GRATIS HEROÏNE SCHEELT 13.000 EURO

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jun 8, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  GRATIS HEROÏNE SCHEELT 13.000 EURO


  ROTTERDAM, 3 JUNI. Een heroinejunk die gratis heroine op recept krijgt, is voor de maatschappij bijna 13.000 euro per jaar goedkoper dan een junk die alleen in een methadonprogramma zit.


  De medische kosten van medicinaal voorgeschreven heroone zijn hoger, maar de aangerichte schade door inbraken en berovingen daalt van bijna 35.000 euro per junk per jaar naar net onder de 10.000 euro. Ook politie, rechtspraak en het gevangeniswezen maken aanmerkelijk minder kosten. Deze cijfers staan in onderzoek van de afdeling klinische epidemiologie en biostatistiek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam dat morgen verschijnt in de British Medical Journal.


  Epidemioloog Marcel Dijkgraaf en zijn collega's volgden een jaar lang 430 heroineverslaafden. Ongeveer de helft kreeg heroine en methadon op recept. De anderen zaten alleen in een methadonverstrekkingsprogramma.


  Het Nederlandse experiment van gratis heroineverstrekking begon 1998 en is inmiddels uitgebreid tot de meeste steden met een populatie oude heroineverslaafden.


  Onderzoek tijdens het experiment heeft al opgeleverd dat verslaafden lichamelijk en geestelijk flink opknappen van heroine op recept. Junks halen een flink deel van hun inkomsten uit illegale activiteiten. De Nederlandse junks die aan het onderzoek deelnamen hadden iedere maand gemiddeld 900 euro nodig om heroone te kopen. Bijna de helft van de junks noemt de bijstand hun voornaamste bron van inkomsten, maar bijna 30 procent noemt illegale activiteiten en prostitutie als eerste. Junks die hun heroine zelf moeten kopen waren gemiddeld 37 dagen per jaar op inbrekerspad.


  Dat daalt naar tien dagen als ze hun heroine op recept krijgen. Het aantal arrestaties daalt veel minder snel (van 2,8 naar 2,1 keer per jaar). ,,Dat is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de politie traditionele veelplegers extra in de gaten houdt. En de mensen die in het gratis programma komen waren vrijwel zeker oude bekenden van de politie'', aldus onderzoeksleider prof.dr. Wim van de Brink.


  Het aantal veroordelingen halveerde, tot eens in de vier jaar, maar het aantal dagen dat ze in de gevangenis zaten, daalde gemiddeld maar met iin dag naar ruim 11 dagen per jaar. Uit onderzoek in Zwitserland - waar de heroine op recept eerder werd geontroduceerd - was ook al gebleken dat de schade door criminaliteit en de kosten van politie en rechtbanken flink kunnen dalen. De veroorzaakte schade daalde veel harder dan het aantal arrestaties en rechtszaken. ,,Dat verraste ons,'' zegt Van den Brink. ,,We hadden gedacht dat de teruggang van de geregistreerde criminaliteit meer zou opleveren, maar de schade van criminaliteit die nooit ergens wordt gemeld is veel hoger.''


  De verslaafden meldden de onderzoekers trouw hoe en hoe vaak ze de wet overtraden. Van den Brink: ,,Ze vertellen de onderzoekers vrij precies wat ze doen. De feiten die we konden controleren klopten. Bijvoorbeeld hoe vaak ze waren gearresteerd. Ook zijn we een aantal keren een paar dagen met die mensen meegelopen.'' ,,De range van hun criminaliteit is ook groot. Dat verbaasde ons. Ik dacht dat ze uit waren op flinke buit.


  Maar heel vaak stelen ze bijvoorbeeld ook twee pakken koffie en verkopen die dan weer. Dat komt heel veel voor. Ze zorgen voor veel kleine criminaliteit. En dat geeft veel gedonder in de maatschappij.''
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,281
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  BESPARING DOOR HEROÏNE OP RECEPT


  AMSTERDAM - De verstrekking van heroine op medisch voorschrift bespaart de samenleving gemiddeld 13.000 euro per jaar per verslaafde. De voornaamste oorzaak van de kostenreductie is een forse afname van crimineel gedrag in de behandelde groep. Dit blijkt uit een artikel dat dit weekeinde verschijnt in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The British Medical Journal.


  Onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en de Centrale Commissie Behandeling Heroineverslaafden vergeleken de kosten van het voorschrijven van heroine plus methadon aan verslaafden die niet meer voor therapiekn vatbaar zijn, met die van het geven van alleen methadon.


  De onderzoekers volgden een jaar lang een groep van 430 heroineverslaafden. Alle deelnemers volgden al een methadonprogramma.


  De


  experimentele groep kreeg naast de methadon ook heroine voorgeschreven, de controlegroep ontving alleen methadon.


  De medische kosten van de heroineverstrekking waren aanzienlijk hoger dan die van reguliere methadonbehandeling. Toch was heroine op recept uiteindelijk goedkoper doordat het aantal vermogensdelicten daalde en daarmee ook de kosten van schade voor slachtoffers en gerechtelijke vervolging.


  Eerder onderzoek toonde aan dat heroine op recept een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van verslaafden. Het verbetert hun gezondheidstoestand en sociaal functioneren.