Justitie Wil Geld Van Drugshandel

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Feb 21, 2007.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,293
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  JUSTITIE WIL GELD VAN DRUGSHANDEL

  HARDERWIJK/ZUTPHEN - Echt onder de indruk leken de drugshandelaren uit Harderwijk en Zutphen gisteren niet, toen ze hoorden welke bedragen het Openbaar Ministerie van hen vorderde wegens illegaal verkregen winsten.
  Bedragen van 137.000 euro, van 23.275 euro en van 18.450 euro eiste officier van justitie mr. Buttinger bij de rechtbank in Zutphen van drugshandelaren die vijf jaar in Harderwijk actief waren.

  Het gaat om mensen die in augustus 2006 zijn veroordeeld door de rechtbank tot celstraffen voor handel in speed, cocaïne, xtc en amfetamine.

  Natuurlijk zijn de bedragen hoog, die het Openbaar Ministerie in een zogenoemde 'ontnemingsvordering' opeist. De Ontnemingswetgeving is in
  1993 in werking getreden om met name grote illegale winsten van criminelen te vorderen. Voor bedragen kleiner dan 500 euro stelt het Openbaar Ministerie geen ontnemingsvordering in.

  En natuurlijk beweerden de voor de Harderwijkse drugshandel veroordeelde mannen gisteren dat ze veel minder geld hebben verdiend dan justitie vordert.

  De man van wie officier van justitie Buttinger het meeste geld wil zien is de 66-jarige J.W. de R. Het geld dat de politie bij De R. aantrof toen hij werd aangehouden is niet afkomstig van drugshandel, stelde De R. gisteren. De man zit al jaren in allerlei handeltjes, van pony's tot hout, van paardenkarren tot laminaat. Hij gaf die inkomsten niet op aan de belasting, omdat hij een WAO-uitkering had. De inkomsten waren fors, gaf hij gisteren toe. ,,Minstens 500 euro per week.''

  De rechtbank in Zutphen verwees zijn zaak terug naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen, die iets kunnen verklaren over de handel van De R.

  Twee andere verdachten waren minder geheimzinnig over hun drugshandel.
  R. G. (50) uit Zutphen gaf toe dat hij in vier jaar tijd een keer of dertig partijen drugs had gekocht in Harderwijk. Het ging om een ons speed per keer. De winstmarge was 95 euro per ons, zei hij. De officier van justitie hanteert andere bedragen en eiste 23.275 eur0.

  A.Z. uit Harderwijk (31) was ook niet kinderachtig. Hij gaf ruiterllijk toe dat hij in drugs heeft gehandeld. De officier van justitie wil 18.450 euro van hem zien, maar dat bedrag is volgens zijn advocaat M.
  Kok veel te hoog. Zijn client verkocht een kilo speed voor 1.550 euro, vertelde hij. De winstmarge was maar klein, volgens de advocaat. Rond de 5.000 euro heeft Z. winst gemaakt, schat de raadsman.

  Uitspraak op 27 februari.

  Source: De Stentor
  Pubdate: 14 februari 2007