Alcoholvergiftiging moet jongeren wakker schudden

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Apr 24, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,283
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  ALCOHOLVERGIFTIGING MOET JONGEREN WAKKER SCHUDDEN
  HILVERSUM - Stichting Alcoholpreventie (STAP) is bezig verhalen te verzamelen over jongeren die een alcoholvergiftiging hebben gehad. Aan de hand daarvan wil STAP jongeren waarschuwen voor buitensporig alcoholgebruik.,,De zichtbare gevolgen zijn helaas nodig om de mensen wakker te schudden'', zegt Wim van Dalen, directeur van STAP.
  Steeds meer tieners komen in het ziekenhuis terecht met een alcoholvergiftiging, zei de Delftse kinderarts Nico van der Lely dinsdagavond in een uitzending van het televisieprogramma NOVA. Volgens de arts is in zijn ziekenhuis, het Reinier de Graaf in Delft, het aantal opnames sinds 1999 verzestienvoudigd. Voor 1999 kwam volgens hem alcoholvergiftiging bij bijvoorbeeld kinderen van ongeveer twaalf en dertien jaar oud niet voor.
  Van der Lely schat dat er in heel Nederland per week enkele tientallen pubers in ziekenhuizen worden opgenomen. Soms zijn ze zelfs in coma geraakt door hun buitensporige alcoholgebruik. Ze drinken een halve tot anderhalve liter sterke drank binnen twee uur. Volgens de arts gaat het steeds vaker om meisjes.
  De kinderarts heeft nog geen gevallen met dodelijke afloop meegemaakt, maar dat zal niet lang meer duren, vreest hij. De kinderen lopen grote risico's als ze niet snel goede medische zorg krijgen na hun drinkgelag.
  Doodgevroren
  ,,Als jongeren bewusteloos raken, is de schrik groot. Ze worden meestal snel naar het ziekenhuis gebracht, waardoor de ramp nog net is te bedwingen'', zegt STAP-directeur Van Dalen. De Stichting Alcoholpreventie wil de verhalen over alcoholvergiftiging doorvertellen, om ook andere jongeren en ouders wakker te schudden.
  Het verzamelen van verhalen is moeilijk. Er ligt een taboe op alcoholvergiftiging, merkt Van Dalen. ,,Ouders schamen zich. Het is niet leuk om over je eigen dochter te vertellen dat zij in het ziekenhuis heeft gelegen voor een alcoholvergiftiging.''
  Het is moeilijk ouders zover te krijgen dat ze toestemming geven het verhaal over hun zoon of dochter in te zetten voor preventie. STAP is al lange tijd bezig, maar heeft nog maar enkele verhalen verzameld.
  ,,Waaronder het verhaal van een 17-jarige jongen die is doodgevroren onder invloed.''
  Van Dalen vindt dat de overheid eindelijk eens moet ingrijpen. ,,Het blijft me verbazen dat we dit als samenleving accepteren. Er is tolerantie bij de leeftijdscontrole in winkels, en ouders zijn onbegrijpelijk acceptabel. De overheid durft geen maatregelen te nemen die tegen de belangen van de producenten ingaan, zoals het verbieden van reclame.''
  Stichting Voorkom!
  Twintig jaar geleden, toen de Stichting Voorkom! werd opgericht, kwam alcoholvergiftiging zelden voor onder jongeren, zegt directeur Theo van der Sluijs. ,,Nu ga je geen klas voorbij, of ze herkennen het.'' De christelijke stichting waarschuwt op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs voor de gevaren van alcohol, drugs, roken en gokken.
  Stichting Voorkom! vertelt op scholen wat de werking van alcohol is.
  ,,Er is geen drug te bedenken, die zoveel lichamelijke schade kan aanrichten'', volgens Van der Sluijs. In de gastlessen komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord.
  Een deel van het probleem ligt bij de ouders, zegt de directeur van Stichting Voorkom!, omdat zij accepteren dat hun kinderen drinken. ,,De meeste ouders hebben niet de voorlichting gehad die de jongeren nu wel krijgen. Ze weten niet dat alcohol voor jongeren onder de zestien schadelijker is dan voor volwassenen. Alcohol belemmert de ontwikkeling van de hersenen.''
   
  Last edited by a moderator: Oct 22, 2006