Drugscriminelen verplaatsen xtc-productie

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Nov 27, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,318
  Messages:
  38,297
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Drugscriminelen verplaatsen xtc-productie


  Door onze verslaggever


  MAASTRICHT - Nederlandse drugscriminelen verplaatsen de xtc - productie steeds vaker naar België. De productie in Nederland is de afgelopen jaren afgenomen. Er worden minder laboratoria voor de productie van synthetische drugs ontdekt en ook de hoeveelheid in beslag genomen xtc daalt.


  Nederlandse criminelen hebben nog wel steeds een sleutelrol op de markt voor synthetische drugs, blijkt uit het rapport 'Synthetische drugs 2002-2004' van de Nationale Recherche, dat gisteren is gepresenteerd in Maastricht. Het aantal in Nederland in beslag genomen xtc-pillen lag in 2002 nog op ruim zes miljoen stuks. Vorig jaar was dat een half miljoen minder. Maar daarmee is nog steeds een kwart van de in totaal wereldwijd 20 miljoen in beslag genomen xtc-pillen van Nederlandse origine. Met de handel en productie van pillen in Nederland wordt naar schatting tussen de 43 en 68 miljoen euro verdiend.

  Het aantal ontmantelde illegale productieplaatsen, in 2002 nog 43, daalde het jaar erop naar 37. Vorig jaar werden 29 laboratoria opgerold. Ook de bijkomende milieuverontreiniging is een bron van zorg. Het schadelijke afval van de laboratoria wordt illegaal gedumpt, vooral in de grensstreek met België en Duitsland. Vorig jaar zijn 81 van die dumpplaatsen ontdekt. De jaren ervoor schommelde dat nog rond de honderd.

  In Nederland en andere landen in West-Europa en Noord-Amerika daalt het gebruik van xtc. De pillen zijn er minder populair geworden in het uitgaanscircuit, meldt het rapport.

  Daar tegenover staat dat het gebruik in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en ook het Midden-Oosten duidelijk is toegenomen.

  Bij de wereldwijde productie van synthetische drugs spelen Nederlandse criminelen een sleutelrol. Zo zijn veelal Nederlanders betrokken bij de aanschaf van grondstoffen, die vooral uit China en Oost-Europa komen. Ook zijn Nederlanders de belangrijkste leveranciers van apparatuur voor de productie, van laboratioriumapparatuur tot tabletteermachines. Daarnaast vervullen ze nog steeds de hoofdrol bij de productie van de synthetische drugs, al verschuift die dus steeds meer richting België.

  De Nederlandse connecties blijken onder meer bij opgerolde laboratoria in Duitsland, België, Suriname en Indonesië. In dat laatste land is vorige week nog een Nederlander opgepakt in verband met een ontmanteld laboratorium, met een productiecapaciteit van een miljoen pillen per week. Ook de smokkel van zowel xtc als amfetamine is binnen Europa veelal in handen van Nederlandse groepringen.