Drugsbeleid Terneuzen

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Nov 10, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Smartshop mag niet in de Dijkstraat  Vrijdag 4 november 2005 - TERNEUZEN – De gemeente Terneuzen staat niet toe dat er in de Dijkstraat in Terneuzen een zogenaamde smartshop wordt gevestigd.  Een verzoek daartoe wordt afgewezen. De vestiging zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Een smartshop is een winkel waar geestverruimende drankjes, poeders, pillen, capsules, thee’s, snacks en zaden worden verkocht. Daarnaast kan men er terecht voor apparatuur om hennepplanten te kweken. „De Dijkstraat is een woonstraat“, zegt wethouder Adhemar van Waes. „Dat moet zo blijven; daarom staan we geen horeca of winkels toe. En zeker geen smartshop.“
   
 2. xawego

  xawego Gold Member

  Reputation Points:
  106
  Messages:
  553
  Joined:
  Sep 4, 2004
  Aha dus heeft de gemeente liever criminaliteit en dealers op straat.
   
 3. < Rat >

  < Rat > Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  13
  Joined:
  Aug 25, 2005
  49 y/o
  @xawego
  Respect, maar dat lees ik nou net niet. En er is m.i. minstens 1 smartshop in Terneuzen, nl. De L*c*m*tief in de Nieuwediepstr (108). De gemeente Terneuzen haar beleid is m.i. ook niet zo slecht. Als 'grensstadje' is er vrij veel toerisme, waarvan de meesten met één specifiek doel komen ;-) Als je al deze mensen naar een woongebied stuurt, creëer je problemen.
  De coffeeshops in Terneuzen liggen ook aan de rand, met mooie parkeergelegenheid. Dit gegeven biedt voor alle partijen voordelen dus iedereen tevreden.
  < Rat >________ & ___§
   
 4. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Lonink Maakt Pas Op Plaats

  LONINK MAAKT PAS OP PLAATS
  TERNEUZEN - Met een eventuele aanscherping van het gedoogbeleid drugs wil burgemeester Jan Lonink van Terneuzen wachten tot na de internationale conferentie over drugs in Gent in mei. Het internationaal Forum Drugstoerisme zou in eerste instantie op 1 februari plaatsvinden.
  De conferentie is nu uitgesteld tot 24 mei. "De universiteit Gent kon het programma niet op tijd rondkrijgen", zegt Lonink. "Daarom leek het ons beter de conferentie uit te stellen. Dan kun je tenminste een volwaardig programma opstellen."
  Deelnemers aan het forum zijn onder andere de provincies Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen en het Franse departement Nord Pas de Calais. Doel van de conferentie is om een euregionaal beleid uit te stippelen in de strijd tegen het drugstoerisme, zowel op beleidsmatig, als justitieel en politioneel vlak.
  Verschillende partijen in de gemeenteraad van Terneuzen drongen er bij Lonink op aan nog deze raadsperiode een evaluatie te maken van het lokale gedoogbeleid. Dat was immers afgesproken.
  Volgens fractievoorzitter Cees van Burg van de SGP is er al genoeg onderzocht en kan er nu best een evaluatie volgen. Hij wijst op twee onderzoeken naar het Terneuzense drugsbeleid. "85 procent van de bezoekers aan de twee koffieshops in Terneuzen zijn buitenlanders. En het gedoogbeleid was helemaal niet voor buitenlanders, maar voor de eigen bevolking."
  Toch vindt Lonink dit niet het juiste moment om te evalueren. Hij wil ook de uitwerking van de zogenaamde Cannabisbrief van minister Donner van justitie afwachten. Voor de grensgemeenten draait de Cannabisbrief om de aangekondigde nieuwe instrumenten tegen het drugstoerisme. Met het experiment in Maastricht waarin bij wijze van proef de verkoop aan buitenlandse klanten wordt verboden, is nog niet begonnen. "Het is verstandig om de discussie in Terneuzen in te bedden in het landelijk kader", stelt Lonink.
  Ook wijst Lonink op het onderzoek naar het het werkzame bestanddeel THC in nederwiet. Recente onderzoeken wijzen uit dat het gehalte THC de laatste jaren is gestegen en in de richting van een harddrug gaat.
  De burgemeester van Terneuzen benadrukt dat elk nieuw instrument om overlast en drugstoerisme te beteugelen welkom is. "Want ons streven blijft om drugstoerisme vanuit Belgik en Frankrijk terug te dringen."
  Toch is er volgens Lonink zeker niets mis met het huidige drugsbeleid in Terneuzen. "Mede dankzij het project Houdgreep, een samenwerkingsverband van de gemeente Terneuzen, politie en het Openbaar Ministerie, hebben we de verkoop van softdrugs goed in de hand en is de overlast en de criminaliteit in de Terneuzense binnenstad belangrijk afgenomen ten opzichte van zo'n vijftien jaar geleden."
  Positief is volgens Lonink ook de medewerking van de buurgemeenten Hulst en Sluis aan Houdgreep. "Na een eerdere toezegging hebben we nu hun definitieve aanmelding binnen."
   
