Bolita’s slikken voor mama

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Ctraltdel, Aug 20, 2005.

 1. Ctraltdel

  Ctraltdel Newbie

  Reputation Points:
  21
  Messages:
  212
  Joined:
  Feb 28, 2005
  Volkskrant, 11 augustus 2005.


  AMSTERDAM-Cocaïnebolletjes vervoeren in de magen van kinderen. Dat hadden de controleteams op de Antillen nog niet eerder meegemaakt. Het Openbaar Ministerie hoopt op een incident. De moeder hangt een zware straf boven het hoofd.


  Haar 12-jarige dochter bleek 63cokebolletjes in haar ontlasting te hebben. De hoeveelheid was goed voor 440 gram. Bij de 13-jarige zoon van moeder S.K. werd deze week tijdens dezelfde controle op Bonaire iets meer gevonden. Hij had 470gram geslikt, maar hoefde slechts 57 ‘bolita’s’ naar binnen te werken. Honderdtwintig keer slikken omdat mamma weer een flinke slag wilde slaan. Honderdtwintig keer kans op de dood als een bolita zou knappen tijdens de urenlange overtocht naar Schiphol.<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:eek:ffice:eek:ffice" />


  Dat Ernst Wesselius (59), officier van justitie op Bonaire, dit na vele jaren tussen criminelen, oplichters en ander onguur volk nog moet meemaken: een moeder die haar twee kinderen dwingt om 910gram cocaïne de oceaan over te brengen. Veilig opgeslagen in de magen van twee ogenschijnlijk onschuldige minderjarigen, moet de 34-jarige Curaçaose hebben gedacht. Zondag zag zij op Bonaire haar bizarre plan mislukken.


  Wesselius: ‘Stel je toch voor: een emmer bolletjes voor je neus en slikken maar’. Op zijn buitenpost in Fort Oranje, Bonaire zag de Nederlandse officier van justitie de afgelopen jaren de coke te voorschijn komen uit een houten been, soms zelfs verstopt in een rolstoel, maar in de magen van kinderen? ‘Dit doe je toch niet als moeder?’, zegt Wesselius vanuit Bonaire over het eerste geval van kinderkoeriers die als bolletjesslikkers fungeerden. ‘Ik zit al een kwart eeuw in dit vak en ik heb heel wat gezien, maar dit is schokkend. Dit gedrag verdient een zware straf. Daar kan ze van op aan.’


  Juist op een moment dat de stroom bolletjesslikkers vanuit de Antillen naar Nederland lijkt af te nemen, doet zich het meest aangrijpende geval voor in jaren. Justitie boog zich woensdag over de vraag wat er moest gebeuren met de kinderen die inmiddels zijn ondergebracht in een internaat op Curaçao. Uitzetting uit de ouderlijke macht en een jarenlange gevangenisstraf hangen de moeder boven het hoofd.


  Het plan leek zo eenvoudig. Onder begeleiding van een 19-jarige vriendin van de Curaçaose, hadden de kinderen het Flamingo-controleteam van Wesselius op de luchthaven om de tuin moeten leiden. Want welke douanier of politieman verdenkt nou een 12- en 13-jarige zus en broer? Eenmaal aan boord, zou het meer lastige deel van de operatie volgen. Ruim tien uur lang niet eten of drinken, want anders zouden de bolita’s kapot gaan. Maar al op de luchthaven ging het zondag mis, nadat Flamingo-leden de vriendin hadden gecontroleerd.


  ‘De kinderen werden zenuwachtig’, zegt Wesselius die ook meehelpt bij de controle van de dertien KLM-vluchten die naar Nederland vertrekken. ‘Toen ze werden meegenomen voor een controle, bekenden ze dat ze bolita’s hadden geslikt.’ Voor de officier van justitie bleek de moeder geen onbekende.


  Twee keer eerder, in 2001 en begin dit jaar, was ze veroordeeld voor drugssmokkel. In januari kreeg ze twee jaar voorwaardelijk, werd haar paspoort ingetrokken en kreeg ze een reisverbod opgelegd van drie jaar.


  Reden waarom ze haar kinderen niet begeleidde op deze derde en voorlopig laatste smokkelreis. Ook haar vriendin was betrokken bij twee eerdere transporten. Ongeveer negentig procent van de koeriers die op Bonaire worden betrapt, zijn Curaçaoënaren. Sinds de KLM in 2002 op Bonaire begon met de dagelijkse, rechtstreekse vluchten naar Schiphol, is het benedenwindse eiland voor de drugsmafia een alternatief geworden voor Curaçao, waar op vliegveld Hato steeds strenger wordt gecontroleerd door het Hato-team.


  Op Bonaire moest het Flamingo-team tot voor kort met slechts zes man wekelijks de dertien KLM-vluchten controleren, waarvan zeven ook nog in de nacht. Na lang aandringen, heeft Wesselius nu tijdelijk zes douaniers en marechaussees uit Nederland erbij gekregen. ‘Onze strenge controle van de vluchten is effectief’, betoogt de officier van justitie. ‘De afgelopen drie jaar zijn we erin geslaagd 97 procent van de koeriers eruit te pikken. Soms zijn er weken dat op Schiphol geen enkele drugskoerier met een vlucht uit Bonaire aankomt.’


  Hij hoopt dus maar dat deze primeur, waardoor Bonaire nu in het koninkrijk bekendstaat als het eiland met jonge kinderen als bolitaslikkers, niet meer dan een incident is. Wesselius: ‘We moeten alert zijn dat dit trieste geval niet wordt herhaald. Er is nu een grens overschreden die nooit had mogen worden overschreden.’