DURE MEDIWIET KOST MINISTERIE 400.000 EUR

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jan 2, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  DURE MEDIWIET KOST MINISTERIE 400.000 EURO


  DEN HAAG | De tegenvallende verkoop van mediwiet (medicinale cannabis) levert minister Hoogervorst dit jaar een strop op van bijna 400.000 euro.


  Dit blijkt uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer.


  Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie van Volksgezondheid ging er bij de start in september 2003 vanuit dat er 10.000 tot 15.000 gebruikers zouden zijn, die 200 tot 400 kilo cannabis zouden gebruiken. Inmiddels is duidelijk dat er slechts 70 kilo wiet door artsen wordt voorgeschreven aan tussen de 1000 en 1500 patiknten. De minister heeft om die reden het inkoopbeleid aangepast.


  Hoogervorst noemt drie mogelijke redenen voor de tegenvallende afzet.


  Een


  daarvan is dat medicinale cannabis voor eigen rekening komt, hoewel de helft van de verzekeraars een deel van de kosten vergoedt in een aanvullende verzekering. De wiet van het BMC is twee keer zo duur, als die van de door Hoogervorst als 'illegale leveranciers' betitelde koffieshophouders en de Stichting Patikntenbelangen Medische Marihuana in Rotterdam. Hoeveel mensen zij bedienen, weet de minister niet.


  Een andere mogelijke oorzaak is volgens de minister dat deze 'illegale concurrenten' bewust een slecht imago van medicinale cannabis hebben gecrekerd. Verder denkt hij dat veel artsen terughoudend zijn bij het voorschrijven van mediwiet. De werkzaamheid zou onvoldoende bewezen zijn.


  Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de gebruikers van medicinale cannabis van het bureau van Hoogervorst MS-patiknten zijn. Verder blijkt dat 40 procent van de mensen die mediwiet roken, minder andere medicijnen gebruiken. Hoogervorst noemt het daarom vanuit het oogpunt van doelmatige zorg een belangrijk gegeven. Hij wil echter meer wetenschappelijk onderzoek en bekijkt nu of patikntenorganisaties of wetenschappelijke fondsen daar geld voor hebben.


  Daarnaast is er aan een marketingbureau gevraagd een plan te maken om de mediwiet aan de man te brengen. Hoogervorst kijkt nog of hij dat plan gaat uitvoeren. Het kost hem nog meer geld, zo schrijft hij aan de Kamer.


  Hoeveel meer, staat niet in de brief.Edited by: Alfa
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Cool, een marketingbureau ommediwiet te promoten!