COLUMBIA WIL MILITAIREN VS KUNNEN BERECHT

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 5, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,283
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  COLUMBIA WIL MILITAIREN VS KUNNEN BERECHTEN


  MEXICO-STAD - Colombia kan niets doen tegen Amerikaanse militairen die helpen bij de bestrijding van de drugshandel maar zelf meehandelen.


  Terwijl Colombia de drugscapo's wel uitlevert.


  Drugs en wapens smokkelende soldaten zijn volgens verdrag uit 1974 onschendbaar


  De roep om het opheffen van de immuniteit van de Amerikaanse militairen in Colombia wordt steeds luider. Verschillende officieren en soldaten zijn de afgelopen tijd betrapt op het smokkelen van drugs en de verkoop van wapens aan paramilitaire groepen. Maar krachtens het verdrag tussen de VS en Colombia kunnen zij niet vervolgd worden in het land waar zij de misdrijven hebben gepleegd.


  De procureur-generaal van Colombia, Edgardo Maya, heeft het Hooggerechtshof formeel gevraagd het in 1974 getekende verdrag dat alle Amerikaanse militairen in Colombia diplomatieke onschendbaarheid verleent ongeldig te verklaren. Volgens de procureur-generaal heeft de overeenkomst zijn wettigheid verloren sinds de nieuwe grondwet van 1991.


  In Colombia bevinden zich zo'n 1500 Amerikaanse militairen en civiele adviseurs in het kader van het Plan Colombia, een programma dat bedoeld is om de drugshandel en de guerrilla te bestrijden. Het programma, waarvoor de VS in de afgelopen vijf jaar 1,3 miljard dollar hebben uitgetrokken, loopt eind dit jaar af. Over voortzetting wordt onderhandeld.


  Eerder deze maand werden een Amerikaanse luitenant-kolonel en een sergeant gearresteerd op een finca in de buurt van de hoofdstad Bogota.


  Zij bleken in het bezit te zijn van een enorme hoeveelheid wapens en munitie. De Colombiaanse politie stelde vast dat de twee deel uitmaakten van een netwerk dat wapens levert aan paramilitaire groepen die door Washington tot terroristische organisaties zijn verklaard. De wapens en munitie waren gestolen in Tolemaida, de grootste basis van het Colombiaanse leger.


  In maart werden vijf Amerikaanse soldaten gearresteerd toen zij in Texas uit een militair vliegtuig stapten dat ze vanuit Colombia naar huis had gebracht. In het toestel werd 16 kilo cocaone aangetroffen. De Colombiaanse militaire politie was op de hoogte van de smokkel, maar kreeg geen toestemming de Amerikanen bij hun vertrek aan te houden.


  In beide gevallen stonden de Colombiaanse autoriteiten machteloos. Het akkoord over de immuniteit is in 2000 opnieuw geratificeerd door het parlement in Bogota, een absolute voorwaarde van Washington voor het grootscheepse hulpprogramma in de strijd tegen de drugshandel en het terrorisme. De Amerikaanse ambassade in Colombia is met 1800 personeelsleden de op een na grootste in de wereld.


  Colombiaanse parlementarikrs maken zich vooral boos over het feit dat een aantal van de Amerikanen die geacht worden adviezen te geven over hoe de narcomaffia en de guerrilla het best kunnen worden bestreden, zich ontpopt hebben als medeplichtigen van die groepen. 'Voor de VS zijn de twee zwaarste misdrijven tegen hun nationale soevereiniteit het terrorisme en de drugshandel', aldus senator Jimmy Chamorro. 'En het blijkt dat juist deze misdrijven door hun eigen soldaten zijn gepleegd.'


  Dat de officieren wapens leverden aan de paramilitairen maakt hen tot terroristen, meent hij. De Colombiaanse politie stelt dat het geen incident is dat Amerikaanse militairen zich schuldig maken aan drugssmokkel.


  De immuniteit die de Amerikaanse soldaten genieten, heeft geleid tot het meten met twee maten. Colombia voldoet al jaren aan de eis van de VS om gearresteerde drugscapo's uit te leveren, zodat zij door Amerikaanse rechters kunnen worden berecht. In de afgelopen drie jaar zijn 270 Colombianen uitgeleverd.