 5. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Aanpak Drugs Werkt Niet

  AANPAK DRUGS WERKT NIET
  TERNEUZEN - Het gedoogbeleid rond de verkoop van drugs in Terneuzen werkt averechts. Het trekt alleen maar meer drugstoeristen aan, terwijl het gedogen in de eerste plaats gericht was op de lokale markt. De groei van het drugstoerisme rechtvaardigt een harder optreden. Dat is de mening van raadslid Cees Freeke. (LCF).
  Freeke plaatst grote vraagtekens bij recente uitspraken van burgemeester Jan Lonink over het drugsbeleid dat het college van B en W voorstaat.
  Die stelde begin deze week vast dat de verkoop van softdrugs, vooral dankzij het project Houdgreep, onder controle is en dat overlast en de criminaliteit in de binnenstad van Terneuzen duidelijk is afgenomen.
  Freeke wijst op een onderzoek van de Erasmusuniversiteit, dat uitwees dat juist door het omvangrijke drugstoerisme het aantal illegale verkooppunten in de regio is toegenomen. Lonink beweert echter het tegendeel. Volgens hem is het aantal verkooppunten juist teruggedrongen.
  Maar Freeke wil daar niet aan. Hij wijst er nog eens fijntjes op dat in het raadsprogramma is vastgelegd dat het gemeentebestuur er alles aan zou doen om het drugstoerisme tegen te gaan. "Veeleer lijkt het tegendeel het geval, omdat naar uw eigen schatting inmiddels 85 procent aan buitenlandsers wordt verkocht. Dit percentage klimt met de jaren.
  Waar moet dat in vredesnaam naar toe", schrijft het raadslid in een toelichting op vragen.
  Het pleidooi van Lonnink voor invoering van een vergelijkbaar gedoogbeleid in Belgik en Frankrijk, deelt hij absoluut niet. Volgens Freeke heeft dat pleidooi 'een bijzonder laag realiteitsgehalte' en wordt het zeker niet gesteund door burgemeesters in de grensgemeenten en in NoordFrankrijk.
  Het raadslid is benieuwd naar de inhoud van een door Lonink genoemd 'doortimmerd regionaal beleid', wil weten wat wordt gedaan tegen illegale verkoopadressen, pleit voor preventief fouilleren en wil nu ook wel eens weten welke conrete stappen het college denkt te nemen tegen het groeiende drugstoerisme.
   
 6. Ctraltdel

  Ctraltdel Newbie

  Reputation Points:
  21
  Messages:
  212
  Joined:
  Feb 28, 2005
  Koffieshops betalen mee aan voorlichting

  Koffieshops betalen mee aan voorlichting
  door René van Stee

  PZC, 31 januari 2006

  TERNEUZEN - De Terneuzense koffieshops Checkpoint en Miami gaan jaarlijks 24.000 euro meebetalen aan gemeentelijke voorlichting over de risico’s van softdrugs- en alcoholgebruik onder scholieren. Bijna twee jaar geleden drong met name de SGP in de Terneuzense gemeenteraad nadrukkelijk aan op een koppeling tussen het verstrekken van een nieuwe gedoogbeschikking aan Checkpoint en de financiering van een voorlichtingscampagne. Uiteindelijk bleek ook Miami aan het project mee te willen doen.

