Kunstneus spoort xtc laboratoria op.

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Ruud, Jun 8, 2006.

 1. Ruud

  Ruud Gold Member

  Reputation Points:
  400
  Messages:
  536
  Joined:
  Aug 25, 2005
  35 y/o from The Netherlands
  Kunstneus leidt naar xtc-fabriek
  door Bert Huisjes
  AMSTERDAM - De politie wil levensgevaarlijke xtc-laboratoria gaan opsporen met een kunstneus. Door met deze neus rond te snuffelen, kan feilloos worden achterhaald of in een woonwijk of bos synthetische drugs worden geproduceerd.

  Ook kan met de nieuwe opsporingstechniek worden vastgesteld of in een auto xtc of amfetamine zijn vervoerd. De ’neus’ ruikt of in een ruimte drugs zijn geproduceerd of hebben gelegen, wat de politie gouden informatie moet gaan opleveren.

  Het nieuwe wapen voor de politie is bedacht als een technologisch snufje in de strijd tegen de drugsmaffia. Ons land is de belangrijkste producent ter wereld van synthetische drugs, zoals xtc en amfetamine. De kunstneus detecteert stoffen uit deze soorten drugs feilloos.

  Onderzoekers van TNO hebben de nieuwe vondst ontwikkeld. Dat gebeurde in het kader van het project Politie en Wetenschap. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stak enkele honderdduizenden euro’s in het onderzoek.

  Met de kunstneus wordt in de lucht gesnuffeld naar specifieke stofjes. Het gaat om chemische stoffen die nodig zijn om de tabletten te kunnen maken, zoals oplosmiddelen en zogenoemde etherische oliën, die snel verdampen.

  Uit het onderzoek blijkt dat op geruime afstand van een xtc-lab, in een woonwijk of bos, hiervan nog deeltjes rondzweven. Bij uitgebreide proeven konden ze met de kunstneus haarfijn worden gedetecteerd.

  Een soortgelijke techniek wordt nu vooral in de chemische industrie gebruikt. Daarbij worden snuffelpalen ingezet om te alarmeren voor schadelijke stoffen.

  De kunstneus voor de politie is echter zo ontworpen dat hij alleen snuffelt naar deeltjes die typerend zijn voor een xtc-lab.

  Smokkelaars
  Ook is de detector – een compact kastje – in te zetten tegen smokkelaars, omdat ook tabletten én halffabrikaten deze moleculen afgeven. „Het hebben van oplosmiddelen is geen illegale activiteit”, zegt Maarten Lörtzer van TNO. „Maar het bezit van een aantal andere grondstoffen van xtc is dat wel.”

  Volgens Frits Vlek van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap in Apeldoorn zal het principe van de kunstneus binnenkort worden gepresenteerd aan de politiekorpsen. „Het is een zeer handzaam ding, dat veelbelovend lijkt. We zijn nu bezig met de voorbereiding om het operationeel toe te passen.”

  De politie zelf heeft al aangegeven dat zij de methode graag bij de opsporing wil inzetten.

  Bron: Telegraaf.nl