KUSTWACHT ONDERSCHEPTE 1100 KILO DRUGS

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, May 5, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,282
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  KUSTWACHT ONDERSCHEPTE 300 ILLEGALEN EN 1100 KILO DRUGS


  Er kwamen in 2004 bij Kustwacht grotere, sterkere en snellere motorboten, de zogenoemde super rhibs. Deze vervingen de verouderde patrouilleboten en inshore rubberboten.


  WILLEMSTAD - De Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba heeft vorig jaar 1077 kilo cocaone, 16,5 kilo heroone, 70 kilo marihuana en


  2,8 kilo xtc (19.000 pillen) in beslag genomen. Bij 58 pogingen tot landing werden in totaal 290 vreemdelingen opgepakt. Dit blijkt uit de vandaag bekend gemaakte jaarcijfers van de kustwacht.


  De illegalenproblematiek speelde vooral op Aruba (34 gevallen) en op St.


  Maarten (15 gevallen). Op Curagao was de kustwacht in negen gevallen betrokken bij het onderscheppen van illegalentransport.


  Als voorbeeld noemde de kustwacht bij de presentatie van de jaarcijfers de grote drugsvangst op 13 december vorig jaar, waarbij een speedboot ter hoogte van de Caracasbaai 473 kilo cocaone smokkelde. Eind november werden op Aruba 35 buitenlanders onderschept, die via de Commandeursbaai probeerden illegaal het eiland binnen te komen. Ook hier werd gebruikgemaakt van een speedboot. De twee bemanningsleden werden eveneens aangehouden.


  De meeste illegalen komen uit Colombia (113). Haoti volgt qua herkomst op de tweede plaats met 75 en iets daarachter Venezuela met 64 vreemdelingen. De rest kwam uit de Dominicaanse Republiek (13), Dominica (5), Peru (2), Mexico. In zeventien gevallen waren de vreemdelingen niet gedocumenteerd en kon hun herkomst niet worden achterhaald.


  GROOT BEDRIJF


  De kustwacht groeit uit tot een groot bedrijf. In december vorig jaar bedroeg het personeelsbestand 177, waarvan 144 lokaal, 32 militair en iin burger. Verder sprong de vervanging van materiaal in het oog. Er kwamen grotere, sterkere en snellere motorboten, de zogenoemde super rhibs. Deze vervingen de verouderde patrouilleboten en inshore rubberboten. Orion-patrouillevliegtuigen maakten in januari plaats voor twee Fokker 60's. Eind vorig jaar installeerde de kustwacht een walradar, die komende maand wordt vervangen door een beter systeem.


  Medio volgend jaar komt er een definitief radarsysteem op de Benedenwindse eilanden.


  VISSERIJ


  Waar de aandacht zich veelal concentreert op maritieme drugs- en vreemdelingentransporten, controleert de kustwacht ook op illegale visserij. Negen keer kwam de kustwacht in actie bij overtreding van de visserijwet, waarvan acht keer bij Aruba. In totaal inde de kustwacht in dit verband 100.000 gulden aan boetes. Voorbeeld: De aanhouding van twee Venezolaanse trawlers op 28 en 29 september bij Aruba. Zij kregen een boete van respectievelijk 30.000 en 20.000 gulden. Pas nadat de boetes zijn voldaan, mag een schip doorvaren.


  29 Keer constateerde de kustwacht vorig jaar een geval van milieuvervuiling. Tien keer kon een schip als dader worden aangemerkt, bijvoorbeeld bij een illegale olielozing 12 augustus in de Annabaai op Curagao. Toen werd een boete van 2500 gulden opgelegd. De mariene milieuwetgeving werd 59 keer overtreden, althans zichtbaar voor de kustwacht. Meestal ging het hierbij om speervisserij; tweemaal om het beschadigen van koraal.


  De kustwacht was afgelopen jaar behoorlijk actief met controles op papieren, veiligheidsuitrusting en vaargedrag van bootbezitters. Met name in de binnenwateren op Curagao werden acties gehouden, vooral in het Spaanse Water. In totaal turfde de kustwacht 111 overtredingen, waarvoor 88 keer een boete werd uitgedeeld.


  REDDING


  Met de vrijwillige reddingsorganisaties Citro (Curagao), Sarfa (Aruba) en SRF (St. Maarten) registreerde de kustwacht 112 reddingsacties die in


  92 gevallen succesvol werden afgerond, waarvan de helft op Curagao, 34 op Aruba en elf op St. Maarten. Bij deze acties werden 35 drenkelingen of vermiste duikers uit het water gehaald.


