alcohol verbod jongeren in scandinavie en vs matig succes

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jan 25, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  23-01-2006 Alcoholverbod jongeren in Scandinavië en VS matig succes

  Bron: Nederlands Dagblad.nl
  datum: 23 januari 2005


  DEN HAAG - Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst wil een alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar. Geen drankje meer in de kroeg of een kratje bier kopen bij de slijter. In Scandinavië en de Verenigde Staten gelden al langer strenge maatregelen tegen alcoholgebruik door jongeren. Maar met matig succes.

  Met een hoge leeftijdsgrens, straffe prijspolitiek en een staatsmonopolie voor wijn en sterke drank, proberen de Scandinavische landen alcoholmisbruik tegen te gaan. Met beperkt succes. Een biertje op je achttiende moet kunnen, maar iets sterkers krijg je in Noorwegen niet mee voor je twintig bent. Op IJsland moet je zelfs twintig zijn om bier of wijn te mogen bestellen.

  Deze twee landen verkopen meteen ook de duurste alcohol van Europa. Een liter sterke drank kost de IJslanders 37 euro en de Noren zelfs 52 euro. Die borrel moeten ze, net als wijn en bier met een hoger alcoholpercentage dan 2,5, in een staatswinkel halen.

  Ook de reclamewetgeving is streng. Alcoholreclame op tv of in de bioscoop, advertenties in bladen, uithangborden: het is allemaal niet toegestaan. ,,De Scandinavische alcoholpolitiek is goed voor de gezondheid'', concludeert het Noorse bureau voor alcohol en drugsonderzoek tevreden.

  Op het eerste gezicht lijkt het te kloppen: volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) drinken Zweden, Noren en IJslanders gemeten in pure alcohol beduidend minder dan bijvoorbeeld de Fransen en Oost-Europeanen. Toch slaan verschillende ministeries alarm: jongeren drinken vaker en meer. De Scandinaviërs tot twintig jaar drinken zelfs bijna twee keer zo veel als tien jaar geleden. ,,Met de intrede van breezers en cider zijn het vooral meisjes die vaker dronken worden'', staat in een Noors rapport over de alcoholproblematiek. Zeventienjarigen komen het café misschien niet in, maar er is altijd wel een manier te vinden om de dorst te lessen.

  De hoge prijzen lijken wel een effectief wapen tegen drankmisbruik. Toen Finland twee jaar geleden de accijns verlaagde, steeg de alcoholverkoop meteen met tien procent. Aan de andere kant jaagt de dure drank mensen naar het buitenland. De Denen slaan in Duitsland in en de Finnen doen boodschappen in de Baltische Staten. Noorse en Zweedse jongeren zijn ondertussen graag geziene gasten op 'zuipcruises' naar Denemarken.

  Mondwater

  Tien jaar geleden was Carter Loar tegen wil en dank even een bekende Amerikaan. De 17-jarige scholier uit Loudon County in Virginia haalde het nieuws nadat hij geschorst werd door Park View High School omdat hij zijn mond met een fris mondwatertje had gespoeld, vlak voor een afspraakje. Het mondwatertje bevatte alcohol, en dat was in strijd met het 'zero tolerance'-beleid van zijn school tegen alcoholgebruik. De jongen moest als onderdeel van zijn straf ook nog een driedaagse cursus tegen alcoholmisbruik volgen.

  Een ook volgens veel Amerikanen bizarre straf, maar het tekent de manier waarop in de VS tegen alcoholgebruik door jongeren wordt aangekeken. En jongeren betekent: onder de 21 jaar. Amerika is het enige land waar de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol op 21 jaar ligt. Elke jonge Europese toerist in de VS ondervindt het al snel na aankomst: in geen café krijgt hij of zij een biertje of iets sterkers, als hij al wordt toegelaten. Een cafébaas die toch aan jongeren schenkt kan zijn vergunning kwijtraken. En jong uitziende dertigers moeten in supermarkten soms aantonen dat zij écht ouder dan 21 zijn, als ze een 'sixpack' willen kopen.

  Het betekent overigens niet dat het drinken van een wijntje of biertje overal helemaal verboden is. In zeven staten mag een jongere helemaal niets drinken, in veel andere staten zijn er uitzonderingen, zoals 'thuis, mits onder begeleiding van een ouder'. Maar 'publiek' drinken is taboe.

  De federale regering en die van veel staten willen het liefst een 'zero-tolerance'-beleid. Geen druppel alcohol voor minderjarigen, hoe of waar dan ook. Is dat omdat Amerikaanse jongeren zo ontzettend zuipen? Nee, zij drinken echt niet meer dan hun leeftijdsgenoten in 'vrijere' landen. En helpt het? Volgens de statistieken neemt het aantal jongeren dat drinkt elk jaar iets af, maar slechts met tienden van procenten achter de komma.

  Een probleem in de VS is wél binge-drinking, waarbij vooral in de weekeinden in korte tijd enorme hoeveelheden alcohol naar binnen worden geslagen. En de meeste jongeren hebben al vroeg een auto, waardoor een ongeluk onder invloed gauw is gebeurd. Waarna weer wordt gepleit voor nog strengere maatregelen.

  Wetenschappers pleiten overigens al geruime tijd voor een wat soepeler houding, omdat je jongeren beter kunt léren op een verantwoorde manier met drank om te gaan, dan het ronduit te verbieden.