Groeihormoonbooster apomorphine verhoogt

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Smarthead, Oct 7, 2005.

 1. Smarthead

  Smarthead Gold Member

  Reputation Points:
  540
  Messages:
  163
  Joined:
  Sep 17, 2004
  from The Netherlands
  Groeihormoonbooster apomorphine verhoogt ook testosteronspiegel


  De groeihormoonbooster en het impotentiemedicijn apomorphine verhoogt ook de concentratie testosteron in het bloed. Dat ontdekten Italiaanse artsen die het medicijn in lage doseringen aan mannelijke pati├źnten gaven. In orale vorm, welteverstaan.

  Apomorphine


  Apomorphine is een dopamine-agonist, die al in de negentiende eeuw in het laboratorium is ontdekt. De Italianen onderzochten wat het middel deed met een bijzondere subgroep mannen met seksproblemen: mannen met een normaal testosteron, zonder ingrijpende psychische problemen, maar met een licht verhoogde aanmaak van prolactine.


  De onderzoekers onderzochten twee doseringen: dagelijks 2 milligram en dagelijks 3 milligram. De proef duurde twee weken. Voor en na die periode bepaalden de onderzoekers de spiegels van de stuurhormonen LH en FSH, en die van testosteron, vrij testosteron en prolactine. De resultaten staan hieronder. FT = vrij testosteron; PRL = prolactine.

  De teneur is duidelijk. Apomorphine verhoogt de aanmaak van FSH en LH, en de concentratie testosteron. Het effect lijkt bescheiden, maar daarbij moet je bedenken dat twee weken Clomid of Nolvadex bij gezonde mannen ook niet zo'n enorm effect op de testosteronspiegels hebben. Hoger doseringen werken waarschijnlijk beter, aangezien 3 milligram in deze proef meer effect sorteerde dan 2 milligram.


  De gebruikte doseringen waren aan de lage kant. Hieronder een passage uit een ander artikel over apomorpine, waaruit blijkt wat voor doseringen artsen plegen te gebruiken.

  Medisch werkte het middel redelijk. De seksuele functies verbeterden. De getallen hieronder vermelden de scores van de mannen op de International Index of Erectile Function.

  Zonder bijwerkingen was het middel niet, al waren die bijwerkingen mild. Drie gebruikers voelden zich duizelig, en eentje moest een keer na inname van zijn dosis overgeven.


  Psychiaters denken dat verhoogde dopaminespiegels de kans op psychoses verhogen. Het aantal gevallen van psychoses bij apomorphinegebruikers is echter zeer beperkt - waarschijnlijk omdat bij psychoses vooral de D3-receptor belangrijk is. Apomorphine koppelt aan de D1, maar vooral aan de D2-receptor voor dopamine in de hersenen. D2-receptoren zijn betrokken bij het ontstaan van seksuele opwinding.
  L-Dopa versus apomorphine

  Dat apomorphine misschien een beter GH-booster is dan L-Dopa blijkt uit een onderzoek dat al in de jaren zeventig verscheen in Clinical Endocrinology. Daarin gaven onderzoekers negen gezonde mannen 0,75 milligram apomorphine hydrochloride of een halve gram L-Dopa. De onderzoekers dienden de apomorphine via een injectie toe. De L-Dopa zat in capsules.


  Bij zes mannen van de L-Dopa groep steeg de groeihormoonspiegel boven de tien nanogram per milliliter. Dat gebeurde bij alle apomorphinegebruikers. Zowel dertig minuten, drie kwartier tot een uur na inname was de hoeveelheid GH in het bloed bij de apomorphinegebruikers hoger dan bij de L-Dopa-slikkers.


  Daarnaast was er bij de apormorphinegroep geen relatie tussen de aanmaak van GH en cortisol. Die ging bij de L-Dopa-gebruikers met een factor vier omhoog.
  Bronnen

  1. Caruso S, Intelisano G, Farina M, DiMari L, Agnello C, Giammusso B. Efficacy and safety of daily intake of apomorphine SL in men affected by erectile dysfunction and mild hyperprolactinemia: a prospective, open-label, pilot study. Urology. 2003 Nov;62(5):922-7. [PubMed]
  2. Lana D├ępatie, Samarthji Lal. Apomorphine and the dopamine hypothesis of schizophrenia: a dilemma? J Psychiatry Neurosci. 2001 May;26(3):203-20. [PubMed]
  3. Lal S, Martin JB, De la Vega CE, Friesen HG. Comparison of the effect of apomorphine and L-DOPA on serum growth hormone levels in normal men. Clin Endocrinol (Oxf) 1975 May;4(3):277-85. [PubMed]