  Wethouder C. Liefting (volksgezondheid en onderwijs) vindt het een goede zaak dat beide koffieshops hun verantwoordelijkheid nemen, maar benadrukt tegelijkertijd dat voorlichting aan jongeren niet afhankelijk is van hun financiële steun.

  „Zij betalen mee aan diverse trajecten die in het kader van preventiebeleid al in onze gemeente lopen. Er mag dus geen misverstand over bestaan dat wij hierin al geruime tijd fors investeren. Maar het is duidelijk dat dit nooit genoeg kan zijn“, aldus Liefting.

  In samenwerking met de GGD, de Stichting Welzijn Terneuzen en de afdeling verslavingszorg van Emergis heeft de gemeente het project ’De gezonde school en genotsmiddelen’ opgezet. Dit richt zich op de voorlichting over de risico’s van softdrugs- en alcoholgebruik aan leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en leerlingen uit de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Dat kost de gemeente jaarlijks 50.000 euro.

  Daarnaast is er het project van 4U, de voorzetting van de voorlichtingstaak van het voormalige bureau Halt. Die activiteiten bestrijken een breder terrein, want 4U richt niet alleen op voorlichting over drugs- en alcoholgebruik, maar ook op de bestrijding van vandalisme onder jongeren. Scholen kunnen daarbij kiezen uit een zogenaamde menukaart, waarbij bijvoorbeeld de politie gastlessen verzorgt. Terneuzen trekt hiervoor op jaarbasis ruim 29.000 euro uit.

  Checkpoint en Miami doen niet actief mee aan de voorlichtingscampagnes. Ook hebben zij geen bemoeienis met de uitwerking. Woordvoerder H. van As van beide koffieshops verklaarde ruim een half jaar geleden dat het verkrijgen van een gedoogbeschikking niet van doorslaggevend belang was om een financiële bijdrage te leveren.
   
 7. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Van Schaik Wil Derde Koffieshop

