jonge cannabisgebruikers later vaker aan harddrugs

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by mopsie, Jan 18, 2006.

 1. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  17/01 "Jonge cannabisgebruikers later vaker aan harddrugs"
  Gebruik van cannabis op jonge leeftijd leidt tot een hoger risico op harddrugsgebruik op latere leeftijd. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam stellen dat in het online magazine Behavior Genetics.
  Volgens dr. Jacqueline Vink en prof. dr. Dorret Boomsma is het voorkomen van cannabisgebruik de sleutel tot een effectieve preventie van het gebruik van harddrugs op latere leeftijd. Dat geldt ook voor Nederland, waar het gebruik van cannabis niet juridisch wordt vervolgd.

  De onderzoekers van de afdeling biologische psychologie van de VU verwijzen naar het werk van de Australiër Michael Lynskey die een verband aantooonde tussen cannabisgebruik op jonge leeftijd en harddrugsgebruik later. In Australië geldt een strikt verbod op het gebruik van softdrugs.
  De wetenschappers onderzochten een groep tweelingen waarbij de een wel en de ander niet voor zijn achttiende cannabis had gebruikt. Het bleek dat de vroeggebruikers in Nederland net als in Australië op latere leeftijd twee tot vijf keer vaker harddrugs gingen gebruiken. Door deze aanpak waren erfelijke invloed en familieomstandigheden niet van invloed op de uitkomsten.
  Volgens de Nederlandse onderzoekers lijkt het voor het gebruik van harddrugs niet uit te maken of softdrugs zijn toegestaan of niet. Wel is het zo dat in Nederland slechts 12 procent ooit in zijn leven cannabis heeft gebruikt, terwijl dat in Australië 40 procent is en in de Verenigde Staten 28 procent.
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,318
  Messages:
  38,297
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Lees het officiele persbericht:
  Persbericht
  Ook als cannabis legaal is, gaan jonge gebruikers later vaker aan de harddrugs
  Pubers moeten van cannabis afblijven


  Gebruik van cannabis op jonge leeftijd leidt tot een hoger risico op harddruggebruik op latere leeftijd, óók in Nederland, waar cannabis legaal is. Tweelingonderzoekers dr. Jacqueline Vink en prof. dr. Dorret Boomsma van de afdeling Biologische psychologie van de VU tonen dat aan in onderzoek dat onlangs in het on line magazine Behavior Genetics verscheen. De onderzoekers benadrukken dat preventie van cannabisgebruik onder pubers een sleutel vormt tot effectieve preventie van harddruggebruik op latere leeftijd.

  Al eerder had de onderzoeker Michael Lynskey in Australië aangetoond dat er een verband bestaat tussen cannabisgebruik op jonge leeftijd en harddruggebruik op latere leeftijd. De VU-onderzoekers werkten met hem samen om op dezelfde manier te onderzoeken of dat ook in Nederland zo is. Een relevante vraag, omdat cannabis in Australië illegaal is en in Nederland niet.

  De wetenschappers onderzochten een groep tweelingen waarbij de een wel en de ander niet voor het achttiende jaar cannabis had gebruikt. Het mooie van deze methode is dat de uitkomsten onafhankelijk zijn van erfelijke invloed en familieomstandigheden, want die zijn voor de twee individuen in een tweelingpaar gelijk. Het bleek dat de vroeggebruikers in Nederland net als in Australië op latere leeftijd twee tot vijf keer vaker harddrugs gingen gebruiken.

  De Nederlandse resultaten gooien de verklaring omver die men had bedacht toen alleen de Australische gegevens beschikbaar waren. Die luidde dat jonge gebruikers zich door de illegaliteit van cannabis al in het illegale circuit bewogen, wat de drempel tot eveneens illegaal harddruggebruik zou verlagen. Dit was zelfs de reden dat Nederland cannabis legaliseerde.

  Heeft legaliseren van cannabis dan wel zin?
  Nu blijkt echter uit het Nederlandse tweelingenonderzoek dat die verklaring niet opgaat: ook als cannabis legaal is, gaan mensen die het al voor hun achttiende gebruiken later vaker harddrugs gebruiken. Heeft het dan wel zin om cannabis te legaliseren? De nieuwe resultaten lijken erop te wijzen dat het niet uitmaakt. Maar er is een ander aspect waarop Nederland wel beter scoort dan andere landen: namelijk het percentage inwoners dat cannabis gebruikt. In Nederland is cannabis dan wel legaal, maar cijfers over het aantal gebruikers in Nederland, de VS en Australië wijzen erop dat slechts zo’n 12 procent van de Nederlanders ooit in zijn leven cannabis heeft gebruikt, tegen ruim 28 procent van de Amerikanen en bijna 40 procent van de Australiërs.

  Heeft de (il)legaliteit van cannabis nu wel of geen invloed op het aantal jonge cannabisgebruikers en op het aantal harddruggebruikers dat daaruit voortkomt? Dat blijft onduidelijk. De onderzoekers benadrukken het feit dat wél onomstotelijk uit hun resultaten naar voren komt: cannabisgebruik door jeugd onder de achttien jaar voorkómen vormt een sleutel tot effectieve preventie van harddrugsgebruik op latere leeftijd.


  NOOT VOOR DE REDACTIE

  Als u een van de onderzoekers wilt spreken, kunt u contact opnemen met dr. Jacqueline Vink T 020 5988958 of 020 5988787 (secretariaat). U kunt ook contact opnemen met de dienst Communicatie van de VU, T 020 5985662.

  Ik heb het originele onderzoek toegevoegd.
   

  Attached Files:

  Last edited: Sep 9, 2017
 3. FrankenChrist

  FrankenChrist Iridium Member

  Reputation Points:
  567
  Messages:
  1,207
  Joined:
  Aug 20, 2004
  from belgium
  enne...hoeveel procent van de jonge cannabisgebruikers hebben daarvoor alcohol en tabak geprobeerd? Onder de 16 is dat hier ook illegaal.
   
 4. FrankenChrist

  FrankenChrist Iridium Member

  Reputation Points:
  567
  Messages:
  1,207
  Joined:
  Aug 20, 2004
  from belgium
  Uit Het Volk

  Blowen is voor jongeren onder de 18 illegaal, en in Nederland is cannabis niet legaal, enkel gedoogd. Ook is het minder maatschappelijk aanvaard dan veel niet-Nederlanders denken.

  Redenen genoeg om de stelling te ontkrachten?
   
 5. U-NiQUE

  U-NiQUE Newbie

  Reputation Points:
  0
  Messages:
  20
  Joined:
  Jan 24, 2006
  Tja als wiet illegaal zou worden zal de kloof tussen wiet en hard-drugs een stuk kleiner worden. En waarom beginnen jongeren met wiet? Vooral ook omdat ze willen expirimenteren met drugs, en dan is wiet goed om mee te beginnen. Je kan het wel verbieden, maar als jongeren het willen zullen ze er toch wel aan beginnen...