Hasj maken

Discussion in 'Wiet & Hash' started by Smarthead, Apr 21, 2006.

 1. Smarthead

  Smarthead Gold Member

  Reputation Points:
  540
  Messages:
  163
  Joined:
  Sep 17, 2004
  from The Netherlands
  Pollem ShitShaker

  Hash maak je van pollem. Pollem zit op de vrouwelijke bloemen in de vorm van harskorrels. De kunst is die harskorrels van de bloemen te scheiden. Met de shit shaker kan je dit doen.

  Je stopt je wiet boven in de shaker. Wat voor een wiet je gebruikt is van invloed op de kwaliteit van de hasj die je krijgt. Toppen, oude wiet, knipafval of bladafval is allemaal bruikbaar. Je moet ervoor zorgen dat de wiet (of afval) goed droog is.

  Er zijn twee methoden om pollem te maken:
  1) Je kunt de toppen heel laten en in de shaker doen. Wat niet het allerbeste resultaat oplevert.
  2) Je kunt je wiet verkruimelen en proberen zoveel mogelijk van de pollem te verkrijgen.

  PAS OP:
  Verkruimel de wiet niet te veel en shake ook niet te lang, want dan zal er steeds meer heel klein groen bladmateriaal door de zeef van de shaker heen komen. De pollem zal dan ook niet wit of geel zijn, maar licht tot donkergroen en deze zal naar blad smaken.

  TIP:
  Hoe langer je het te shaken materiaal laat liggen, hoe beter de pollem gaat smaken. Pollem van wiet die een maand oud is, is poederig en de hasj die daarvan gemaakt wordt smaakt vluchtig. Drie maanden oude wiet is al minder vluchtig en de verkregen pollem klont uit zichzelf al een beetje samen.
  Je legt de shaker met inhoud in het vriesvak bij een temperatuur van -20 C. Het schijnt dat bij zo'n lage temperatuur de harskorrels makkelijk van de toppen te scheiden zijn. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid pollem die op deze manier te verkrijgen is. Je haalt 10 % pollem uit de wiet die je in de shaker doet. Goede wiet kan tot 20% pollem bevatten, maar je krijgt met de shitshaker nooit alles eruit.

  Je schudt 5 minuten. Korter schudden levert minder op, langer schudden heeft geen zin, want de wiet is inmiddels opgewarmd en laat bijna geen hars meer los. Je kan de pollem uit de shaker halen en hem opnieuw in de vriezer leggen, maar als je dan weer geschud hebt is de opbrengst miniem en de pollem wordt groener

  Je haalt de pollem onderuit de shaker. Je hoeft de pollem niet direct te verwerken. Je kan het nog maanden bewaren en al die tijd zal de smaak veranderen.

  Als je bijvoorbeeld de pollem van verse Nederwiet drie maanden laat liggen zal je ruiken dat de penetrante Nederwiet geur bijna verdwenen is en er een typisch Marokkaanse geur voor in de plaats is gekomen.

  Je kan tussen de 10 en 15 gram wiet in één keer in de shaker verwerken, wat betekent dat je tussen de 1 en 1½ gram pollem per keer verkrijgt. De minimale hoeveelheid om een plaatje te kunnen persen is 3 gram. Zonder hulpmiddelen kan je niet meer dan 20 gram tegelijk persen.

  Wil je meer dan 15 gram wiet in één keer shaken dan zul je betere (maar ook duurdere) hulpmiddelen moeten gebruiken zoals de pollinator.
   
 2. Smarthead

  Smarthead Gold Member

  Reputation Points:
  540
  Messages:
  163
  Joined:
  Sep 17, 2004
  from The Netherlands
  Pollem Pollinator

  Een pollinator is een apparaat dat doormiddel van een bewegende zeef, wiet en pollem scheidt. Er zijn verschillende modellen te koop in verschillende formaten.

  Met een Pollinator kan je tussen de 30 gram en 500 gram wiet verwerken terwijl je met de ShitShaker een stuk minder kunt doen. Wil je echter 30 gram Nederhasj (Skuff = Skunk stuff) maken dan heb je al snel meer dan 500 gram knipresten en minitopjes nodig. Van gewoon blad afval krijg je een minimale opbrengst.

  Er zijn 2 belangrijke mechanische pollinators:
  Dit is de trillende schijfzeef 43 Micron zeef, ø 30 en 75 cm Deze kan ongeveer 1 tot 50 gram wiet verwerken tot ongeveer 10 gram pollem of maximaal 50 gram pollem zuiveren.

