Betaalbare Cannabis Op Recept

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Dec 20, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  BETAALBARE CANNABIS OP RECEPT
  Groningen wil legaal uitgiftepunt medicinale wiet
  Een meerderheid van de Groningse fracties bleek er vorige maand tijdens een raadscommissievergadering voor: een legaal uitgiftepunt voor verstrekking van medicinale cannabis. Als het aan gebruikers ligt, staat dat uitgiftepunt er zo snel mogelijk. Of het ook daadwerkelijk zover komt is echter de vraag.

  GRONINGEN - Medicinale cannabis kan verlichting brengen bij een scala aan aandoeningen zoals kanker, anorexia, epilepsie, aids en MS. De legale cannabis van de apotheek is echter erg duur; voor de goedkoopste soort betaalt een patient € 40 per vijf gram, terwijl je in de coffeeshop voor vijf gram € 25 betaalt. Voor Fleur Woudstra van de Fractie Woudstra reden genoeg om het onderwerp onder de aandacht van de Groningse politiek te brengen. Ze wil een legaal uitgiftepunt, zodat gebruikers zich niet scheel betalen aan hun medi-wiet, of de illegaliteit in gaan voor hun cannabisbehoefte. In een raadscommissie van een maand geleden bleek er bij andere fracties veel sympathie te zijn voor haar voorstel.
  Kosten Medische marihuana is sinds 1 september 2003 verkrijgbaar bij de Nederlandse apotheken. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een contract met slechts een teler: Bedrocan. Door samen te werken met slechts een teler kan de aanlevering en de kwaliteit worden gegarandeerd. Die kwaliteitswaarborg doet echter wel de prijs stijgen.
  En daar zit nu juist de zere plek, ook in Groningen. Vele tientallen gebruikers staan daarom al op een wachtlijst van de Stichting Medicinale Cannabis (SMC), die, goedkoper dan de apothekers, cannabis verstrekt aan chronisch zieke patienten. Het is een tussenoplossing waaruit blijkt dat de nood hoog is. SMC helpt nu een beperkt aantal mensen aan medicinale cannabis, maar zegt veel meer patienten te kunnen helpen als het een officiele status zou krijgen.
  Wim Groen is patient en wil zich graag inzetten om medegebruikers aan schone en betaalbare medicinale cannabis in Groningen te helpen. Groen eist een positievere instelling van minister Hoogervorst (Volksgezondheid), die eerder dit jaar zei het "bizar" te vinden dat de Nederlandse overheid met medicinale cannabis werkt. Groen: "Het is belachelijk dat hij misschien af wil van medicinale cannabis. Voor bepaalde klachten is cannabis in combinatie met 'gewone' medicijnen een uitstekend middel.'' Zelf heeft Groen last van een stofwisselingsstoornis. De marihuana, die hij via een soort inhaler binnenkrijgt, zorgt ervoor dat hij tot rust komt. Struikelblok Maar voor het gewenste uitgiftepunt er is, moet er nog heel wat gebeuren.
  Er moet in Groningen eerst overleg worden gevoerd met de 'beheersdriehoek' (burgemeester, hoofdofficier van justitie en de korpschef). Burgemeester Wallage heeft tevens toegezegd de Hulpverleningsdienst (HVD) een onderzoek te laten uitvoeren.
  De HVD heeft inmiddels een bezoek gebracht aan Bedrocan, maar wacht eerst af wat minister Hoogervorst over softdrugs te zeggen heeft.
  Morgen worden er namelijk Kamervragen gesteld over drugs, en de kans dat ook medicinale cannabis de revue passeert, is groot.
  Mocht alles positief uitpakken, dan maakt Fleur Woudstra zich weer sterk voor het uitgiftepunt: "Het initiatiefvoorstel voor het college van B & W ligt al klaar."
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  CANNABISAPOTHEEK OPENT HAAR DEUREN

  GRONINGEN - De eerste cannabisapotheek van Nederland gaat vrijdag officieel open in de stad Groningen. Chronisch zieken kunnen bij de apotheek aan de Oostersingel op recept medicinale cannabis kopen tegen coffeeshopprijzen.

  De cannabisapotheek, die geen andere medicijnen verstrekt, is opgezet door de Stichting Medicinale Cannabis Nederland (MCN), die als doel heeft mediwiet zo goedkoop mogelijk te leveren aan patiknten. Voor zes euro per gram wordt wiet van staatskweker Bedrocan in de cannabisapotheek verkocht. ,,Dat is gelijk aan de prijs van wiet in coffeeshops,'' zegt initiatiefneemster Fleur Woudstra.

  Sinds 2003 is medicinale cannabis al verkrijgbaar bij de apotheek. ,,Het is daar echter wel veel duurder dan de wiet in de coffeeshops.
  Chronische patiknten, die vaak in de bijstand zitten, bleven daardoor aangewezen op de coffeeshops'', aldus Woudstra.

  Source: Nederlands Dagblad (NL)
  Pubdate: 15 januari 2007