'Alcohol giftiger dan heroïne of cocaïne'

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jan 24, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,290
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  'ALCOHOL GIFTIGER DAN HEROINE OF COCAINE'
  Klaas Arts ziet Korsakov-patienten steeds jonger binnenkomen. Gevolg van overmatig drankgebruik op jonge leeftijd. Hij houdt zijn hart vast voor de toekomst. "Over twintig jaar krijgen we de rekening gepresenteerd."

  WOLFHEZE - Blauwe en rode lijntjes lopen over de vloer. Wie de lijntjes volgt, komt bij het toilet of de huiskamer terecht. Dat is een geheugensteuntje voor de patienten op de Korsakov-afdeling van De Gelderse Roos, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Wolfheze.
  "Ik heb spijt. Ik heb mijn halve leven vergooid", zegt Gerard, die als graficus heeft gewerkt. In de instelling komen Korsakov-patienten steeds jonger binnen.
  De typische Korsakov-patient was vroeger zeker vijftig, tegenwoordig kloppen er dertigers en vroege veertigers aan. Zoals Gerard (41)l. Hij dronk altijd al veel. Zeker nadat zijn vrouw kanker kreeg en overleed.
  Hij zoop zijn verdriet weg en kon haar in haar laatste levensfase al niet meer verzorgen. Na haar dood vereenzaamde hij. Hij heeft 'gaten' in zijn geheugen.
  Gerard is een van de voorbeelden van de verwoestende werking van alcohol op jonge leeftijd. Beleidsmakers houden morgen een congres over twintig jaar alcoholcampagnes. Maar Klaas Arts, gedragsneuroloog en Korsakov-deskundige bij De Gelderse Roos, heeft het vertrouwen in campagnes al lang verloren.
  "Voorlichting? Vergeet het maar! Wil je echt iets aan het probleem doen, dan moet je de prijzen opschroeven en de verkrijgbaarheid van alcohol inperken. Haal de breezers uit de supermarkt en maak ze fors duurder.
  Het drinkgedrag van de jeugd is zorgelijk."
  Jongens en meiden drinken steeds meer alcohol op steeds jongere leeftijd. De helft van de jongeren van 15 drinkt elke week.
  Een desastreuze ontwikkeling, schetst Arts. "Er komt een ramp op ons af." Op zich kunnen hersenen redelijk tegen alcohol, maar in de puberleeftijd vindt het rijpingsproces van het voorste deel van de hersenen plaats. Op die leeftijd vinden grote gedragsveranderingen plaats. Alcohol verstoort dat proces. De frontale hersenschors, het voorste deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor je persoonlijkheid, wordt aangetast.
  Arts: "We zijn een generatie jongeren aan het kweken waarbij straks
  gedrags- en persoonlijkheidsstoornissen veelvuldig voorkomen."
  Emeritus-hoogleraar psychofarmacologie Rien Verbaten van de Universiteit Utrecht valt hem bij.
  "Alcohol is veel giftiger dan heroine of cocaine. Als het nu op de markt zou komen, dan zou het meteen worden verboden. Maar ja, in het stenen tijdperk dronk men al en in de tijd van de bijbel ook. Er rust geen taboe op."
  De ernst van de effecten van alcohol hangt van drie factoren af. De hoeveelheid, het geslacht en de leeftijd waarop men is begonnen. Het aantal geregistreerde Korsakov-patiknten is 8000, maar ligt vermoedelijk hoger. Dat gaat fors toenemen, voorspelt Klaas Arts. Korsakov krijg je door gebrek aan vitamine B1, wat onder andere in vlees, volkorenproducten, erwten en bonen zit. Drinkers eten weinig en slecht en daardoor krijgen ze de aandoening.

  Vitamines
  Jongeren zijn in de groei en eten veel, waardoor ze nog redelijk wat vitamines binnen krijgen en dus minder kans lopen op een Korsakov. Maar hun alcoholgebruik veroorzaakt wel problemen die later tot een sterk verhoogde kans op Korsakov leiden.
  Arts: "Jongeren die voor hun 16e gaan drinken, hebben een vier keer zo grote kans om alcoholist te worden."
  Achter het bureau van Arts staan tientallen wetenschappelijke boeken in de kast, vol literatuur over de werking van alcohol op de hersenen. "Als je dan toch veel drinkt, zorg dan dat je voldoende vitamine B1 binnen krijgt. Haal desnoods een pot pillen bij het Kruidvat. Kost bijna niks."
  Het syndroom van Korsakov werd in 1852 beschreven door de Zweedse arts Magnus Huss. De Russische psychiater Sergei Korsakov omschreef het dertig jaar later nauwkeuriger. Daardoor is zijn naam eraan verbonden.
  Door slechte voedingsgewoonten (weinig vitamine B1) in combinatie met overmatig alcoholgebruik worden delen van de hersenen aangetast, waarna de patiket last krijgt van geheugen- en oordeelsstoornis. De tekenen lijken op dementie. De patiketen beweren vaak een prima geheugen te hebben maar vullen gaten in hun geheugen op met fantasieverhalen.
  Korsakov-patienten kunnen niet genezen: er is geen hoop op verbetering.
  Het syndroom van Korsakov kan ook ontstaan door maagdarmstoornissen, omdat dan het spijsverteringskanaal de vitamines niet goed kan opnemen.
   
  Last edited by a moderator: Oct 22, 2006
 2. legalize!

  legalize! Titanium Member

  Reputation Points:
  99
  Messages:
  118
  Joined:
  Apr 6, 2005
  from The Netherlands
  Al die minderschadelijkdanalcoholgeestveruimende middeltjes zijn zo gevaarlijk wantja mensen gaan zich er lekker van voelen he, dus zet ze maar op de opiumlijst jongens! Moet alcohol er ook bij meneer? Neee, want dat drinken we zelf! Grrrrr!
   
 3. Mr Sosa

  Mr Sosa Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  12
  Joined:
  Jan 18, 2006
  41 y/o from The Netherlands
  Ik ken meer mensen met alcohol probleemen dan met drugs .Dus ik denk door dat alcohol gewoon makkelijk te krijgen is er meer mensen snel een probleem mee krijgen. Of het nu gevaarlijker is dan alle aanderen middelen dat weet ik niet,maar alles wat je teveel gebruikt(dus dat het je leven beheerst)is slecht voor je.dus gebruik alles met maten. Het leven is feesten en feesten is leven