  VAN SCHAIK WIL DERDE KOFFIESHOP
  TERNEUZEN - Een derde koffieshop bij de grens is de beste optie om de parkeerproblemen bij Checkpoint in Terneuzen op te lossen. Het gaat dan om een plek waar Terneuzen geen last heeft van parkerende Belgen en Fransen.
  "Laat de buitenlandse klanten softdrugs kopen op een plaats waar ze makkelijk kunnen komen", zei wethouder Co van Schaik tijdens het grote lijsttrekkersdebat van BN/DeStem in Sas van Gent.
  Checkpoint is razend populair bij Franse en Belgische drugsliefhebbers.
  Deze koffieshop ontvangt dagelijks zo'n duizend klanten, waarvan het grootste deel uit Belgik en Frankrijk. Samen met buurman Miami bedraagt het aantal bezoekers zelfs ruim vijftienhonderd per dag.
  Het gevolg is dat de omgeving van beide koffieshops te maken heeft met enorme parkeerproblemen. "Dat is verkeerstechnisch heel moeilijk op te lossen", zegt Van Schaik. "Checkpoint verplaatsen is geen optie maar ik pleit wel voor de 'Venlose variant'. Dat betekent een koffie-
  shop bij de grens."
  Raadslid Cees Freeke van LCF gelooft nooit dat minister Donner toestemming geeft voor een derde koffieshop. Daar liep burgemeester Jan Lonink in mei 2004 immers ook al tegenaan. Lonink pleitte toen voor een derde koffieshop in de Zeeuws-Vlaamse grensstreek. Donner zei echter dat dit in strijd was met het kabinetsbeleid.
  Belgen en Fransen betalen niet voor een parkeerplaats. Sinds kort geldt een streng parkeerregime in Terneuzen. Vrijwel overal moet betaald worden. Belgen en Fransen trekken zich daar echter weinig van aan.
  Volgens lijsttrekker Pim Broekhuysen van de VVD scheelt dit de gemeente Terneuzen zeker 180.000 euro aan parkeeropbrengsten op jaarbasis. In een commissievergadering is gesproken over de plaatsing van een slagboom bij het tijdelijke parkeerterrein aan de Binnenvaartweg zodat bezoekers van Checkpoint gedwongen worden te betalen. Van Schaik liet tijdens het lijsttrekkersdebat echter doorschemeren dat de slagboom een moeilijk verhaal is omdat het tijdelijke parkeerterrein hiermee een permanent karakter krijgt. En daar zal Rijkswaterstaat, de eigenaar van de grond, nooit mee akkoord gaan.
  Fuik
  Als tussenoplossing wil Van Schaik met een fuik Checkpoint-bezoekers als het ware dwingen de parkeergarage bij het theater in te rijden. "Maar ik besef wel dat er dan zeker theaterbezoekers zullen zijn die hun auto niet meer in de parkeergarage durven te parkeren."
  Broekhuysen is met stomheid geslagen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat een slagboom eerst geen probleem was, de afsluiting zou zelfs half februari zijn gerealiseerd, en nu is het opeens een moeilijk verhaal.
  "Eerst wel, dan weer niet, dan weer wel en nu zou het opeens niet meer mogen van Rijkswaterstaat. Als je beleid invoert, weet je toch of de uitvoering mogelijk is. De bezoekers van de koffieshops moeten gewoon betalen. Sleep ze anders de grens over en zorg ervoor dat ze nooit meer terugkomen."
  Patricia van Veen-de Rechter (D66) is voorstander van een goede wegsleepregeling.
  Broekhuysen gelooft niet dat een fuik naar de parkeergarage de oplossing is. "We moeten ervoor zorgen dat het grote parkeerterrein nu wordt benut."
  De VVD-voorman vindt een derde koffieshop een oplossing voor de lange termijn. "We moeten nu een oplossing vinden voor het parkeerprobleem.
  Een derde koffieshop is een aardige verkiezingsstunt en een afleidingsmanoeuvre van het huidige probleem."
  Rijkswaterstaat praat volgende week met wethouder Van Schaik over de slagboom.
   
 8. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Kritiek Op Veiling Koffieshop

  KRITIEK OP VEILING KOFFIESHOP
  TERNEUZEN - GroenLinks in Terneuzen is voorstander van de vestiging van een derde koffieshop aan de grens met België. Maar fractievoorzitter Peter Clijsen vindt het geen goed idee om een eventuele gedoogvergunning door middel van een veiling aan de hoogste bieder te verkopen. In een brief aan burgemeester Jan Lonink stelt Clijsen dat de gemeente Terneuzen op geen enkele manier geld moet willen verdienen aan de verkoop van softdrugs. "Er een veiling van maken lijkt ons dan ook geen goede zaak", aldus Clijsen.
  De nieuwe coalitie van PvdA, CDA en TOP/Gemeentebelangen heeft in het coalitie-akkoord 2006-2010 afgesproken om de mogelijkheid voor de vestiging van een derde koffieshop buiten de kern Terneuzen te onderzoeken. Het onderzoek is ingegeven door de huidige overlast die twee koffieshop in de Terneuzense binnenstad opleveren. Het gaat daarbij om problemen op het gebied van openbare orde en parkeren. Ook wil de gemeente af van Franse en Belgische drugstoeristen die met hun auto's door Terneuzen scheuren. De vestiging van een derde koffieshop wordt pas overwogen als uit het onderzoek blijkt dat de omvang van het drugstoerisme niet toeneemt.
  Een veiling van een gedoogvergunning levert wellicht enkele miljoenen op. Wethouder Co van Schaik (PvdA) liet gisteren al weten dat dit geld niet zal worden gebruikt om allerlei grote uitgaven te doen, maar om de belastingen voor de inwoners van Terneuzen te verlagen.
  Overlast
  Clijsen noemt niet alleen het verminderen van overlast in de binnenstad een belangrijk argument om een derde koffieshop toe te staan. Hij vindt het ook verstandig om de monopoliepositie van de huidige koffieshops niet te versterken. Daarom is hij voorstander van gezondere concurrentieverhoudingen. Clijsen verwacht bovendien dat problemen door illegale verkoop van softdrugs hierdoor worden voorkomen.
  Clijsen stelt voorts dat een gegadigde voor een derde koffieshop pas een gedoogvergunning mag krijgen na een grondig onderzoek. In dit kader vindt hij ook belangrijk dat er zicht is op de aard en de afkomst van de door bieders ingebrachte fondsen.

