Bedrijfsleven Verdient Aan Wietteelt

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jan 27, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  BEDRIJFSLEVEN VERDIENT AAN WIETTEELT
  DEN HAAG - Het Nederlandse bedrijfsleven verdient naar schatting meer dan honderd miljoen euro per jaar aan de teelt van wiet. Daaronder zijn gerenommeerde, beursgenoteerde ondernemingen als Philips, Rockwool en Bayer.
  Dat blijkt uit onderzoek van de Geassocieerde Persdiensten, waarbij deze krant is aangesloten. Justitie zegt niets tegen deze toeleverende industrie te kunnen doen.
  Nederland telt honderden toeleveranciers aan de cannabisbranche, die in meer of mindere mate profiteren van de wietteelt in binnen- en buitenland. Het gaat onder meer om fabrikanten van verlichtings-,
  ventilatie- en irrigatiesystemen en producenten van substraten en bestrijdingsmiddelen.
  Diverse groothandels richten zich vrijwel volledig op de cannabisbranche. Daar gaan wekelijks duizenden groeilampen van onder meer Philips en Osram over de toonbank. De prijzen van de lampen varikren van 30 tot 60 euro. ,,Dan heb je het dus over miljoenen euro's omzet per jaar'', aldus bedrijfsleider Arjen Theuns van groothandel De Groene Oogst in Tilburg.
  Een woordvoerster van Philips erkent dat groeilampen in growshops worden verkocht, maar benadrukt dat het bedrijf daar geen invloed op heeft. Ze wil niet zeggen hoeveel geld Philips ermee verdient. ,,We hebben wel een idee, maar over omzetgegevens doen wij nooit uitspraken.'' Ook Osram wil geen cijfers noemen.
  Econoom Adriaan Jansen, die zich heeft gespecialiseerd in de cannabisbranche, schat dat de wietteelt het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks ruim honderd miljoen euro oplevert. ,,Van potgrond tot ventilatoren.'' Een groot deel van die omzet kan volgens Jansen worden toegeschreven aan export naar het buitenland.
  Covrdinator Jaap de Vlieger van het Nationaal Netwerk Drusgexpertise
  (NND) spreekt van een miljoenenindustrie. ,,Een hennepkwekerij kost tussen 2500 en 4000 euro aan materialen. Nederland telt tienduizenden kwekerijen. Dus tel uit je winst.''
  Ook de producenten van potgronden, meststoffen en bestrijdingsmiddelen verdienen grif aan de wietteelt. Zo beweert Atami uit Rosmalen, fabrikant van 'biostimulators', een miljoenenomzet te maken. Het bedrijf zet jaarlijks tienduizenden liters groei- en bloeimiddelen af tegen prijzen die oplopen tot een tientje per liter.
  Andere bedrijven, zoals chemiegigant Bayer en substratenfabrikant Grodan, een dochterbedrijf van Rockwool, erkennen dat hun producten in growshops worden verkocht, maar zeggen daar niets aan te kunnen doen.
  ,,De groothandels met wie wij zaken doen, bepalen zelf aan wie ze onze artikelen doorverkopen'', aldus een woordvoerder van Bayer. Een woordvoerster van Grodan beaamt dat. ,,Dat onze producten in deze branche terechtkomen kunnen wij niet voorkomen.''
  Het Parket Generaal, het hoofdkantoor van het Openbaar Ministerie, zegt de toeleverende industrie niet aan te kunnen pakken. ,,Ze verkopen volstrekt legale artikelen, die ook voor andere doeleinden te gebruiken zijn dan het telen van wiet'', aldus een woordvoerder.