Hoge eis in wietzaak Kerkdriel

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Mar 16, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,280
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Vrijdag 18 februari 2005 - Twee inwoners van Kerkdriel staan mogelijk forse gevangenisstraffen te wachten. Justitie in Arnhem zegt dat het duo lid was van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige wietteelt.


  Arnhem/Kerkdriel

  Het openbaar ministerie vroeg de rechtbank de 36-jarige hoofdverdachte dertig maanden cel op te leggen, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Zijn één jaar jongere kompaan hoorde twee jaar tegen zich eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
  De twee zouden samen met anderen betrokken zijn geweest bij het runnen van vijf hennepplantages, onder meer in Alphen, Waddinxveen en Breda. Een kwekerij aan de Industrieweg in Ammerzoden spande wat betreft de omvang de kroon. Daar ontdekten agenten 4200 wietplanten. In totaal leverden de huiszoekingen bijna 13.000 planten op, naast 700 geknipte henneptoppen en 7700 gram gedroogde hennep.
  De Kerkdrielenaren zouden de kwekerijen, meestal ondergebracht in loodsen, soms al jaren in gebruik hebben en meermalen hebben geoogst. De opbrengst werd vervolgens naar Alphen gebracht, waar een dozijn Polen klaarstond om de wiet te verwerken. Begin november vorig jaar liep de groep tegen de lamp en werden de kwekerijen opgerold.
  Het stond buiten kijf dat er sprake was van een goed georganiseerde, professionele organisatie, oordeelde de officier van justitie. Bovendien werden de huurcontracten van de panden waar de plantages werden ondergebracht op naam van anderen afgesloten. „Het gaat hier absoluut niet om hobbyisten die met hennep aan de gang gaan. Maar het gaat hier om een fabrieksmatige productie“, gaf de aanklager de omvang van de drugsteelt aan.

  <H4>Geen verstand</H4>  De 36-jarige gaf toe betrokken te zijn geweest bij het opzetten van de kwekerijen. Echter van een leidende rol, zoals justitie hem verwijt, is geen sprake. „Ik heb geholpen bij de opbouw, maar nooit geteeld. Ik heb daar helemaal geen verstand van“, aldus de Kerkdrielenaar. Zijn medeverdachte beriep zich grotendeels op het zwijgrecht.
  Volgens de officier nam de oudste verdachte wel degelijk een cruciale plek in binnen de organisatie. ,,We weten dat als er problemen waren dat ze bij meneer terecht konden. Hij was het die de planten en de bouwmaterialen regelde. Hij gaf ook de opdrachten en stelde een loods ter beschikking.“
  Vanwege de grote inbreng van de 36-jarige wil het openbaar ministerie hem voor lange tijd in de cel. Het aandeel van de andere man acht justitie minder groot. De rechtbank doet uitspraak op 2 maart.