  Een zeer bijzondere redding was er op 18 september. Op een zelfgebouwd vlot trof het marinefregat Willem van der Zaan drie vissers uit Dominica. Zij dreven op 180 mijl zuidwestelijk van St. Maarten en bevonden zich al achttien dagen op zee en verkeerden in redelijke gezondheid.


  Op 17 november zonk een paar mijl zuidelijk van Caracasbaai een Venezolaans barkje na brand aan boord. Met de cutter Jaguar werden de opvarenden veilig aan de wal gebracht.


  Veertien keer verleende de kustwacht assistentie bij reddingen in het buitenland.


  Als elk jaar neemt de Antilliaanse kustwacht actief deel aan de oefening Open Eyes. De oefening vindt tweemaal per jaar plaats samen met de Venezolaanse kustwacht en reddingsorganisatie Citro. Vorig jaar waren de oefeningen in juni en november. Dit jaar is Open Eyes op 2 en 3 mei op Curagao.Edited by: Alfa
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,298
  Messages:
  38,282
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  CURAGAO TE LINK VOOR COKESMOKKELAARS


  Door de opgevoerde jacht op drugstransporten op en rond Curagao heeft de cokemaffia zijn route verlegd. Er zijn daardoor minder cokemoorden. Toch is het eiland allesbehalve veilig.


  Kustwacht opgetuigd


  De Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba staat onder commando van de 46-jarige Commandeur Frank Sijtsma. Hij heeft ook de leiding over de marine in het Caribische gebied. Dat strekt zich uit van de kust van Suriname tot die voor Florida, het zogeheten CTF4-territorium. De kustwacht heeft 177 personeelsleden, waarvan er 144 van Antilliaanse afkomst zijn. De kustwacht beschikt over twaalf grotere en snellere motorboten (super-rhibs), drie cutters, twee Fokker 60's en een walradar. Helikopters komen binnenkort.


  De kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba heeft het afgelopen jaar veel minder drugsvangsten gedaan dan het jaar ervoor. Commandant Frank Sijtsma zei gisteren bij de presentatie van zijn jaarverslag dat vorig jaar 'slechts' 1077 kilo cocaone is onderschept. Het jaar ervoor was dat 4825,6 kilo. Nu alle ogen gericht zijn op Curagao, wijken smokkelaars uit naar andere Antilliaanse eilanden als Aruba en Bonaire.


  Vooral het bovenwindse Sint Maarten stijgt in de populariteit.


  Dat de cokemaffia diep in de samenleving is doorgedrongen, blijkt uit recente aanhoudingen. Het dieptepunt was de arrestatie van de chef van het Hato-team op de luchthaven. Dit speciaal opgeleide politieteam is er juist op gericht de illegale praktijken op de luchthaven te bestrijden.


  Het team is volgens het openbaar ministerie desondanks succesvol geweest. Veroordeelde slikkers van bolletjes met cocaone werd het afgelopen jaar het paspoort afgenomen. In de kluis van het OM liggen nu vijfhonderd passen. Het eilandarrest geldt voor twee jaar. In die periode kunnen de gepakte bolletjesslikkers hun eiland niet af.


  Het stijgende aantal moorden lijkt met het uitwijken van de cokemaffia een halt te zijn toegeroepen. In de voorgaande twee jaar werden er iets meer dan vijftig moorden gepleegd. Van januari tot en met maart waren dat er in 2003 veertien, vorig jaar vijftien en nu vier.


  Tegenover de daling van het aantal moorden, staat een toename van het aantal gewelddadige overvallen, zogeheten atrako's. Voorgaande jaren schommelde dat aantal rond de 350. In 2004 waren het er meer dan 1100 op een bevolking van 120000 inwoners. Vaak gaan atrako's gepaard met grof geweld. Het is nieuw dat niet alleen winkels en bedrijven worden overvallen, maar ook woonhuizen worden binnengedrongen en de bewoners mishandeld.


  Justitie en politie hebben aanwijzingen dat de overvallers jongeren zijn die geen kans meer zien om drugs naar Nederland te smokkelen. Als ze gepakt zijn is het spul afgenomen bij hun aanhouding. ,,Dan hebben ze een schuld bij de leverancier en die moeten ze inlossen'', schetst een woordvoerder van het OM. ,,De Colombiaanse bendes waarschuwen dat soort


  jongens: geld of we schieten je kop eraf.''


  Het 'aanlanden' van illegalen is een opkomende tak van misdaad. In 2004 was de kustwacht betrokken bij de aanhouding van 290 vreemdelingen. In


  2003 waren dat er nog 193 en een jaar eerder 74 immigranten.