  Deze kan dus net even meer hebben dan de shitshaker en een groot voordeel is dat het ding natuurlijk zelf staat te shaken
  De draaiende trommelzeef, zoals hiernaast afgebeeld, is voor de verwerking van maximaal 600 gram wiet (of plantenresten etc.) hier halen we ongeveer 60 gram pollem uit. Dat zijn behoorlijke hoeveelheden en bijkomstig voordeel is ook weer dat je niet zelf hoeft te shaken.

  De Voorbereiding
  De 500 gram topjes en knipresten moeten echt heel goed droog zijn. Pas op voor vocht dit veroorzaakt schimmel. De wiet pas inpakken als zij helemaal droog is.

  Langer bewaren kan en is zelfs aan te raden. Na een jaar is de penetrante geur van Skunk grotendeels verdwenen en de pollem zal veel meer naar "Zwarte" ruiken. Na een jaar is de wiet bijna vergaan en valt tot grof poeder uit elkaar. De takken kan je zo uit de baal trekken, er zit haast geen top of blad meer aan. Deze wiet hoeft niet voor gezeefd worden. Na een laatste controle op schimmel, alle aangetaste wiet weggooien, kan er begonnen worden.

  Voor dat je het gaat verwerken koel je de wiet enige dagen bij een temperatuur tussen -15 en -20 graden. Het zou het beste zijn de hele pollinator te koelen. In de winter op een koude zolder is perfect maar pas op voor vocht, condens is dodelijk voor een goed resultaat dus moet je de pollinator en de wiet niet alleen koelen maar ook in droge lucht houden.

  Met de trommel pollinator zeef je ongeveer een half uur, langer dan een uur hoef je niet te zeven er is dan bijna geen opbrengst meer.

  Voorzichtig geen tocht, niet schreeuwen of niezen. Als je hooi koortsig bent of slecht tegen stof of stuff kan, draag dan adembescherming.

  Veeg de pollem bij elkaar met een kwast. Begin boven in de pollinator en werk naar beneden. Veeg alles op een hoop. Als je de mogelijkheid heb, zeef de verkregen pollen dan na met een fijne zeef. Er zal nog een paar procent blad in zitten. Met een kwast wrijf je de pollem door een fijne schijfzeef. De pollem die uit een fijne zeef komen zullen snel aan elkaar klonten.

  Indicatie voor opbrengst:
  200 gram Top44 + 200 gram Red = 27 gram pollem
  200 gram Top44 + 500 gram Red = 48 gram pollem

  Geperst:
  1x 15 gram Hash
  2x 30 gram Hash
   
 3. Smarthead

  Smarthead Gold Member

  Reputation Points:
  540
  Messages:
  163
  Joined:
  Sep 17, 2004
  from The Netherlands
  We leggen hier de methode uit om hasj te maken door pollem "warm" te persen.

  Verpakken voor warm persen: Van wat cellofaan vouw je een zakje dat je vult met de pollem. Sluit het zakje af door het dicht te vouwen. Je kan de cellofaan plakken door het nat te maken. Verdeel de pollem in het dichte pakketje. Wikkel het pakketje in stroken krantenpapier, 5 a 6 lagen. Hou het pakketje dan onder de kraan en zorg dat al het papier vochtig is.

  Verhitten voor warm persen: Verhit het vochtige pakketje op een hete kachel, op een onderzetter op een gasfornuis of op een electrische kookplaat. Verwarm het net zo lang totdat het pakketje droog is aan de buitenkant. De beste temperatuur voor persen schijnt 70 graden Celsius te zijn.

  Warm persen van plaatjes van 3 tot 10 gram met een bankschroef. Dit kan je zonder veel problemen thuis doen. Het pakketje moet niet alleen snel geperst maar ook snel afgekoeld worden. Met een grote stalen bankschroef tussen 2 koude stalen platen pers je in 1 minuut een mooi donker plaatje.

  Deze stalen boekbinderspers is uitermate geschikt voor persen van plaatjes tot 100 gram. Vergis je niet, dit model is uitgerust met massief stalen steunen. De kracht die je op de pers kan zetten is extreem hoog. Een zelfde model pers zonder massieve steunen trek je met een beetje inspanning in twee. Bij dit model breek je de pers niet maar het cellofaan. De kracht die je op het pakketje los laat is zo groot dat je je plaatje ook kapot kan persen.

  Bepaal de druk door de stand van de schroef. Je kan beter eerst te licht persen en later harder over persen dan je plaatje of erger, je pers kapot persen. Als je meerdere plaatjes wil persen doe je er goed aan eerst een proef plaatje te persen. Zodat je weet wat voor resultaat je krijgt en al je plaatje eenvormig zullen zijn.
   
  Last edited by a moderator: Oct 5, 2006