Gebruik cannabis maakt kwetsbaarder voor heroïne

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jul 15, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Gebruik van de softdrug marihuana maakt dat je later in je leven kwetsbaarder bent voor een heroïneverslaving. Dit blijkt uit bevindingen van een onderzoek met ratten aan de Mount Sinai School of Medecine in New York. Dit staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychopharmacology. De bekende ‘stepstone’-theorie is hierbij bewezen. De stepstonetheorie zegt dat als je begint met iets onschadelijks de stap naar iets sterker of gevaarlijker minder groot is én gemakkelijker gezet wordt.

  Langdurig
  “Het effect van cannabis op onze hersenen is groter én langduriger dan altijd gedacht,” vertelt Dr. Yasmin Hurd, onderzoeksleidster. Om te onderzoeken of cannabis effect heeft op de hersenen, en zo ja wélk, stelden Hurd en haar team een stel ratten bloot aan THC, een belangrijke component van de drug. De ratten waren allemaal in een ontwikkelingsfase die kan vergeleken worden met de menselijke puberteit en kregen maar heel af en toe een kleine dosis toegediend, overeenkomstig het cannabisgebruik van de gemiddelde tiener.

  Aangetast
  In een later ontwikkelingsstadium, als ‘jong volwassene’, werden de ratten aan een katheder gelegd die toeliet dat ze zichzelf heroïne toedienden. Hun ‘heroïnegebruik’ werd vergeleken met een controlegroep ratten die de THC in hun puberteit niet had tiegediend gekregen. De THC-ratten waren niet alleen gevoeliger voor de harddrug, ze gebruikten er ook significant grotere hoeveelheden van. Bij nader onderzoek van hun hersenen bleek dat beloningsonderdeel van de hersenen van de THC-ratten aangetast was. Bij mensen is dat het hersengebied dat plezier verschaft.


  bron ombudsman
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Wat een onzin. Vergelijk simpelweg het aantal wietgebruikers met heroinegebruikers. Of de relatie tussen het aantal wietgebruikers en heroinegebruikers per land. Het aantal wietgebruikers stijgt, terwijl het aantal heroinegebruikers al jaren daalt.
  Verder zijn er al heel veel onderzoeken naar dit onderwerp gedaan en steeds werd juist het tegendeel gevonden. Dit ten ongenoegen van de amerikaanse regering e.d. die dit soort onderzoeken(lees: anti-drugs) betaald. Dit onderzoek komt uit Zweden. Zweden heeft een heel streng anti drugs beleid en is een thuis basis van Europe Against Drugs, een organisatie welke zich vaak met dit soort onderzoeken bezig houd.