  Source: BN/De Stem (B)
   
 9. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Dit bericht is al enkele weken oud, maar heel interessant. Degene die deze vergunning binnensleept zou daarmee wel eens een goudmijntje op kunnen zetten. Ik heb mij ooit eens laten vertellen door een eigenaar van een coffeeshop aan de belgische grens, dat deze 3 miljoen euries per jaar aan winst binnenhaalde.
   
 10. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Drugs kunnen sas laten bloeien

  Drugs kunnen Sas laten bloeien
  SAS VAN GENT - Vroeger lokten boter, seks en de verzilvering van ’couponnekes’ de Belgen naar Sas. Een verkooppunt van softdrugs kan weer horden Belgische en Franse klanten naar het grensstadje trekken. De drugsklanten zouden niet alleen de verkoper voorspoed brengen, maar heel Sas van Gent weer laten bloeien.
  Sassenaar Ronald Inghels staat te trappelen om zijn kledingzaak Jeroen-Clips om te bouwen tot softdrugszaak. In de mode is geen droog brood meer te verdienen. Maar als 59-jarige ondernemer, ’die op geen enkele uitkering een beroep kan doen’, kan hij het bijltje er niet bij neergooien. „Mijn zaak dreef voor 95 procent op Vlaamse klandizie. Sinds het niet meer interessant is om Nederlandse rekeningen aan te houden, komt er echter geen Belg de grens meer over en hebben de meeste Sasse ondernemers het moeilijk.“

  De horeca zou helemaal opleven door de opening van een softdrugszaak, weet Inghels zeker. De bestaande cafés en restaurants kunnen weer een gouden tijd tegemoet zien. „En kijk eens naar de Nederlandse hervormde kerk, schuin tegenover mijn zaak. Een prachtige locatie voor een exclusief restaurantje.“ Voor overlastproblemen hoeft Sas niet te vrezen, verwacht Inghels. „Jaren terug kwamen er 1800 Belgen per dag voor een banktransactie naar Sas. De meeste bankklanten kwamen met hun partner. Maar die hoeveelheid mensen leverde nooit een probleem op.“

  Voor Terneuzense parkeertaferelen hoeft Sas ook al niet bang te zijn. „Het Keizer Karelplein is een prachtige parkeerplaats. In het buitengebied levert de verkeersafwikkeling veel meer problemen op, terwijl de politie ook veel meer moeilijkheden ondervindt bij controles. En dan hebben we het nog niet eens over de aantasting van natuurgebieden als er een koffieshop bij de Tractaatweg komt.“ De metamorfose van modezaak Jeroen-Clips tot drugszaak biedt - stelt Inghels - kortom alleen voordelen.

  Politiek

  Inghels probeerde de afgelopen maanden contact te leggen met de burgemeester, maar slaagde nog niet in zijn opzet. Aan zijn korte bestuurscarrière, hij was begin jaren negentig raadslid, hield hij geen groot vertrouwen in de politiek over. Maar hij is er wel rotsvast van overtuigd dat geen fractie om zijn idee heen kan. Niet alleen om een 59-jarige ondernemer te plezieren, maar om van Sas weer de ’mooiste en gezelligste stad van Nederland’ te maken.

