Het zakenleven zit te wachten op smartdru

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Smarthead, Oct 7, 2005.

 1. Smarthead

  Smarthead Gold Member

  Reputation Points:
  540
  Messages:
  163
  Joined:
  Sep 17, 2004
  from The Netherlands
  Het zakenleven zit te wachten op smartdrugs


  Ze bestaan nog niet maar ze komen er beslist. Kwestie van tijd. Vroeg of laat zal het onderzoek naar Alzheimer uitmonden in een middel dat het geheugen en het concentratievermogen verbetert. En dan zullen carrièremakers net zo smachten naar smartdrugs als bodybuilders naar anabolen. Dat voorspelt managementsjournalist en -goeroe Michael Schrage in Fortune.


  Nu al slikken miljoenen mensen ginkgo en sintjanskruid omdat ze denken dat daardoor hun hersenen beter gaan werken. Harde bewijzen dat die middelen dat ook daadwerkelijk doen zijn er niet, aldus Schrage, maar desondanks zijn ginkgo en sintjanskruid populaire supplementen. Je kunt dus op je vingers natellen wat er gebeurt als er een middel op de markt verschijnt waarvan de wetenschappers wel unaniem van mening zijn dat het werkt. Dan gebeurt er in het zakenleven hetzelfde als in de sport, waar het gebruik van verboden middelen gemeengoed is - omdat ze gewoon werken.


  Als de nieuwe middelen legaal worden zullen zakenmensen ze net zo makkelijk wegslikken als de klassieke martini's na de lunch. Maar als ze in de illegaliteit terechtkomen, dan zullen er grijze markten ontstaan zoals we die nu ook hebben voor groeihormoon en viagra.


  En legaal of illegaal, de smartdrugs zullen ongekend succesvol zijn. Ontwerpers en ingenieurs maken nu al grapjes over de effecten van hun dieet van donuts, twinkie cakes en sterke koffie op hun creatieve vaardigheden. Denk je dat smartdrugs niet in die cultuur zullen passen? Ach kom.


  Grote bedrijven als General Electric, Intel en Hyundai sporen hun werknemers nu al aan om vooral slimmer te werken. Wat zal er gebeuren als die bedrijven doorkrijgen dat hun medewerkers sneller werken als ze pillen gebruiken of een patch dragen? Diezelfde bedrijven besteden miljarden aan trainingen. Wat zou er gebeuren als duidelijk wordt dat diezelfde pillen het rendement van al die dure trainingen verhogen?


  Het zijn allemaal retorische vragen, vindt Schrage. Iedereen kent het antwoord eigenlijk al.


  Michael Schrage. Performing Poorly? The Solution's a No-Brainer: Just Pop a Smart Pill! Fortune, edition april 1999.