Colombia eist vermogen van drugsbaronnen in Amerikaanse cel

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Sep 29, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Gilberto Rodriguez OrejuelaEr is een internationale strijd losgebarsten over het vermogen van enkele legendarische Colombiaanse drugsbaronnen. Colombia wil de rijkdommen van de veroordeelde drugsbroeders Miguel en Gilberto Rodriguez Orejuela van de Verenigde Staten terug. Dat heeft de plaatsvervangende president van Colombia, Francisco Santos, woensdag in Bogota bekendgemaakt.

  Miljarden
  Het Zuid-Amerikaanse land wil dat de VS minstens de helft van het miljardenvermogen terugbetaalt, dat de Orejuela-broers tijdens hun 20-jarige carrière aan het hoofd van het kartel van Cali hebben verzameld. "Ze (de Amerikaanse autoriteiten) hebben waarschijnlijk twee miljard dollar verkregen, en ik vraag me af wat wij daarvan zullen zien", zei Santos. Hij voegde eraan toe dat "wij de dodelijke slachtoffers hadden, en dat het geld hier, in Colombia, met veel bloedvergieten werd verzameld". In Bogota verwacht men dat de VS, minstens de helft van het geld aan Colombia geven.

  Gevangenis
  De broers Rodriguez Orejuela werden dinsdag in Miami elk tot een celstraf van dertig jaar veroordeeld. Ze werden schuldig bevonden aan de verkoop van minstens 200 ton Colombiaanse cocaïne in de VS. Tijdens het proces hebben ze zich bereid verklaard om afstand te doen van hun kapitaal als het proces tegen hun 28 familieleden stopgezet wordt.

  Het hoofd van de Colombiaanse antidrugsbrigade, Carlos Albornoz, schat dat de Orejuela-broers en familie naast het vermogen in geld, in verschillende landen "150 ondernemingen, 200.000 aandelen, 86 immobiliën" bezitten. De meeste eigendommen bevinden zich in Colombia, Peru, Ecuador, Panama, Spanje en de VS.

  'Watjes'
  De broers gelden in Colombia, in tegenstelling tot andere drugsbaronnen, als "zachte", intelligente mannen, die hun winst ook in de normale economie investeren.

  De Orejuela-broers, die in de jaren tachtig en negentig aan het hoofd stonden van het Kartel van Cali, waren de grootste tegenstanders van het Kartel van Medellin, waar de grootste Colombiaanse drugsbaron aller tijden -Pablo Escobar- de plak zwaaide. Escobar werd in december 1993 vermoord door een speciale eenheid van de Colombiaanse Opsporingspolitie.

  Einde 2004 en begin 2005 werden Gilberto en Miguel Rodriguez kort na elkaar uitgeleverd aan de VS. (dpa)
  28/09/06 20u07

  bron http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_267024.html?wt.bron=hlnRPArtikels
  foto http://www.hln.be/hlns/FOTO/artikels/large_221874.jpg