GEEN COFFEESHOPS IN LIMBURG

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 5, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  GEEN COFFEESHOPS IN LIMBURG


  VOEREN - De Belgisch-Limburgse burgemeesters gaan niet in op de vraag van burgemeester Gerd Leers van Maastricht om coffeeshops toe te laten in de streek van de drielandengrenzen. Resoluut pleiten ze zelfs voor de invoer van een nultolerantie. In oktober moet er een oplossing uit de bus komen om het drugstoerisme in te perken.


  Op de euregionale softdrugsconferentie in Maastricht zou een resolutie ondertekend zijn om de drugsoverlast gezamenlijk aan te pakken. Pijnpunt is dat drugstoeristen vanuit ons land en vanuit Duitsland richting Maastricht afzakken om zich te bevoorraden. Over de manier om het drugstoerisme aan te pakken, zijn de burgemeesters het echter oneens.


  Terwijl burgemeester Leers van Maastricht wil dat de burgemeesters in Belgisch-Limburg en Duitsland toelating geven voor een drugsboulevard aan de grensstreek, spreken de Belgische burgemeesters over een nultolerantie.


  Burgemeester Huub Broers van Voeren: ,,We ontkennen niet dat de Belgen voor overlast zorgen in Maastricht, maar de Nederlanders hebben dat wel te danken aan hun eigen drugsbeleid. Elke Europeaan weet dat je in Nederland makkelijk drugs kan kopen. De tolerantiegrens ligt er te hoog.'' Volgens Broers moet er dringend een oplossing komen. Hij wil echter voorkomen dat de problemen zich van Nederland naar zijn gemeente verplaatsen.


  Een wietboulevard ziet Broers in elk geval niet zitten. Het pleidooi van Leers om coffeeshops legaal cannabis te laten kweken, stuit op een nog groter verzet. ,,Als je nog meer melk bij de kat gaat zetten, krijg je nog meer katten'', zegt hij. ,,In Voeren gaan wij momenteel met een uitgebreid anti-drugsprogramma naar de scholen. Daar stoppen we veel geld in. Als we ingaan op de voorstellen van Leers, zou dat alleen maar contraproductief werken.''


  De enige Belgische burgemeester die een wietboulevard wel mogelijk acht, is PS-burgemeester Demeyere van Luik. ,,Door hem zijn we tijdens de softdrugsconferentie afgegaan als een gieter'', zegt Broers. ,,Als hij zegt akkoord te gaan, moet hij proberen niet in slaap te vallen tijdens de conferentie.''


  Als de zogenaamde drugsboulevard er toch zou komen, is Broers resoluut:


  ,,Dan zal elke auto worden gecontroleerd, ook al staan er dan files van Voeren tot Maastricht.''