Drugsbureau Vn: Meer Cocaine En Zwaardere Wiet

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Mar 15, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,278
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  DRUGSBUREAU VN: MEER COCAINE EN ZWAARDERE WIET
  BRUSSEL - In Europa wordt cocaine steeds populairder en wordt de gebruikte cannabis steeds 'zwaarder'. Dat staat in het jaarverslag van het werelddrugsbureau van de Verenigde Naties, de International Narcotics Control Board.
  Het bureau noteert een toenemende vraag naar behandelingen voor cocaineverslaving en cannabisverslaving, in Nederland en de rest van Europa. "Dat laatste is deels toe te schrijven aan de steeds hogere dosis van de werkzame stof THC in cannabis. Vooral de Nederwiet staat daarom bekend", lichtte R. Lousberg, lid van de VN-organisatie, toe. Zat er in cannabis in 1999 gemiddeld nog 8 procent THC, in 2004 was dat al
  20,4 procent.
  In het rapport wordt de Nederlandse regering aangespoord om cannabisgebruik te ontmoedigen. Het rapport constateert verder tevreden dat het aantal coffeeshops blijft afnemen.
  Nederland is niet het enige land waar joints worden gerookt. In Tsjechie, Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannie is cannabis wijdverspreid.
  De populariteit van cocaine groeit al enkele jaren en daar is vorig jaar geen einde aan gekomen. In afkickcentra in Nederland en Spanje staat cocaine inmiddels op de tweede plaats, na heroine. Het gebruik van heroine stabiliseert of neemt licht af. XTC blijft populair in de wereld. De meeste 'laboratoria' staan in Europa, dat zo'n 80 procent van de wereldwijde vraag produceert. Het VN-bureau noteert dat in Nederland, Belgie en Duitsland de laboratoria steeds vaker in grensgebieden te vinden zijn, om het de politie moeilijker te maken.
  Het VN-bureau wijst op de oprukkende internetapotheken, waar drugs of grondstoffen daarvoor makkelijk te verkrijgen zijn. Regeringen moeten internationale verzendingen beter controleren, is het advies.
  In de VS en Zuid-Oost Azie maakt het extreem verslavende stimulerende middel methamphetamine een sterke groei door. In Europa is het veel minder verspreid.
  Het rapport wijdt een apart hoofdstuk aan de verbouw van drugs in arme gebieden, zoals Afghanistan. De schrijvers waarschuwen voor al te veel optimisme bij het vervangen van de teelt van bijvoorbeeld opium door andere producten, of door het illegale gebruik van de producten te vervangen door legaal medisch gebruik. Het is volgens het rapport beter om te kijken naar andere middelen om een land aan alternatieve inkomstenbronnen te helpen, zoals vrije markttoegang.

  Source: De Telegraaf (NL)
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,278
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  30 MILJOEN EUROPEANEN GEBRUIKEN CANNABIS
  BRUSSEL - In de lidstaten van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland hebben in 2005 ongeveer dertig miljoen mensen cannabis gebruikt. Dat staat in het jaarrapport 2005 van de International Narcotics Control Board (INCB), het VN-orgaan dat toeziet op de uitvoering en naleving van de internationale drugsconventies.
  Bijna vijftien procent van de vijftienjarigen in de EU-lidstaten gebruiken meer dan veertig keer per jaar cannabis. ,,Volgens de internationale criteria is dat veel'', verklaarde Robert Lousberg, lid van de INCB, op de voorstelling van het rapport in Brussel.
  In Frankrijk, Ierland, Tsjechik, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is het cannabisgebruik het hoogst. In Albanik en Nederland wordt er dan weer veel cannabis verbouwd.
  De inbeslaggenomen hoeveelheid cocaone in Europa blijft stijgen; ook de vraag naar behandeling voor cocaoneverslaafden in Oost-Europa gaat omhoog. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het gebruik van cocaone gestegen is bij jongeren in Duitsland, Denemarken, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ook bepaalde gebieden in Oostenrijk, Griekenland, Ierland en Italik zien een stijging van het aantal gebruikers. In gespecialiseerde hulpverleningscentra in Spanje en Nederland is cocaone na heroone momenteel de drug die het meest gebruikt wordt.
  Bijna alle heroone die op de Europese zwarte markt te krijgen is, komt uit Afghanistan. De uitvoer van de harddrug vanuit Afghanistan naar de Russische Federatie is sterk toegenomen: in 2004 werd een recordhoeveelheid van 3,8 ton in beslag genomen in Rusland.
  Hoewel heroone in Europa gemakkelijker te verkrijgen is dan in het verleden, stagneert het heroonegebruik of daalt het in de meeste Oost-Europese landen.

  Source: Het Volk(B)