Beta Blockers

Discussion in 'Diverse drugs' started by Paulus9, Apr 6, 2007.

 1. Paulus9

  Paulus9 Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  1
  Joined:
  Apr 6, 2007
  Het schijnt dat Beta Blockers helpen voor examens en presentaties om de spanning weg te nemen. Zijn er hier gebruikers die mij kunnen vertellen wat ze precies doen en wat de risico's zijn? Ik ben van plan ze zelf namelijk eens te gaan proberen!
   
 2. Psych0naut

  Psych0naut Platinum Member

  Reputation Points:
  2,229
  Messages:
  2,226
  Joined:
  Feb 27, 2006
  from The Netherlands
  Beta blockers worden tegen bepaalde hartaandoeningen gebruikt, IIRC om hartkloppingen te voorkomen. SWIM weet niet zoveel van beta blockers, maar het lijkt hem vrij onverstandig om hart medicatie te gebruiken zonder begeleiding van een dokter of arts.
  Er zijn veel beter middelen tegen examenstress en spanningen, een benzodiazepine zou daar veel beter voor geschikt zijn.
  Benzodiazepines zijn overigens alleen op voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek, en kunnen alleen door de dokter voorgeschreven worden.
  Mogelijk dat als You dit voorlegt bij de dokter dat hij/zij erg kampt met examenstress dat de dokter wel eenmalig ze wilt voorschrijven.
  Ow, en verwijs a.u.b. naar SWIM(Someone Who Isn't Me) of naar je labrat/cavia/capibara en lees de regels, bedankt!
   
 3. yaba

  yaba Titanium Member

  Reputation Points:
  455
  Messages:
  681
  Joined:
  Jul 3, 2007
  My doctor heeft hem propranolol voorgeschreven voor paniek aanvallen en het werkte. Denk dat het werkt voor spanningen maar swim zou ze niet nemem zonder advies van zijn docter.
   
 4. Ruud

  Ruud Gold Member

  Reputation Points:
  400
  Messages:
  536
  Joined:
  Aug 25, 2005
  35 y/o from The Netherlands
  Swim heeft ooit wel eens gelezen dat GHB ook een beta-blocker is. Referenties heeft hij hier helaas niet voor.
   
 5. R3direct

  R3direct Newbie

  Reputation Points:
  72
  Messages:
  115
  Joined:
  Sep 9, 2007
  from belgium
  Beta Blokkers dienen voorgeschreven te worden door een arts na een grondig lichamelijk onderzoek.

  SWIM gebruikt reeds jaren propranolol tegen supraventriculaire tachycardie; uitgelokt door een geleidingsstoornis in de sinusbundel. Betablokkers werken niet rechtstreeks op het hart maar op de zenuwbanen naar het hart.

  Propanolol wordt gebruikt bij ernstige examenvrees en plankenkoorts. Iedereen voelt spanning voor een examen of optreden. Je hart gaat dan sneller kloppen, je transpireert en je handen trillen. Dit is heel normaal en hoeft niet behandeld te worden. Pas als de spanning extreem is, kan behandeling met geneesmiddelen worden overwogen. Propranolol zorgt dat je hartslag wat minder snel gaat en dat je minder trilt. Het werkt na ongeveer een halfuur en blijft enkele uren werken.

  Propranolol is een medicijn dat ons intellectueel functioneren verbetert in situaties van stress. Propranolol kan in deze hoedanigheid incidenteel gebruikt worden om (be)angstigende situaties toch aan te kunnen.

  Tijdens een stress-situatie gaat ons lichaam adrenaline produceren. Onze hersenen maken hun eigen soort adrenaline: noradrenaline. Door het vrijkomen van deze stoffen ontstaat de klassieke vlucht/vecht reaktie. Het meeste bloed komt ter beschikking van onze spieren. We kunnen niet meer helder denken. We beginnen te trillen en te zweten. Dit alles komt goed van pas wanneer we de 100 meter moeten sprinten.
  In andere situaties waarin we gestressed zijn is deze reaktie minder adekwaat. Als we bv een lezing moeten houden kan deze reaktie ons het spreken belemmeren. Propranolol nu blokkeert de werking van (nor)adrenaline waardoor deze hele vlucht/vecht reaktie niet onstaat. Propranolol wordt bv door violisten gebruikt om te voorkomen dat hun handen gaan trillen tijdens een belangrijk concert.

  Propranolol vermindert de cardiovasculaire effecten die gepaard gaan met angst.

  Het is een VERBODEN substantie in bepaald sporttakken zoals schieten, biljart omdat men er een zeer vaste hand van krijgt maw tremors verdwijnen.

  you'S dokter zal zich hierover een mening dienen te vormen.

  Bijwerkingen zijn er zoals met elk geneesmiddel zoals :
  - koude extremiteiten
  - bradycardie
  - depressie !
  - vermindering libido
  enz..
   
 6. kalininin

  kalininin Silver Member

  Reputation Points:
  3
  Messages:
  202
  Joined:
  Oct 28, 2007
  from belgium
   
 7. Psych0naut

  Psych0naut Platinum Member

  Reputation Points:
  2,229
  Messages:
  2,226
  Joined:
  Feb 27, 2006
  from The Netherlands
  Benzodiazepines zijn inderdaad potentieel verslavend, maar bij eenmalig gebruik wegens examenvrees is nou niet zo'n groot probleem. Benzodiazepines zijn het meest effectieve middel tegen angsten, en dan ook het meest voorgeschreven middel tegen angststoornissen. Overigens is het langdurig gebruik van benzodiazepines zeer sterk af te raden omdat het hoogst waarschijnlijk onherroepelijk tot een (lichamelijke) verslaving leidt, en ze zijn dan ook niet geschikt om voorgeschreven te worden bij frequente angstaanvallen, al denken de meeste huisartsen hier vaak anders over ..

  Beta-blockers werken alleen tegen angst en stress veroorzaakt door hoge adrenalinespiegels, het zijn namelijk selectieve adrenaline antagonisten(stoffen die de werking en het vrijmaken van adrenaline verhinderen).