Hasjhandelaar Behoudt Bijstand Na Vormfout, Amsterdamse Wethouder Aboutaleb Woedend

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Sep 8, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Gemeente mag niet zomaar huisbezoek afleggen

  Uitgegeven op vrijdag 08 september 2006 om 14:28:27

  (Novum) - De uitkeringsinstantie van de gemeente Amsterdam mag geen onaangekondigde huisbezoeken uitvoeren als daar geen bijzondere aanleiding voor is. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Bij een uitkeringsgerechtigde werd in januari softdrugs gevonden toen de Dienst Werk en Inkomen (DWI) een huisbezoek bracht zonder dat vermoedens van fraude bestonden. De uitkeringsinstantie besloot na de vondst de uitkering stop te zetten.

  Het huisbezoek van de DWI werd uitgevoerd in het kader van het programma 'Klant in Beeld'. Daarbij worden bij wijze van steekproef huisbezoeken afgelegd om uitkeringsfraude op te sporen.

  Volgens de rechtbank mag de dienst geen onaangekondigd huisbezoek afleggen als daar geen reden voor is, omdat de privacy daarmee wordt geschonden. Een onaangekondigd bezoek mag alleen als een vermoeden bestaat dat een persoon fraude pleegt met uitkeringen. De rechtbank oordeelde dat de DWI in dit geval geen aanleiding had voor een huisbezoek. De vondst van drugs is door de rechtbank buiten beschouwing gelaten.

  [Copyright 2006, Novum]

  bron http://www.nieuws.nl/284287/Gemeente_mag_niet_zomaar_huisbezoek_afleggen
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  HASJHANDELAAR BEHOUDT BIJSTAND NA VORMFOUT, AMSTERDAMSE WETHOUDER ABOUTALEB WOEDEND

  AMSTERDAM - Een Amsterdamse hasjhandelaar krijgt op last van de rechter opnieuw een bijstandsuitkering. Bij een huiscontrole door de gemeente werd eerder dit jaar drie kilo hasj bij hem aangetroffen, waarop zijn bijstand werd stilgezet.

  Uitleg

  Volgens de rechter zijn er tijdens het huisbezoek vormfouten gemaakt, waardoor het staken van de bijstand onrechtmatig is. Wethouder Aboutaleb van Sociale Zaken is sprakeloos. 'Dit tart elke vezel van mijn rechtsgevoel. Ik ga die uitspraak tot in de hoogste instanties aanvechten.

  Aboutaleb: 'Wel meer uitkeringsgerechtigden stappen naar de rechter, omdat ze boos zijn over de huiscontrole. Tot nu toe maakten ze geen schijn van kans. Dat juist deze man zijn zaak wint, vind ik heel zuur.
  Hij had drie kilo hasj in huis dus kennelijk neveninkomsten. Dat was al reden genoeg om de bijstand te staken. Overigens hebben mijn controleurs zich keurig gelegitimeerd en werden ze door de man binnengelaten.

  Het huisbezoek is onderdeel van een grote actie, waarmee Aboutaleb alle 40 duizend ontvangers van een bijstandsuitkering in Amsterdam wil controleren. Na de eerste 20 duizend controles bleek er op grote schaal te worden gefraudeerd en is er door verlaging of het stopzetten van de uitkering op jaarbasis al 20 miljoen euro bespaard.

  De fraude valt volgens Aboutaleb in het niet bij de wantoestanden die hij heeft aangetroffen onder daklozen. De hoofdstad telt officieel 1400
  dak- en thuislozen, 1200 van hen zijn gecontroleerd. 'Bij niet minder dan 79 procent is er iets mis. Van bijna 30 procent van de daklozen hebben we de uitkering (600 euro per maand) onmiddellijk stopgezet, bij
  53 procent is de uitkering verlaagd. Ik ben geschokt, Amsterdam heeft die fraude kennelijk jaren lang op z'n beloop gelaten.

  Niet alleen de wethouder, maar alle politieke partijen reageerden donderdag ontdaan toen Aboutaleb de voorlopige resultaten van het onderzoek onder daklozen bekend maakte.

  Ofschoon de details nog niet allemaal bekend zijn, staat volgens Aboutaleb vast dat er 'buitengewoon creatief is gefraudeerd'. Een onbekend aantal bijstandontvangers was helemaal niet dakloos, maar anoniem thuis bij een partner.

  Source: de Volkskrant (NL)