britse immigratie ontving turkse drugsmaffia

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Mar 28, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Britse immigratie ontving Turkse drugsmaffia met open armen
  HLN BACKGROUND Leden van een beruchte misdadigersbende mochten zich halverwege de jaren negentig in het Verenigd Koninkrijk vestigen enkel omdat de bendeleider als informant had gediend voor de Britse immigratiedienst. Dat meldt The Guardian op basis van processtukken tegen betrokkenen.

  Het gaat om de Turks-Koerdische bende die in heel Europa berucht is geworden en die het Baybasin Kartel wordt genoemd. De bendeleiders die met de zijnen zo schappelijk werden behandeld in Engeland zijn Huseyin en Abdullah Baybasin.

  Hun bende was volgens de Britse politie lange tijd verantwoordelijk voor 90 procent van de heroïne op de Britse markt en voor zeker 25 moorden. Huseyin kreeg in 2003 in Nederland levenslang wegens zijn rol als topcrimineel in het Baybasin Kartel. Hij zou de Britten hebben verteld over de betrokkenheid van hooggeplaatste figuren in Turkije bij heroïnesmokkel.

  Als dank voor zijn verhalen mochten leden van het kartel in Engeland neerstrijken. De Britten zouden zelfs de Baybasins hebben aangemoedigd te komen.

  De Britse immigratiedienst doet momenteel onderzoek naar de merkwaardige gang van zaken. Na de discrete komst van de Baybasins, eind 1994 of begin 1995, kwam er een stroom van figuren in hun kielzog die zich moeiteloos in Groot-Brittannië vestigde naar verluidt dankzij hun valse Nederlandse paspoorten. Ze werden niet lastig gevallen over hun verblijfsstatus. De immigratiedienst ging er destijds kennelijk van uit dat die figuren in Turkije gevaar liepen door de openbaringen van Huseyin Baybasin.

  De bende zette zijn illegale en uiterst gewelddadige praktijken vanuit Londen voort. Desondanks bleken niet alleen de immigratie maar ook politici coulant met de Baybasins. Een van hen was de huidige minister van Immigratie, Tony McNulty, die met brieven een lans brak voor de vrouw van Huseyin Baybasin vlak nadat haar man in Nederland was gearresteerd.

  De opvolger als bendeleider van Huseyin was zijn 45-jarige broer Abdullah. De Britse justitie kreeg uiteindelijk oog voor dit moorddadige kartel en plaatste tijdens het onderzoek een miniscule camera in Abdullah's hoofdkwartier. Hij is schuldig bevonden aan samenzweringen tot het smokkelen van heroïne, tot chantage en tot het hinderen van de rechtsgang. Britse magistraten oordelen vrijdag over de strafmaat voor Abdullah Baybasin.


  bron ombudsman