  Alle verzoeken om een koffieshop buiten Terneuzen te exploiteren - er liggen ook voorstellen voor onder meer de Tractaatweg en bedrijventerrein Handelspoort - komen voorlopig op een grote stapel, laat burgemeester J. Lonink weten. Ze worden daar pas afgehaald als het onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheden voor een derde koffieshop volgende maand is gepresenteerd. Lonink: „Maar ik kan nu al zeggen dat we niet van plan zijn om problemen te verschuiven van de ene naar de andere stad. Als het aan het college ligt, komt er geen koffieshop in een Terneuzense kern bij.“

  bron http://www.pzc.nl/zeeland/zeeuws-vlaanderen/article875559.ece
   
 11. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Re: Drugs kunnen sas laten bloeien

  DRUGSTOERISTEN SPEKKEN DE KASSEN

  TERNEUZEN - De Belgische en Franse drugstoeristen die dagelijks Terneuzen bezoeken om wiet en hasj te kopen spekken ook de kassa's van
  horeca- en andere zaken aardig.

  De bezoekers geven gemiddeld 8,7 euro uit aan eten, drinken, boodschappen en kleding. Uitgaand van 25.000 drugstoeristen per week resulteert dit in een extra omzet voor de Terneuzense horeca en middenstand van 11,3 miljoen euro op jaarbasis. Dit blijkt uit het koffieshoponderzoek van het Groningse bureau Intraval.

  Uit de onderzoeksgegevens blijkt voorts dat Terneuzen eigenlijk beter af is met de Franse bezoekers dan met de Belgische. De Fransen spenderen niet alleen meer geld aan drugs, ze geven ook meer uit in de lokale detailsector. Het gaat dan gemiddeld om ruim 13 euro per bezoeker. De Belgische drugstoerist geeft amper zeven euro uit in Terneuzen.

  Volgens Bram Stoffels, covrdinator van de middenstandkoepelorganisatie City & Management, is het aardig dat Intraval die omzet in beeld heeft gebracht. ,,Het is zo dat sommige ondernemers wat aan die gasten verdienen, maar anderen helemaal niks. Echt shoppen doen die drugstoeristen niet. Binnen de middenstand is de meningsvorming over het gedoogbeleid en de koffieshops verdeeld. Wat onze leden wel willen nu is dat er snel een eind komt aan de parkeerproblemen bij het theater en aan de verloedering van dat gebied. Dat kan de gemeente onmiddellijk aanpakken. Wat het gedoogbeleid en het aantal koffieshops of het verplaatsen ervan aangaat ook daarover bestaan binnen onze kring grote meningsverschillen. Een eenduidig standpunt valt van ons niet te verwachten. Dat is een zaak van de politiek", aldus Stoffels.

  Ook Wessel Leunis, voorman van de lokale horecavereniging, mengt zich niet in de discussie over locaties en aantal koffieshops. ,,Een ding staat voor ons wel vast. Wij willen niet terug naar een situatie zoals die tien jaar terug was. De verloedering toen was vele malen erger dan nu, maar dat ontslaat de gemeente niet van haar plicht nu actie te ondernemen. Als ondernemer vind ik het wel vreemd dat de gemeente bij een eventuele uitbreiding van het aantal shops niet denkt aan andere ondernemers. Die monopolisering van de handel klopt natuurlijk ook niet."

  Middenstandskoepel City & Management houdt zich afzijdig in de koffieshopdiscussie wegens grote verschillen van mening over het beleid bij de leden.

  Provinciale Zeeuwse Courant
  Pubdate: 10 mei 2007
   
 12. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  'GEEN LIMIET AAN BEZOEK KOFFIESHOP'

  TERNEUZEN - Koffieshop Checkpoint in Terneuzen sluit vooralsnog zijn deuren niet nadat de 1500e klant is geholpen. Een proef met vroegere sluitingstijden wordt wel voortgezet.

