'growshops Medeplichtig Aan Wietteelt'

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Jul 31, 2006.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  'GROWSHOPS MEDEPLICHTIG AAN WIETTEELT'

  ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat binnenkort een aantal zogeheten growshops sluiten, omdat eigenaren medeplichtig zijn aan illegale hennepkweek. Klanten van growshops gebruiken de legale spullen die ze daar kopen voor de teelt van wiet. Het is voor het eerst dat deze redenering in de strijd tegen growshops wordt gebruikt. ,,Het besluit om de growshops te sluiten wordt deze week genomen'', zegt ambtenaar Richard Anderiesse van de gemeentelijke Directie Veiligheid in Rotterdam. Growshops verkopen onder meer lampen, groeimiddelen en potaarde voor hennepteelt. Veel gemeenten in Nederland proberen de winkels aan te pakken om zo de wietteelt de kop in te drukken.

  Volgens de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) zijn growshops de 'motor' achter de illegale hennepplantages. Omdat growshops zelf niets illegaals verkopen, is het lastig er iets tegen te ondernemen. Tot nu toe werden de winkels alleen gesloten als er in het pand zelf wiet werd aangetroffen.

  Rotterdam gaat nu een stap verder. In een nota van de gemeente staat:
  ,,In een stad waar hard wordt opgetreden tegen hennepkweek, kan het niet zo zijn dat growshops ongemoeid worden gelaten. Het willens en wetens verkopen van kweekbenodigdheden voor de hennepkweek wordt niet toegestaan.''

  De sluiting van de winkels gebeurt op last van de burgemeester: een bestuursrechtelijk besluit. Alleen als er in een pand drugs worden gevonden of andere overtredingen van de Opiumwet worden geconstateerd, dreigt strafrechtelijke vervolging door het openbaar ministerie. Tot het besluit om growshops te sluiten formeel is genomen, wil de gemeente Rotterdam niets toelichten.

  Source: Nederlands Dagblad (NL)
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  ROTTERDAM SLUIT TIEN GROWSHOPS

  AMSTERDAM - Loco-burgemeester Jantine Kriens van Rotterdam heeft vandaag tien growshops in de stad gesloten. Het is voor het eerst dat in Nederland bestuurlijke middelen worden ingezet tegen deze winkels, waar vooral apparatuur voor wiettelers wordt verkocht.

  Bij de actie werd nauw samengewerkt tussen de burgemeester, justitie, belastingdienst en politie. Kriens wil met de sluiting van de tien growshops duidelijk maken 'dat het willens en wetens verkopen van kweekbenodigdheden voor de hennepkweek niet wordt toegestaan'.

  In een persbericht stelt de loco-burgemeester dat de growshops steeds meer fungeren als 'motor en stimulator van de cannabisbranche'. Volgens haar handelen de shops steeds vaker in stekken en planten, en dat is strafbaar. Bovendien zouden ze de teelt financieren en de oogst opkopen.

  De ondernemers van de gesloten winkels zullen niet alleen worden vervolgd voor handel in softdrugs, maar ook voor medeplichtigheid aan (en medeplegen van) hennepkweek en voor diefstal van gas of elektriciteit.

  De sluiting van de tien growshops is het resultaat van een grote controle die werd gehouden op 16 mei bij alle growshops in Rotterdam en Rijnmond. Bij deze actie is samengewerkt door politie, justitie, gemeente, UWV, Belastingdienst en AID (inspectie Bestrijdingsmiddelenwet).

  Bij de acties in mei werd volgens de gemeente Rotterdam ruim zestig kilo henneptoppen in beslag genomen met een straatwaarde van 180 duizend euro. Zes shops hadden zich schuldig gemaakt aan het illegaal aftappen van elektriciteit of gas. Tijdens de actie in mei werden 34 mensen aangehouden en 6800 hennepstekken in beslag genomen.

  Eerder werden al wel coffeeshops gesloten die zich niet aan de wet hielden. Van de tien gesloten growshops moeten er vijf voor zes maanden dicht en vijf voor twaalf maanden.

  Een woordvoerster van justitie kan nog niet zeggen wat voor strafvervolging de tien ondernemers wacht. 'Je mag ervan uitgaan dat we vervolging instellen, maar we wachten nog op een deel van de processen-verbaal.'

  Volgens haar zijn in de growshops ook zaken aangetroffen 'die niet strafbaar zijn, maar waardoor je wel gaat denken aan een organisatie'.

  Zo waren er kant-en-klare bouwtekeningen voor een hennepkwekerij te koop, en verkochten sommige shops de zogenaamde grow-ton: een ton met honderd gaten voor evenveel wietplanten. 'Maar in theorie kunnen ze ook voor tomaten worden gebruikt, al doet niemand dat'. Zonder verandering van de wet valt daar niets tegen te doen.

  Source: de Volkskrant (NL)
   
 3. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  GESLOTEN GROWSHOP IS ALWEER OPEN

  ROTTERDAM - Nog geen twee weken nadat growshop Het Toppie op last van de burgemeester werd gesloten, is de zaak alweer volop in de running. De winkel voor benodigdheden voor hennepkwekers aan de Sluisjesdijk heeft de zaak een deur verderopvoortgezet.

  De zaak op nummer 58-60 moest dicht omdat er regels werden overtreden.
  Er werd illegaal stekkenpoeder aangetroffen en een klant had zakken met henneptoppen bij het pand verstopt, aldus eigenaar Rob s-Gravemade. Ook negen andere zaken werden gesloten, onder meer wegens illegaal aftappen van gas en stroom en het in voorraad hebben van henneptoppen.

  Maatregel gericht op pand, niet op exploitant

  De zaak aan de Sluisjesdijk 60B staat als Het Toppie 2 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.Volgens een politiewoordvoerder is de sluitingsmaatregel pandgebonden en niet gericht op de exploitant. Nu hij weer open is, kan hij wel rekenen op extra aandacht van ons. Volgens een medewerker van Het Toppie stond de politie daags na opening van de nieuwe zaak al op de stoep. Ze moesten wel lachen dat we alweer open waren.

  De woordvoerder van burgemeester Opstelten laat weten dat wordt onderzocht of de hernieuwde opening volgens de regels is. We zullen dat zeer nadrukkelijk tegen het licht houden. Ook of het allemaal mag volgens het bestemmingsplan.

  Source: Algemeen Dagblad