‘Drugswinkel’ drie maanden dicht

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Nov 27, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,290
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  ‘Drugswinkel’ drie maanden dicht


  Een winkel aan de Tuinstraat in Winterswijk wordt drie maanden gesloten, omdat er vanuit het pand drugs werden verkocht. De sluiting volgt op een rechtszaak, eerder deze week in Zutphen.


  WINTERSWIJK


  Het ‘winkelpand’ is met ingang van vandaag drie maanden gesloten op last van de gemeente Winterswijk. De sluiting volgt op een waarschuwing, die de exploitant eerder dit jaar van de gemeente Winterswijk heeft gekregen. De winkel is gevestigd in een pand aan de Tuinstraat, feitelijk aan de ‘achterkant’ van winkels in de Misterstraat. De politie heeft in maart van dit jaar een inval in het pand gedaan. Bij de rechtszaak eerder deze week bleek dat er in de winkel in drugs werd gehandeld en dat de bovengelegen woning als opslagplaats werd gebruikt. Bij de inval werd twee ons hasj en ruim een kilo hennep in beslag genomen.


  Op grond van die inval kreeg de 37-jarige Winterswijker die de zaak exploiteert een waarschuwing van de gemeente. ‘We hebben hem een waarschuwing gegeven, omdat er sprake is van een eerste overtreding’, verduidelijkt een ambtenaar van de afdeling handhaving van de gemeente. ‘Maar in oktober is de man opnieuw aangehouden in verband met de handel in drugs. Daarom gaat de zaak met ingang van de 18e november voor drie maanden dicht. Dat besluit is deze week genomen door de burgemeester.’

  Bij de rechtszaak werd gezegd dat het ging om een ‘winkel voor binnen- en buitenartikelen voor de tuin’. Op de gevel van het bedrijf staat te lezen dat het om een ‘Dream grow & smartshop’ gaat. Volgens een opschrift op de toegangsdeur is de zaak dagelijks van 12 tot 22 uur geopend.
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,290
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  ‘Tuincentrumpje’ blijkt coffeeshop


  ZUTPHEN/WINTERSWIJK - Een winkel voor binnen- en buitenartikelen voor de tuin. Althans, daar moest de winkel aan de Tuinstraat 16 in Winterswijk voor doorgaan. Na de nodige observaties van de politie en het ‘afvangen’ van een aantal, met name jonge Duitse, kopers, was wel duidelijk dat er in het bewuste pand behoorlijk in softdrugs werd gedeald.

  De politie deed in maart van dit jaar een inval. Een 44-jarige man uit Oldenzaal en 37-jarige Winterswijker werden aangehouden. De laatste zou de woning boven de winkel huren van de Oldenzaler, de eigenaar van de winkel. Bij de inval werd twee ons hasj en ruim een kilo hennep in beslag genomen. Gisteren stonden de twee verdachten voor de Zutphense politierechter.


  Voor officier van justitie Ris lag de zaak helder. In de winkel werd gehandeld en de woning erboven werd als opslagplaats gebruikt, en dat was afdoende bewezen dankzij verklaringen van de afnemers. De eis: zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en voor de Oldenzaler een vordering van 15.000 euro, het bedrag dat de man met de drugshandel verdiend zou hebben.


  De raadsman van de Winterswijker vond dat de politie onrechtmatig had gehandeld door, zonder goede reden, de woning van zijn cliënt binnen te gaan. ‘Er was helemaal geen aanleiding om dat te doen. Van samen handelen is verder geen sprake en op dat punt dient vrijspraak te volgen.’


  Maar de rechter dacht daar anders over. Tegen het in bezit hebben van de drugs had de verdediging geen verweer.


  Politierechter Van Lookeren Campagne wees de verdachten op de ernst van het misdrijf en alle problemen die deze handel in het bijzonder voor de grensstreek oplevert. Hij veroordeelde de Oldenzaler tot een celstraf van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. En terugbetalen 15.000 euro aan de staat.


  Niet veroordeeld voor de handel maar wel voor medeplichtigheid moet de Winterswijker vier maanden de cel in.