  Checkpoint gaat sinds twee weken 's avonds om tien uur dicht in plaats van iin uur 's nachts. De koffieshop nam die maatregel in reactie op een

  inval van justitie, waarbij in de shop en een naburig magazijn een kleine honderd kilo drugs werden gevonden. Checkpoint wil met de proef het aantal bezoekers indammen. In overleg met de gemeente Terneuzen sloot ook koffieshop Miami zich bij de proef aan.

  Zou na twee weken blijken dat de maatregel geen soelaas biedt, dan zou Checkpoint een nieuwe proef starten: sluiting nadat de 1500e bezoeker is

  geholpen. "Vooralsnog gaan we niet over tot het instellen van een maximum aantal bezoekers", zegt Checkpoint-woordvoerder F. Deij. "Wij hebben donderdag een evaluatiegesprek met burgemeester Lonink. Tot dan sturen wij alleen op sluitingstijden."

  Lonink bespeurt ondertussen een 'toenemende irritatie' over de houding van Checkpoint. "Checkpoint heeft natuurlijk het liefst zelf de stuurknuppel in handen. Maar wij hebben inmiddels afgesproken dat Terneuzen in de toekomst alleen zaken doet met shops die het beleid van de gemeente volgen. Wij hebben de regie in handen", aldus Lonink.

  De burgemeester overlegt donderdag met Checkpoint en vrijdag met Miami over de uitspraak die de gemeenteraad vanavond doet over een mogelijke verplaatsing van de koffieshops uit de binnenstad naar de polder. "Dan komen ook de sluitingstijden aan de orde. Ik denk dat er een langere tijd nodig is om te bekijken hoe zoiets zich ontwikkelt. Bijvoorbeeld in

  augustus."

  Geluiden dat sinds de vroegere sluitingstijden de straathandel in Terneuzen is toegenomen, zijn volgens Lonink niet gestoeld op de werkelijkheid. "Althans, dit blijkt niet uit politierapporten. Er is altijd illegale handel, maar ik heb niet de indruk dat die de laatste weken is toegenomen. Mensen maken elkaar in het café of op verjaardagsfeestjes van alles wijs, maar de politie heeft tot nu toe goede ervaringen met de vroegere sluitingstijden."

  BN/De Stem
  Pubdate: 26 juni 2007
   
 13. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  TERNEUZEN WIJST WEG NAAR DRUGS

  TERNEUZEN - De Zeeuwse gemeente Terneuzen gaat langs de toegangswegen wegwijzers plaatsen richting de coffeeshops.

  "In de coffeeshops verkopen ze softdrugs en daar kun je gemengde gevoelens bij hebben, maar het is ook handel", zegt wethouder Co van Schaik. "Maar voor mij als verkeerswethouder zijn het gewoon winkels die veel bezoekers trekken, zoals bijvoorbeeld IKEA en grote supermarkten.
  Als je daar heen wilt, dan word je er als automobilist keurig naar toe geleid via bewegwijzering. Wij hebben besloten dat ook met de coffeeshops te doen, hoe raar het misschien ook klinkt", aldus Van Schaik.

  De coffeeshops trekken zo'n tweeduizend bezoekers per dag en die komen allemaal met de auto. "Als we die goed begeleiden hebben we geen zoekverkeer en nemen de irritaties bij de bewoners af en ook het centrum blijft verstoken van de grote problemen."

  De Telegraaf
  Pubdate: 12 september 2007
   
 14. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Sluis wil niet meer growshops
  door Frank van Cooten

  Zaterdag 1 december 2007 - SLUIS - Het dagelijks gemeentebestuur van Sluis wil het aantal smart-, head- en growshops beperken. Er zijn er nu drie en dat vindt het college genoeg.

  Slideshow image
  VORIGE
  START
  STOP
  VOLGENDE
  Het college geeft hiermee gehoor aan de wens van het districtsdriehoeksoverleg (officier van justitie, burgemeester en politiechef), paal en perk te stellen aan deze winkels. De groei van het aantal shops was aanleiding om de beheersbaarheid ter discussie te stellen.

