drugs gebruiken is niet normaal

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Dec 15, 2005.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  14-12-2005 Joldersma (CDA): drugs gebruiken is niét normaal

  Bron: AD
  Datum: 14-12-2005

  DEN HAAG - Bijna dertig jaar geleden openden de eerste coffeeshops in Nederland de deuren. Deze week leidde het bestaan van de gedoogde verkoop van softdrugs opnieuw tot een politiek debat in de Tweede Kamer.

  Een ruime meerderheid van PvdA, VVD, D66, SP en GroenLinks wil een experiment met legale teelt, de rest is tegen. Bovendien is het kabinet mordicus tegen. Deze week heeft premier Jan Peter Balkenende op een partijbijeenkomst in Rotterdam het idee nog maar eens van de hand gewezen: „Legalisering leidt niet als vanzelf tot de oplossing van overlast,’’ zei hij.

  Eerder al had minister Piet Hein Donner (CDA, Justitie) in de Kamer laten weten dat hij het Openbaar Ministerie op een gemeente af zal sturen als er een proef met legale teelt wordt gestart.

  Al vanaf het begin van het gedoogbeleid is de aanvoer van wiet voor de coffeeshops een probleem. Als er semi-legaal mag worden verkocht, mag dan niet ook semi-legaal worden ingekocht?

  ,,Het enkele feit dat we coffeeshops gedogen, betekent nog niet dat we dan ook de teelt moeten gedogen,’’ stelt CDA-Kamerlid Cisca Joldersma in navolging van haar politiek leider Balkenende. Zij verzet zich tegen een plan, dat PvdA, D66 en VVD samen met burgemeester Gerd Leers van Maastricht hebben gesmeed.

  Pikant detail: Leers is CDA en zijn partij in de Kamer en het kabinet zijn fel tegen regulering van de teelt. Volgens het plan - vervat in het Manifest van Maastricht - moet er een proef worden gehouden met legale teelt om de georganiseerde criminaliteit de pas af te snijden. De praktijk van een paar plantjes op zolder voor eigen gebruik is uit de hand gelopen. Grote bendes beheersen professioneel opgezette wietplantages in woonwijken.

  Joldersma wil niets van dat plan weten. Daar doet de handtekening van partijgenoot Leers niets aan af. „Welk probleem lossen we er eigenlijk mee op? Het probleem van de coffeeshophouder. En met die mensen heb ik geen medelijden.’’

  De hele discussie over regulering en aanvoer vindt zij verkeerd. Het gaat om de toenemende overlast door drugstoeristen in de grensstreken, zoals in Maastricht. „Wat willen de voorstanders van reguleren eigenlijk? Als dat gebeurt, komen er nog veel meer mensen drugs kopen. Gaan we voor de hele EU wiet telen?”

  De beste weg is volgens het CDA-Kamerlid om het drugsgebruik te ’isoleren’. „Wiet is minder onschuldig dan we dachten. Het moet niet normaal zijn als je drugs gebruikt. Het moet vreemd zijn als je een coffeeshop binnenstapt. Je moet isoleren, niet reguleren. Ik hoop dat het kabinet korte metten maakt met dit plan.”
   
 2. Megasnelleneddy

  Megasnelleneddy Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  39
  Joined:
  Jan 16, 2006
   
 3. Megasnelleneddy

  Megasnelleneddy Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  39
  Joined:
  Jan 16, 2006