Bende xtc-producenten opgerold

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Dec 2, 2005.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  <H2>02/12Drugslabo ontdekt bij Herks boerengezin</H2>


  De federale recherche van Hasselt heeft donderdagavond een gigantisch drugslabo ontdekt in een schuur in een afgelegen hoeve in Schakkebroek.
  De speurders kwamen eerst oog in oog te staan met zes stieren en ontdekten toen een zeecontainer vol vaten, verstopt achter balen stro. Naast tientallen vaten vol aanmaakproducten in de container, werden ook kilo’s speed aangetroffen.

  Op last van het parket van Hasselt werden de 63-jarige landbouwer, zijn 58-jarige vrouw en hun 26-jarige zoon opgepakt. Het gezin kwam al eerder in aanraking met het gerecht omdat het illegale Sikhs had gehuisvest in dezelfde stal waarin nu het drugslabo was ondergebracht. De stal werd nu verhuurd aan Nederlanders die nog worden opgespoord.
  De ontdekking van het drugslabo zou het gevolg zijn van de recente ontdekkingen van gelijkaardige labo’s in Veldwezelt, in het Nederlands- Limburgse Nederweert en in Voerendaal nabij Maastricht
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Woensdag 30 november 2005 - NEDERWEERT – De Nationale Recherche heeft gisteren naar aanleiding van invallen in een groot xtc-laboratorium in Nederweert en in een opslagruimte in Voerendaal zes verdachten gearresteerd.


  [​IMG]


  Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) volgen waarschijnlijk later nog meer aanhoudingen in deze zaak. Naast de twee eerder genoemde locaties zijn ook vijf woningen in Limburg doorzocht, in Brunssum, Schinveld, Landgraaf en twee in Kerkrade. In België zijn invallen gedaan in huizen in Lanaken en Neeroeteren.

  „Dit is het eerste xtc-laboratorium dat dit jaar is ontdekt“, zegt persofficier van justitie C. van Spierenburg. „Het is een fors lab, zoals tot nu toe zelden is aangetroffen.“ Hij wil niet zeggen hoe de Nationale Recherche het op het spoor is gekomen.

  Grondstoffen

  De verdachten zijn een vrouw en vijf mannen in de leeftijd van 30 tot en met 59 jaar, allen afkomstig uit Limburg. In Voerendaal vond de politie onder meer 50.000 liter chemicaliën, grondstoffen voor de xtc-productie.

  Justitie vermoedt dat een of meer van de aangehouden verdachten ook betrokken zijn geweest bij ten minste twee dumpingen van afval dat vrijkomt bij de productie van synthetische drugs. Dat gebeurde in Heerde in januari 2004 en in Apeldoorn in maart 2005.

  De politie vond daar gestolen trailers met de complete inhoud van een productielocatie.

  De actie van de politie begon gisterenochtend om 06.00 uur. In het laboratorium in een varkensstal van vijfhonderd vierkante meter waren op dat moment twee mensen aanwezig.

  Volgens het OM gaat het gezien de capaciteit en kwaliteit van de aangetroffen apparatuur om een zeer professioneel laboratorium. Er zijn zeer grote hoeveelheden chemicaliën als waterstofgas, aceton en zoutzuur gevonden; samen genoeg voor drie miljoen pillen.

  Het technisch onderzoek duurt zeker nog tot vanmiddag. De politie heeft in het laboratorium geen tabletten of machines voor de productie van tabletten gevonden. De plek van de productie van xtc-tabletten is nog niet achterhaald. De in Voerendaal gevonden opslagruimte lijkt volgens de politie toe te behoren aan dezelfde groep criminelen die van het laboratorium in Nederweert gebruikmaakte. Bij deze inval werd niemand aangetroffen.

  Vorige week publiceerde de Nationale Recherche nog een analyse over de ontwikkelingen van de synthetische drugscriminaliteit in de periode 2002-2004.

  Retour

  Daaruit bleek dat de productie en consumptie van xtc in Nederland enigszins op hun retour lijken. Er vinden verschuivingen plaats naar het buitenland. De betrokkenheid van Nederlanders bij de internationale markt van synthetische drugs blijft echter bestaan.
   
 3. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  TIENDUIZENDEN LITERS PRODUCTEN VOOR XTC-LABORATORIUM IN VELDWEZELT


  Een gespecialiseerde firma start woensdag in Veldwezelt (Lanaken) met het opruimen van tienduizenden liters afvalproducten en grondstoffen van een xtc-laboratorium.


  De lokale politie Lanaken en de Gerechtelijke Dienst van het Arrondissement (GDA) Tongeren hebben dinsdag een huiszoeking uitgevoerd in een loods van een oude glasfabriek in Veldwezelt. De speurders troffen er zes scheepscontainers met chemische producten aan. De speurders zijn bezig de Nederlandse huurder van de loods op te sporen.


  Volgens de Tongerse GDA gaat het om een onderzoek, dat los staat van de vondst dinsdag van een xtc-laboratorium in het Nederlands-Limburgse Nederweert en van een opslagplaats voor grondstoffen in Voerendaal (nabij Maastricht). Dat xtc-laboratorium had een productiecapaciteit voor twintig miljoen xtc-pillen. In Voerendaal ging het om 50.000 liter grondstoffen.


  Er wordt wel onderzocht of er een link is met de vondsten van de Nederlandse nationale recherche. In het kader van een rechtshulpverzoek van justitie in Nederland zijn ook in Belgisch-Limburg twee huiszoekingen uitgevoerd. In Neeroeteren (Maaseik) zijn een vuurwapen, documenten, enkele voertuigen en geld in beslag genomen. Er werd niemand gearresteerd.