Leeftijdsgrens prozac verlaagd.

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Ruud, Jun 9, 2006.

 1. Ruud

  Ruud Gold Member

  Reputation Points:
  400
  Messages:
  536
  Joined:
  Aug 25, 2005
  35 y/o from The Netherlands
  Prozac, een bekend maar ook enigzins omstreden middel tegen depressiviteit, mag voortaan binnen de Europese Unie worden voorgeschreven aan kinderen vanaf acht jaar. Die leeftijdsgrens lag voorheen nog op achttien jaar.

  Het besluit om de leeftijdsgrens drastisch te verlagen komt van het EU-agentschap voor medicijnen, EMEA. De nadelen van Prozac, dat ook bekend is als Fluoxetine, wegen volgens het EMEA niet op tegen de nadelen. De verstrekking van het middel aan jonge kinderen is echter wel aan voorwaarden gebonden. De kinderen moeten onder meer aan een matige tot zware depressie lijden en het gebruik moet plaatshebben binnen een gecontroleerde therapie.

  Zelfmoordgedachten
  Volgens sommige studies zou Prozac zelfmoordgedachten bij kinderen kunnen versterken. Naar aanleiding van deze publicaties hebben de Verenigde staten en een aantal Europese landen de verstrekking van depressiva aan kinderen en jongeren onder de 18 aan banden gelegd, maar voor Prozac werd een uitzondering gemaakt.

  Ook bij volwassenen kan het gebruik van Prozac soms een omgekeerd effect hebben. De depressiviteit neemt dan toe, en de patiƫnt kan last krijgen van vijandige gevoelens naar zichzelf of anderen. Dat kan zich dan uiten in agressie, zelfverwonding of toenemende zelfmoordgedachten. Jongeren onder de 18 jaar hebben meer kans op deze bijwerkingen, maar ze komen over het algemeen zeer weinig voor.

  Volgens het EMEA is het met nauwgezet toezicht en beperkte doseringen acceptabel en verdedigbaar om kinderen vanaf acht jaar Prozac te geven. Het EU-agentschap tekent daarbij wel aan dat de fabrikant van het middel, Eli Lilly, aanvullende onderzoeken moet uitvoeren naar de mogelijke gevaren van Prozac, zodat de risico's aanvaardbaar blijven.

  Prozac
  Naast depressiviteit, wordt het middel Prozac ook voorgeschreven bij dwangstoornissen zoals bijvoorbeeld smetvrees, en eetstoornissen zoals Boulimia nervosa. Veel voorkomende bijwerkingen van het middel zijn maagdarmklachten, slapeloosheid, sufheid, hoofdpijn, zweten, trillen en bibberen, droge mond en seksuele stoornissen. Minder vaak treedt gezichtsverlies, wazig zicht of heviger en sneller bloeden op als bijwerking. De bijwerking die je juist depressiever maakt en zelfmoordgedachten bespoedigt, is echter een zeldzaamheid.

  Wie Prozac gebruikt tegen depressie, moet eraan denken dat de werking van het middel pas na ongeveer zes weken maximaal is. Daarna moet het nog minstens zes maanden gebruikt worden. Om te voorkomen dat de verschijnselen terug komen, moet langzaam worden afgebouwd, over een periode van enkele maanden. Wie merkt dat de depressieve klachten er alleen maar erger van worden, moet onmiddelijk met het gebruik stoppen en de arts raadplegen.