EU bezorgd over gebruik Paddo's

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jun 27, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Belgische scholieren experimenteren meer met roesverwekkende paddestoelen dan met XTC. Dat stelt het Europees drugsagentschap. België zit bij de topverbruikers van paddestoelen, met 5 à 8 procent van de bevolking. De Europese overheden consulteren de komende maanden over bijkomende actie. Naar aanleiding van de werelddag tegen drugs vandaag belicht het agentschap het gebruik van roesverwekkende paddestoelen. De experten stellen dat de toenemende populariteit "de zin in intense ervaringen bij jonge Europeanen weerspiegelt".

  Psychologische problemen
  De populariteit van de paddestoelen stijgt, maar er zijn grote verschillen. In landen als België, Tsjechië of Nederland gebruikt 5 à 8 procent van de mensen, in landen als Cyprus of Finland nog geen half procent. In diverse EU-landen is de politiecontrole opgevoerd. De experten verwachten ook een daling door negatieve ervaringen bij gebruikers: psychologische problemen en verschillen in kwaliteit van de paddestoelen.

  De Europese Commissie consulteert tot einde deze zomer de nationale overheden en experten. Er wordt nagegaan in welke mate meer Europese actie nodig is. Drugsbestrijding blijft wel in de eerste plaats een nationale bevoegdheid. De EU-lidstaten zijn grondig verdeeld over de Nederlandse aanpak. Vermits lidstaten het niet eens zijn of persoonlijk gebruik van cannabis kan gedoogd worden, is een Europees antwoord sowieso een vaag antwoord.

  bron ombudsman
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Oh shit helemaal vergeten. Heb ik gisteren in het file archief geplaatst: EU drug agency rapport on Magic Mushrooms June 2006
  Heel interessant rapport.
  De laatste zin weet ik niet goed wat er er van moet denken: “Future work in the field of emerging drug trends must consider the crucial part that contextual forces play in reinforcing or legitimating forms of regulation.“ Gaan ze de wetgeving voor paddo's op Europees niveau herzien?
   
  Last edited: Apr 30, 2017
 3. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  EU bezorgd over gebruik ‘mushrooms’
  Van onze verslaggevers

  BRUSSEL/AMSTERDAM - Het Europese drugsagentschap heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de opmars van magic mushrooms in de EU-landen. Volgens het agentschap worden dergelijke paddestoelen nu onder jongeren bijna evenveel gebruikt als ecstasy-pillen. Nederland hoort bij de landen waar magic mushrooms het populairst zijn.

  Ook het cocaïnegebruik in de EU neemt zorgwekkende proporties aan. Volgens cijfers van de Europese Commissie gebruiken iedere maand anderhalf miljoen Europeanen cocaïne, terwijl twaalf miljoen voor cannabis kiezen. Jaarlijks sterven volgens de Commissie achtduizend mensen in de EU aan een overdosis.
  Ieder jaar geeft de EU honderden miljoenen euro’s uit aan projecten om de opiumteelt te ontmoedigen, maar eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner erkende dat het effect gering is. ‘Wij zien niet het succes dat we graag zouden hebben, maar toch moeten we doorgaan’, zei ze.
  Het VN-drugsbureau UNODC concluceert in zijn Wereld Drugs Rapport 2006 dat wereldwijd het areaal waarop opium wordt verbouwd in 2005 met 22 procent is verminderd. Volgens het VN-bureau is het afnemen van opiumproductie veroorzaakt door het aanpakken van de illegale teelt in Afghanistan, Birma en Laos.
  Opium vormt de grondstof voor heroïne. ‘In Afghanistan is in 2005 voor het eerst sinds 2001 de productie van opium gedaald’, aldus het rapport. Het tekent daarbij aan dat het land nog steeds 89 procent van de wereldproductie van opium voor zijn rekening neemt.
  Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hindert die productie de opbouw van de democratie in Afghanistan. De enorme drugshandel heeft grote gevolgen voor de wederopbouw van de economie en bedreigt de stabiliteit in de regio, aldus het ministerie in zijn jaarlijkse rapport over drugs, dat in maart verscheen.
  Het UNODC zegt dat, ofschoon het areaal met ruim eenvijfde is verminderd, de productie van opium slechts met 5 procent is afgenomen. Dat heeft de maken met de gunstige weersomstandigheden vorig jaar voor de Afghaanse papaveroogst.
  ‘De inkrimping van het areaal gebeurt niet over de hele linie’, aldus het VN-rapport, ‘binnen een paar jaar kan de beruchte Gouden Driehoek (Laos, Thailand, Birma, red) – eens het epicentrum voor verdovende middelen – drugsvrij zijn. Maar in Afghanistan kan het omgekeerde gebeuren, wellicht al in 2006.’
  Toch is het UNODC gematigd optimistisch. ‘De strijd tegen drugs werpt resultaten af. Het wereldwijde drugsprobleem is beheersbaar.’ Vergeleken met honderd jaar geleden worden er minder drugs verbouwd en zijn er minder verslaafden.
  Het VN-bureau bevestigt de mening van de Amerikaanse regering dat de teelt van cocabladeren (grondstof voor cocaïne) in Colombia is toegenomen, ondanks pogingen van de VS om daar een eind aan te maken. Colombia (54 procent), Peru (30 procent) en Bolivia (16 procent) zijn de producenten van de cocaplant.
  De meeste cocaïnegebruikers zijn te vinden in Noord-Amerika. Er zijn daar 6,5 miljoen gebruikers.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article324531.ece/EU_bezorgd_over_gebruik_mushrooms
   
 4. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Nederland lijkt inderdaad bij de landen te horen waar Paddo's het meest gebruikt zijn, maar de het aantal gebruikers van Nederland, klopt niet helemaal. In dit aantal zit namelijk ook een groep gebruikers die andere substanties gebruikt. Daarom is het niet terecht om te zeggen dat Nederland bij de top 3 hoort van Paddo gebruikers.