EEN SNUIFJE VOL VERTROUWEN

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 8, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,318
  Messages:
  38,298
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  EEN SNUIFJE VOL VERTROUWEN


  Vertrouwen komt binnenkort uit een neusspray. Proefpersonen die een snuifje oxytocine hebben genomen, blijken een groter vertrouwen in hun medemensen te hebben.


  Sterker nog, oxytocine zit al in neussprays. Vrouwen gebruiken het hormoon omdat het weekn op gang brengt en de melkproductie stimuleert.


  Maar oxytocine doet meer. Het is als boodschapperstof actief in hersengebieden die met sociaal gedrag te maken hebben: met partnerbinding, moederzorg of het aangaan van contacten. Bij dieren vermindert het de angst een ander te naderen.


  Zwitserse onderzoekers opperden dat oxytocine bij mensen vertrouwenwekkend kon zijn en ontwierpen een spel om die gedachte te testen. In het vakblad Nature publiceerden ze de uitslag van die test.


  Twee groepen proefpersonen kregen geld en de ene groep kon zijn geld 'investeren' in leden van de andere groep. De spelleider verdrievoudigde de giften en het was aan de ontvangers om het in hen gestelde vertrouwen te belonen door de gulle gevers wat terug te schenken.


  De investeerders stonden voor een dilemma. Ze zouden het maximale rendement uit hun geld halen als ze alles uitleenden en de leners eerlijk zouden delen. Maar dan liepen ze het risico dat de leners alles hielden en zij met lege handen bleven.


  Mensen zijn terughoudend om dergelijke risico's aan te gaan, maar een snuifje oxytocine deed wonderen. Van de proefpersonen die een placebo (een nepsnuifje) hadden gekregen, investeerde slechts 20 procent hun hele vermogen, maar van de investeerders met oxytocine zette bijna de helft alles in.


  Was dat een kwestie van vertrouwen of maakte oxytocine goklustiger? Om dat te testen vervingen de onderzoekers de leners door een computer die willekeurig terugbetaalde. Nu speelde vertrouwen geen rol en oxytocine had dan ook totaal geen effect op de gevers. Het stofje had evenmin invloed op het gedrag van de (menselijke) ontvangers: kennelijk werkt oxytocine specifieker dan dat het voor toenadering zorgt.


  Voor velen zal dit weer een ontluistering zijn van het menselijke wonder. Zelfs zo'n humane kwaliteit als vertrouwen blijkt het gevolg van een nietig molecuul. Zo moet je dat niet zien, schrijft de bekende neuroloog Antonio Damasio in een commentaar. Het belang van deze studie is dat we hierdoor beter gaan begrijpen waarom mensen elkaar vertrouwen en of dat een bewust proces is.


  En het doembeeld van de politicus die tijdens zijn verkiezingstoernee wat oxytocine rondspuit? Dat zou kunnen, schrijft Damasio. ,,Maar doen ze dat niet nu al? Met hun marketingtechnieken zorgen ze ervoor dat hun toehoorders zelf oxytocine in hun hersenen aanmaken.''