Drugsgebruik EU neemt flink toe

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Nov 25, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  <H1>[​IMG]</H1>
  <H1>Drugsgebruik EU neemt flink toe</H1>


  BRUSSEL - Cannabis is de populairste drug in Europa, en Amerika blijft drugsconsument nummer 1.


  Het drugsgebruik in Europa neemt nog steeds toe. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van het Centrum voor Observatie van Drugverslaving van de Europese Unie.

  Op basis van cijfers uit de 25 EU-landen plus Bulgarije, Roemenië, Turkije en Noorwegen, concluderen de onderzoekers dat het gebruik van marihuana, cocaïne en andere geestverruimende middelen in Europa in 2004 flink is gestegen.

  Uit cijfers van de Nederlandse recherche werd gisteren al duidelijk dat xtc in Nederland op zijn retour lijkt. Europees gezien is cannabis, dat wordt gebruikt door twaalf procent van de Europeanen, de populairste drug. In de grote steden in Nederland en Engeland blijkt vooral crackgebruik een probleem.

  Met name in Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Tsjechië wordt veel gespoten, geslikt en gesnoven. Maar onder Amerikanen komt drugsgebruik nog altijd vaker voor. In de EU-kandidaten Roemenië en Bulgarije neemt het drugsgebruik hand over hand toe.

  Zo’n negen miljoen Europeanen zeggen wel eens cocaïne te hebben geprobeerd. Europa telt ruim twee miljoen probleemgebruikers, van wie er meer dan een miljoen de injectiespuit hanteren. In de meeste landen kunnen verslaafden gebruikte naalden inwisselen voor nieuwe zodat de kans op aidsbesmetting wordt verkleind.
  (Reuters, AP) Edited by: Alfa