaarlijke neveneffecten kunnen hebben. Sandoz staakt uiteindelijk de productie ervan en het middel wordt verboden. Hofmann wijst echter ook op de therapeutische successen die met behulp van LSD geboekt werden, met name in de psychoanalyse. Sindsdien bepleiten toonaangevende wetenschappers regelmatig een versoepeling van het verbod op LSD.

  Groot wetenschappelijk colloqium
  Ter ere van de honderdste verjaardag van Mr. LSD wordt in Bazel een groot wetenschappelijk colloqium over de drug georganiseerd. Ondanks zijn gevorderde leeftijd zal ook Hofmann de debatten bijwonen. De vorsers zijn overigens niet de enigen die de verjaardag van de LSD-ontdekker vieren: elders in de stad worden "psychedelic trance groove parties" aangekondigd. De oude chemicus schudt het hoofd. Het risico van LSD wordt nog steeds onderschat en men weet niet wat er allemaal in de pillen zit die als LSD verkocht worden, waarschuwt hij.