Drugsconferentie kan niet kiezen tussen gedoogbeleid en nultolerantie

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, May 21, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Drugsconferentie kan niet kiezen tussen gedoogbeleid en nultolerantie
  HLN BACKGROUND De meningsverschillen over het te voeren drugbeleid blijven groot. Zo bleek afgelopen vrijdag en zaterdag tijdens een conferentie in Luik en Maastricht van het Benelux-parlement, de Baltische assemblee en de Noordse raad. Nederland en de Belgische socialisten verdedigden het gedoogbeleid, de overige Belgische vertegenwoordigers kozen voor de nultolerantie. De conferentie probeerde na te gaan of er op het gebied van drugbeleid een derde weg mogelijk is tussen het gedoogbeleid waarvoor Nederland gekend is of nultolerantie. De resultaten van de conferentie zullen midden juni in plenaire zitting besproken.

  Achterdeurbeleid
  De Maastrichtse politiechef Frans Kooiman beschreef zijn stad als een knooppunt voor de drugsscene: elke dag zakken 4.500 drugstoeristen af naar de 16 coffeeshops die de stad telt en die met 50 miljoen euro goed zijn voor een vijfde van de Nederlandse omzet. Volgens hem duwt het achterdeurbeleid - gebruik wordt toegestaan, maar productie is verboden - de coffeeshops in de armen van de misdaad.

  Ook telen
  Burgemeester Marcel Neven (MR) van Visé zei met lede ogen te zien hoe in Maastricht ook illegaal harddrugs worden verkocht. Om aan geld te geraken, plegen druggebruikers op weg naar Maastricht, dus ook in Visé, criminele feiten. Zijn collega van Maastricht, Gert Leers, repliceerde dat je door de coffeeshops te sluiten, het drugsprobleem vergroot omdat je het in de illegaliteit gooit. Zijn beleid is gericht op de spreiding van beter controleerbare coffeeshops. Hij kondigde aan dat een aantal leden van de Nederlandse Tweede kamer werken aan een pilootproject om in Maastricht toe te staan dat coffeeshops ook plantjes telen.

  Stepping-stone
  Uit vrees voor 'stepping-stone' (softdrugs leiden tot harddrugs) kozen het Finse parlementslid Pehr Löv en CD&V-kamerlid Theo Kelchtermans radicaal voor de nultolerantie. Kelchtermans betreurde dat het Belgische drugsbeleid te veel is gericht op grotere steden. Drugs verbieden maakt ze volgens PS-senator Jean-Marie Happart (PS) echter aantrekkelijk. Het Nederlandse liberale parlementslid Frans Weekers draaide de stepping stone-theorie zelfs om en stelde dat strafbaarstelling de gebruiker zelfs van de soft- naar de harddrugs leidt. Spiritsenator Fauzaya Talhaoui kloeg aan dat België te veel aan bestraffing en te weinig aan preventie doet. Repressie is dan ook federale bevoegdheid, preventie die van de gemeenschappen.


  bron ombudsman
   
 2. FrankenChrist

  FrankenChrist Iridium Member

  Reputation Points:
  567
  Messages:
  1,207
  Joined:
  Aug 20, 2004
  from belgium
  Even toelichting bij de partijen:

  CD&V: Christen-Democratisch en Vlaams. Conservatief.

  MR: Mouvement Réformateur, Waalse liberalen.

  PS: Parti Socialiste, Waalse socialisten

  Spirit: Vlaamse links-liberalen

  Ik wil er ook even bijzeggen dat de Scandinavische landen heel erg tegen cannabis zijn en dat die regeringen veel investeren in anti-cannabis propaganda zoals tv spots. (Eén van de hypotheses die ik hierover gehoord heb is dat ze hun papier- en houtindustrie willen beschermen)
   
 3. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  € 50 miljoen?????? Verdeeld over 16 shops. Holy shit. Gemiddeld € 3.152.000.00 omzet per shop. Meer dan 50% marge. Er word geen omzetbelasting geheven over wiet. Ongelovelijk.

  Ik ben benieuwd naar dat pilotproject.