De drugsoorlog ontmaskerd

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by xpr´k, Sep 12, 2005.

 1. xpr´k

  xpr´k Newbie

  Reputation Points:
  42
  Messages:
  183
  Joined:
  Aug 2, 2005
  "Opiniestuk uit The New-York Times 09/08/2005 door John Tierney (vrij vertaald)

  Amerika heeft een ernstig drugprobleem, maar het is niet de ‘meth epidimie’ die nu zoveel publiciteit krijgt. Het is het probleem geïdentificeerd door William Bennett, de vroegere nationale drug-tsaar en gokker.

  “Drugs gebruiken”, schreef hij, “is verkeerd, niet gewoon omdat drugs medische problemen veroorzaken; het is verkeerd omdat drugs het morele besef van mensen vernietigd. Mensen verslaafd aan drugs verwaarlozen hun plichten.”

  Dit probleem beschadigt een kleine minderheid van de mensen die ooit methamfetamines probeerden, maar het beschadigt een groot gedeelte van de wethandhavers en politici die de oorlog tegen drugs leiden. Ze zijn zo geobsedeerd door drugs dat ze hun eigenlijke plichten uit het oog verliezen.

  Zoals verslaafden wanhopig naar de roes, hebben ze methamfetamines uitgeroepen tot de nieuwe crack, wat vroeger dan weer de nieuwe heroïne genoemd werd (die titel is nu voor oxycontine). Met de hulp van de pers, jagen ze het publiek angst aan met verhalen over een drug die zo verleidelijk is dat ze onmiddellijk hordes modelburgers verandert in verslaafden die hun eigen gezondheid, leven en families ruïneren.

  Amfetamines kunnen zeker schade veroorzaken en zijn nu een modeverschijnsel op sommige plaatsen. Maar er zijn weinig aanwijzingen van een nieuwe nationale epidemie afgaand op de patronen in drugarrestaties of drugsgebruik. Het percentage middelbare laatstejaarsstudenten die amfetamines gebruiken is de laatste 10 jaar redelijk gelijk gebleven, en in feite is het aantal de laatste 2 jaar zelfs licht gedaald.


  ‘Meth’ is ook niet duivels verslavend. Als een verslaafde iemand is die een bepaalde drug de vorige maand gebruikte (een dikwijls gebruikte, maar zeer brede definitie), zou slechts 5% van de Amerikanen die methamfitamine probeerde ‘verslaafd’ zijn, volgens het federale nationale onderzoek naar druggebruik en gezondheid.

  Dat getal is lichtjes hoger dan de verslavingsgraad voor mensen die heroïne probeerden (3%), maar het is lager dan voor crack (8%), pijnstillers (10%), marihuana (15%) of sigaretten (37%). Bij mensen die de vorige maand alcohol gebruikten, dronk 60% in de afgelopen maand en 27% dronk meer als 5 glazen bij één gelegenheid.

  De drugkrijgers wijzen op de gevaren van zelf geïnstalleerde ‘meth’ laboratoria, die branden veroorzaken en giftig afval veroorzaken. Maar die labo’s en de brandslachtoffers zijn een resultaat van de drugoorlog zelf.

  Amfetaminepillen waren makkelijk verkrijgbaar, want ze werden verkocht boven de toonbank tot de jaren ’50 en voorgeschreven door dokters aan patiënten die wilden afvallen of lang wakker wilden blijven. Pas nadat de autoriteiten in de jaren ’70 streng gingen optreden, begonnen mensen met de thuislabo’s, de criminele bendes en gevaarlijkere manieren om het middel op te nemen.

  Het is hetzelfde patroon dat men zag tijdens de drooglegging, toen verboden stokerijen ontploften en het aantal doden door alcoholvergiftiging toenam. In plaats van Amerikanen deugdzamer te maken, liet de drooglegging hen overstappen van bier en wijn naar sterke drank. De totale consumptie van alcohol zou zelfs gestegen kunnen zijn in die periode.

  Vandaag tolereren we alcohol, zelfs al veroorzaakt het meer schade dan illegale drugs, omdat we beseffen dat een verbod zinloos zou zijn, meer problemen zou veroorzaken dan oplossen en te veel mensen zou beroven van iets waaraan ze waarde hechten.

  Amfetamines hebben ook voordelen. Daarom worden ze ook gegeven aan luchtmachtpiloten. “De meeste mensen gebruikten amfetamines op een verantwoorde manier toen ze vrij verkrijgbaar waren,” zei Jacob Sullum, auteur van ‘Saying Yes”, een boek dat de drughysterie tracht te ontmaskeren. “Zoals bij de meeste drugs, wegen de voordelen op tegen de nadelen voor de meeste mensen. Ik zou liever naast een truckchauffeur op speed rijden dan naast een truckchauffeur die in slaap valt.”

  Elk ‘meth’-labo in Amerika opdoeken zou methamfetamine niet elimineren want het overgrote deel wordt geïmporteerd, maar politie en openbare aanklagers bleven hun inspanningen opdrijven en veroorzaakten meer bijkomende schade.

  In Georgia vervolgen ze dozijnen Indiaanse winkelbedienden en –managers voor het verkopen van een verkoudheidsmedicijn en andere legale producten. Zoals Kate Zernike berichtte in The Times, spraken sommigen amper Engels en leken ze geen idee te hebben dat de medicijnen gebruikt werden om methamfetamine te maken.

  Het morele besef van de openbare aanklagers lijkt besmet met de verwarring en verwaarlozing die meneer Bennett toeschrijft aan drugs. “Drugs”, schreef hij, “ondermijnen de noodzakelijke deugden van een vrije maatschappij – autonomie, zelfvoorziening en individuele verantwoordelijkheid.”

  Als je individuele verantwoordelijkheid zo belangrijk vindt, waarom stuur je dan een hardwerkende bediende naar de gevangenis omdat hij niet kon voorzien dat iemand anders van een medicijn een drug zou kunnen maken? En waarom verspillen ze al 30 jaar met het maken van dezelfde fouten van de drooglegging voor een drug die uiteindelijk niet eens zo gevaarlijk is als alcohol?"  bron : http://www.cannabis-belgie.com/modules.php?name=News&fil e=article&sid=308
  Edited by: xpr´k