Buitenlandse Diensten Schenden Soevereiniteit

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Mar 2, 2007.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  BUITENLANDSE DIENSTEN SCHENDEN SOEVEREINITEIT

  RIJSWIJK - Verschillende buitenlandse opsporingsdiensten schenden de Nederlandse soevereiniteit. Het blijkt dat in ieder geval de Amerikanen, de Duitsers en waarschijnlijk ook de Italianen zonder de vereiste toestemming opsporingsactiviteiten op Nederlandse bodem hebben uitgevoerd.

  Buitenlandse opsporingsdiensten mogen alleen onder strenge voorwaarden in Nederland opereren. Allereerst moeten ze hiervoor toestemming krijgen. Verder zijn ze gebonden aan de Nederlandse regels en mogen ze hier onder Nederlands toezicht werken.

  Bronnen binnen justitie bevestigen dat er verschillende incidenten zijn geweest waarbij buitenlandse opsporingsambtenaren zonder toestemming in Nederland actief waren. Het ging daarbij om bijvoorbeeld buitenlandse observatieteams (onder meer uit Duitsland) die op eigen gezag hun werk in Nederland deden.

  Uit informatie van de Drug Enforcement Administration (DEA) zelf komt naar voren dat deze Amerikaanse opsporingsdienst vorig jaar nog tijdens zijn 'Operation Director's Cut' in Amsterdam undercoveragenten heeft ingezet die zich voordeden als drugssmokkelaars. Tijdens ontmoetingen in de Nederlandse hoofdstad met twee Amerikaanse verdachten is er onderhandeld over het witwassen van 20 miljoen dollar drugsgeld. In februari 2006 is er met de twee verdachten een xtc-transport van 10.000 xtc-pillen van Nederland naar de VS opgezet. De DEA-agenten hebben de verdachten uit Los Angeles uiteindelijk in de VS gearresteerd.

  Over de schreef
  Eerder is komen vast te staan dat de Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA al een keer in Nederland over de schreef zijn gegaan. Dat deed deze dienst in een onderzoek naar de meermalen veroordeelde Nederlandse drugshandelaar Henk R. De Amerikanen zetten een burgerinfiltrant op Nederlands grondgebied in, zelfs nadat de Nederlandse autoriteiten dit nadrukkelijk hadden verboden.

  Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner vroeg de Verenigde Staten in januari vorig jaar daarom om opheldering. Tot nu toe hebben de Amerikanen daarop nog onvoldoende uitleg gegeven. De huidige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, liet de advocaat van R., Mark Teurlings, onlangs weten dat hij de kwestie in oktober nog op ministerieel niveau onder de aandacht van de VS heeft gebracht.

  Dit was de eerste zaak waarin de Amerkaanse schending kon worden aangetoond. Veel advocaten vermoedden dat de Amerikanen de Nederlandse soevereiniteit al lange tijd, vele malen hebben geschonden. Maar concreet bewijs daarvoor bleef tot de kwestie R. achterwege. Daar lijkt nu verandering in gekomen.

  XTC
  Ook een andere mogelijke illegale opsporingsactie van de Amerikanen is inmiddels boven komen drijven. Advocaat Jasper Pauw probeerde daarmee tevergeefs de uitlevering van zijn cliknt Valderama R. te voorkomen.
  De
  Amerikanen verdenken R. van betrokkenheid bij de smokkel van xtc naar de VS. Volgens Pauw is hij daartoe in Nederland uitgelokt onder verantwoordelijkheid van buitenlandse opsporingsdiensten, waaronder de DEA en Duitse diensten. Dit zonder medeweten en toestemming van Nederland.

  De burgerinfiltrant won eerst het vertrouwen van R. Daarna kwam pas drugshandel aan de orde. Volgens Pauw deinsde de ingezette infiltrant er niet voor terug om zijn cliƫnt te bedreigen als die niet zou meewerken.
  "R. was helemaal niet van plan om drugs te smokkelen. Hij is daar op Nederlandse bodem toe gedwongen door buitenlandse opsporingsdiensten.
  Dat is onaanvaardbaar."

  Er zijn inmiddels ook documenten waaruit blijkt dat de Italianen waarschijnlijk zonder medeweten en toestemming van de Nederlandse autoriteiten opsporingshandelingen in Nederland hebben ontplooid. De Rotterdamse advocate Inez Weski verdedigt een van de twee vermeende prominente maffialeden van de op dit moment machtigste, zogenoemde N'Drangheta-clan, die in juni vorig jaar in Amsterdam is opgepakt. Uit stukken uit de Italiaanse procedure blijkt dat de Italianen zonder toestemming van Nederland zeker drie Nederlandse telefoonnummers van de verdachten hebben afgeluisterd. Volgens de Nederlandse officier van justitie die de uitleveringszaak doet, is hij niet op de hoogte van deze acties.

  Het ministerie van Justitie zegt zich niet in het geschetste beeld te herkennen. "Als we dit soort signalen krijgen, zoals in de zaak R., dan vragen wij om opheldering", zegt een woordvoerder. "Als dan vervolgens in een kwestie zou blijken dat er echt iets verkeerds is gebeurd, dan zullen we de betreffende autoriteiten daarop zeker aanspreken."

  Source: De Telegraaf (NL)
  Pubdate: 27 februari 2007