  In smartshops worden onder meer smartdrugs als paddo's verkocht, een beheerder van een growshop handelt onder meer in zaden, plantjes en gereedschappen voor de teelt van weed en een headshop is een winkel in drugsartikelen.

  Om het aantal shops en de maatschappelijke effecten daarvan voor de toekomst beheersbaar te maken is vanuit het districtsdriehoeksoverleg op aangedrongen om een maximaal aantal aan een vergunning te binden. Het college stelt de raad voor dat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te regelen. Hiermee wordt voorkomen dat andere ondernemers een dergelijke shop willen beginnen.

  Het rapport 'Preventieve doorlichting Cannabissector' en de pilotstudie 'Zicht op de Cannabissector' van de Minister van Justitie concluderen dat de rol van deze shops in de cannabisbranche steeds belangrijker wordt.

  Tot voor kort waren er weinig gemeenten die deze shops in een APV-vergunningstelsel hadden geregeld.

  Belangrijke reden hiervoor was dat de juridische houdbaarheid van een dergelijk vergunningstelsel twijfelachtig werd geacht. De vraag of een dergelijk stelsel juridisch houdbaar is, is inmiddels door de rechtbank in Roermond bevestigend beantwoord.

  Het Sluise college vindt drie shops dus genoeg. De exploitanten worden na het genomen raadsbesluit in de gelegenheid gesteld binnen twee maanden een vergunning aan te vragen.

  Een gedoogde koffieshop is in Hulst en Sluis nog steeds taboe. De afgelopen jaren is dit beleid door deelname in het drugsoverlastproject 'Houdgreep' en het ondertekenen van het convenant 'Ontmanteld' versterkt.

  De raadscommissie Algemeen Bestuur praat 12 december over dit voorstel.


  >>De exploitanten van de drie growshops in de gemeente Sluis kunnen een vergunning krijgen. Het gemeentebestuur staat meer shops niet toe.

  http://www.pzc.nl/zeeland/algemeen/article2250546.ece
   
 15. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  BURGEMEESTER TERNEUZEN: 'GEDOOGBELEID IS FAILLIET'

  TERNEUZEN - 'Het gedoogbeleid is failliet.' Dat zegt PvdA-burgemeester Lonink van Terneuzen naar aanleiding van de ontwikkelingen bij Checkpoint, de grootste coffeeshop van Nederland.

  De megacoffeeshop in Terneuzen trekt per dag gemiddeld 2.900 bezoekers, praktisch allemaal uit België en Frankrijk. 'Je kunt alleen iets gedogen als het klein is of tijdelijk. Maar dit is zo groot, zo systematisch, zo langdurig. Dit leidt tot ongeloofwaardigheid van onze samenleving.'

  Lonink is voorstander van coffeeshops. Maar hij vindt dat het huidige beleid voorbijgaat aan de aantrekkingskracht op drugstoeristen in de grensregio's. Hij pleit voor experimenten met gereguleerde wietteelt, gecontroleerd door de overheid, in plaatsen als Terneuzen, Maastricht en Venlo. 'Maar het kabinet is slechts bang voor diplomatieke incidenten.'

  Een coffeeshop mag nu een halve kilo softdrugs in voorraad hebben.
  Volgens Lonink trekt Checkpoint op topdagen in het weekeinde soms wel 5.000 klanten. 'Als iedereen de maximaal toegestane hoeveelheid van 5 gram wiet of hasj koopt, moet de shop bijna 25 kilo op voorraad hebben.
  Dat kan alleen als de inkoop gebonden is aan de georganiseerde criminaliteit.'

  Vorige week deed justitie een inval bij Checkpoint en op 13 aanvoerlocaties. Daarbij werd 160 kilo softdrugs in beslag genomen. De megacoffeeshop is gesloten. De 56-jarige eigenaar en twee inkoopmedewerkers zijn gearresteerd. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Vorig jaar viel justitie ook al binnen bij Checkpoint en een opslagplaats, waarbij 97 kilo in beslag werd genomen.
  de Volkskrant
  Pubdate: 29 mei 2008