Experiment GGD met bonus voor drugsgebruikers

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jun 19, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Uitgegeven op maandag 19 juni 2006 om 06:07:54

  (Novum) - De GGD gaat een proef houden waarbij drugsgebruikers die heroïne krijgen voorgeschreven een bonus ontvangen als ze geen cocaïne gebruiken. De bonus kan oplopen tot 56 euro per week. Voor het experiment is ruim vijfhonderdduizend euro uitgetrokken, meldt Trouw maandag.


  Uit onderzoek blijkt dat voor veel verslaafden cocaïne de belangrijkste drugs is. "Er moet veel aandacht voor zijn", zegt hoogleraar Wim van de Brink van de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) in het dagblad. "Het is een groot probleem en de hulpverlening heeft geen goed aanbod."

  Drugsgebruikers uit Den Haag, Enschede en Amsterdam Zuidoost kunnen binnenkort meedoen aan het veertien maanden durende experiment. Deelnemers moeten hun urine regelmatig laten testen op het gebruik van cocaïne. Het experiment vindt plaats in het kader van wetenschappelijk onderzoek

  Belangenbehartiger van verslaafden MDHG ziet de humor van het experiment in. "Geldverstrekking op doktersvoorschrift", zegt een woordvoerder van MDHG in de krant. "Bijna niemand beperkt zich nog tot heroïne. Maar deze omkoperij roep interessante vragen op."

  nieuws.nl
   
 2. hardcoreharmreducer

  hardcoreharmreducer Newbie

  Reputation Points:
  91
  Messages:
  61
  Joined:
  Mar 28, 2006
  Ze hebben inderdaad geen antwoord op cokegebruik, enkel abstinentie. En dat werkt voor enkelen, maar niet voor allemaal. Wordt cocaïneverstrekking niet overwogen?

  grtz
  Sx
   
 3. mrPartypictures

  mrPartypictures Gold Member

  Reputation Points:
  87
  Messages:
  225
  Joined:
  Dec 3, 2005
  from The Netherlands
  Hoogervorst: Geld voor verslaafde verkeerd signaal

  (Novum) - Het geven van geld aan een verslaafde als hij geen drugs gebruikt, is geen goed signaal. Dat vindt minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD). In antwoord op Kamervragen schrijft hij donderdag voorstander te zijn van een alternatief beloningssysteem. De bewindsman gaat niet nader in op die alternatieven.

  Tweede-Kamerlid Geert Wilders wilde van Hoogervorst opheldering over het bericht dat de GGD een proef gaat houden, waarbij drugsgebruikers die heroïne krijgen voorgeschreven een bonus ontvangen als ze geen cocaïne gebruiken. Voor die proef is ruim een half miljoen euro uitgetrokken, schreef Trouw maandag.

  Hoogervorst vindt dat het belonen van goed gedrag algemeen erkend is om 'gewenst gedrag te ontwikkelen of ongewenst gedrag te verminderen', schrijft hij. "Deze vorm van behandeling is een van de weinige effectieve interventies bij de behandeling van cocaïneverslaafden."


  [Copyright 2006, Novum]