bende voerde 328 kilo cocaine in via antwerpen haven

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jan 18, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Bende voerde 328 kilo cocaïne in via Antwerpse haven

  (foto VRT)Het openbaar ministerie heeft woensdag acht jaar cel en 100.000 euro boete gevorderd tegen de 56-jarige Manuel R. (Rodriguez). De Colombiaan, die verstek liet, stond volgens de procureur aan het hoofd van een criminele organisatie die tussen november 2003 en januari 2005 in totaal 328 kilogram cocaïne het land binnensmokkelde via de haven van Antwerpen. In deze zaak moeten 31 beklaagden verantwoording afleggen.

  Anonieme tip
  Het onderzoek ging in juni 2004 van start na een anonieme tip. De speurders vernamen dat een criminele organisatie zich bezighield met de invoer van drugs vanuit Zuid-Amerika. Gijs V.P. (Van Prooyen), de derde beklaagde, zou bij de smokkel betrokken zijn. Een tiental dagen later volgde een tweede tip. Er zou een schip op weg zijn naar de Antwerpse haven met een lading drugs aan boord. Ditmaal werd ook de naam van eerste beklaagde Alessandro T. (Tamburello) genoemd, een treinmachinist aan de haven.

  Telefoontap
  Hun telefoons werden afgetapt en zo vernamen de speurders dat het schip op 18 juni 2004 zou aanmeren. In een container met balen koffie werden drie zakken met in totaal 114 kilogram cocaïne aangetroffen. Uit de telefoontap bleek eveneens dat de bende ook verantwoordelijk was voor het drugstransport dat op 11 november 2003 in de haven was onderschept. Toen zat 168 kilogram cocaïne tussen de koffie verstopt.

  Met behulp van telefoontaps en observaties werd de organisatie verder in kaart gebracht. Daaruit bleek volgens het OM dat Manuel R. de hele operatie financierde, de taken verdeelde en de anderen ter verantwoording riep. Ook Alessandro T., Gijs V.P., Johan P. (Pijpers), Tom M. (Meurs) en Patrick D.G. (De Groote) vervulden leidinggevende rollen bij de operatie. De andere beklaagden leverden hand- en spandiensten; ze traden op als tussenpersoon, leverden contacten en gingen mee de drugs ophalen en afleveren.

  Arrestaties
  Begin 2005 volgden de eerste arrestaties. Op 5 januari was in de haven opnieuw een schip vanuit Peru aangemeerd. Een container met daarin 46 kilogram cocaïne was op de kade geplaatst, waarna Alessandro T. en twee kompanen hem hadden opengebroken en de drugs eruit hadden gehaald. Ze werden korte tijd later met hun vrachtje onderschept door de politie.

  De zwendel in cocaïne was niet het enige waar de organisatie zich volgens de procureur mee bezig hield. Ook de invoer en verkoop van 150.000 xtc-tabletten, zes kilogram speed en zes kilogram cocaïne wordt aan de leden toegeschreven, net zoals een cannabisplantage met 105 plantjes in de Familiestraat in Antwerpen.

  Vordering
  Het openbaar ministerie vorderde voor dit alles acht jaar cel voor Manuel R., zes jaar voor Alessandro T. en vijf jaar voor Johan P., Gijs V.P., Tom M. en Patrick D.G. Voor 24 anderen vroeg hij celstraffen tussen één en vier jaar, voor de laatste beklaagde de opschorting. De procureur vorderde ook de verbeurdverklaring van twee voertuigen en zo'n 155.000 euro.

  De zaak wordt donderdag en vrijdag voortgezet.