Gemeente Detailleert Verbod Op Drank En Drugs

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Feb 2, 2007.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  GEMEENTE DETAILLEERT VERBOD OP DRANK EN DRUGS

  ZWOLLE - Nieuwe voorstellen van de gemeente brengen precies in kaart waar in Zwolle niet meer in het openbaar alcohol gedronken en (soft)drugs gebruikt mag worden. Zo kunnen 'buitengebruikers' het wel vergeten bij de lokale recreatiewateren - de Milligerplas, de Agnietenplas en de Wijthmenerplas.

  Ook de gehele binnenstad is, wat de openbare ruimte betreft, verboden terrein voor (potentieel) gebruik van alcohol en drugs. Datzelfde geldt bovendien voor alle winkelcentra, parken en plantsoenen en bushokjes - zowel van streek- als stadsbussen. Ten slotte zijn ook de looproutes tussen de daklozenopvanglokaties Nel Banninkhuis, Bonjour, Pannekoekendijk en de Herberg drooggelegd.

  De locaties worden stuk voor stuk beschreven in de wijzigingen die burgemeester en wethouders willen doorvoeren in de Algemene plaatselijke verordening, de Apv. Wie denkt dat 'opeens' niets meer mag in Zwolle heeft ongelijk. Sterker, in de bestaande verordening is sprake van een absoluut verbod in de hele gemeente voor openlijk gebruik van alcohol en drugs. Maar dat is wat te voortvarend: zo'n absoluut verbod gaat de bevoegdheid van de lokale overheid te boven.

  Een hele gemeente mag niet aangewezen worden als een verbodsgebied, omdat voor dergelijke ingrepen wel steeds een directe aanleiding moet zijn. In het geval van alcohol en drugs moet er een gerechtvaardigde vrees bestaan voor aantasting van de openbare orde. 'De hele gemeente'
  is dan een te wijd begrip. Vandaar dat het college nu met de genoemde plekken specifieke locaties aanduidt waar niet openlijk gedronken mag worden of (soft)drugs gebruikt.

  De genoemde plekken zijn geen verrassing. De gemeente heeft ze gekozen vanwege de ervaringen de afgelopen jaren. De gemeente denkt niet dat 'nozele' gebruikers het nu bijvoorbeeld net naast een bushokje op een zuipen zetten.

  Er wordt geredeneerd dat de bestaande plekken - die dus in de nieuwe verordening opgenomen worden - niet voor niets zo aantrekkelijk zijn.
  Immers, bij slecht weer of vermoeide benen is een bushokje net wat aangenamer dan de straat. Mochten er toch nieuwe 'gebruiksplekken'
  ontstaan dan kan de gemeente die alsnog in de Apv opnemen.

  De nieuwe regels zeggen overigens niets over de te verwachten overlast.
  Die is vooral afhankelijk van de mogelijkheden en bereidheid van de politie om overtreders aan te pakken.

  Source: De Stentor
  Pubdate: 10 januari 2007