Met een GSM loop je met peilzender op zak.

Discussion in 'Diverse drugs gerelateerde forums' started by robertone, Jan 13, 2006.

 1. robertone

  robertone

  Reputation Points:
  418
  Messages:
  291
  Joined:
  Sep 27, 2005
  Met peilzender op zak.

  Voor degeen die het nog niet door heeft even heel duidelijk,
  als je met een gsm op zak door de stad loopt en je wordt getapt kan de politie, zo ze dat wilt, al je bewegingen met een nauwkeurigheid van 3 meter volgen.

  Als je niet actief afgeluisterd wordt, wordt alleen de geo-locatie bewaart vanwaar je gebeld hebt of waar je gebeld bent bewaart.

  Dat je een verdachte moet zijn is overigens per 2007 definitief voorbij, volgens de nieuwe europesche dataretentie richtlijn dienen alle contactgegevens van iedereen, dus ook niet verdachte personen, bewaart te worden (gsm, internet) en zijn ze zonder verdenking/rechtelijk bevel opvraagbaar. Voor meer info zie de website van European Digital Rights (Engels).
   
 2. dutch-marshal

  dutch-marshal Palladium Member

  Reputation Points:
  497
  Messages:
  718
  Joined:
  Jan 8, 2007
  31 y/o from afghanistan
  is er geen manier waardoor je niet nagetrokken en of afgeluisterd kan worden via je mobiel?
   
 3. Psych0naut

  Psych0naut Platinum Member

  Reputation Points:
  2,229
  Messages:
  2,226
  Joined:
  Feb 27, 2006
  from The Netherlands
  Zo lang je nummer niet bekend is bij de politie of je telecom provider kunnen ze je niet traceren en of afluisteren. Als je een abonnement afsluit is het duidelijk dat je telecom provider al je gegevens heeft en wat ze door kunnen geven als er om gevraagd wordt door de politie, en als je een prepaid telefoon hebt dan zit er tegenwoordig altijd een kaartje bij waar mee je nog zo'n 5-10 euro extra beltegoed krijgt als je je gegevens invult en het opstuurt, hiermee worden je gegevens dan ook bekend bij je provider, mits je het correct invult. Sinds enkele jaren moeten telecomproviders al je telefoonverkeer van de afgelopen 2 jaar verplicht opslaan, wat ze als er naar gevraagd wordt aan de politie moeten afstaan. Dus ook al wordt je telefoon op het moment niet afgeluisterd, de politie kan tot maximaal 2 jaar alsnog je telefoon gesprekken naluisteren, en je sms-jes nalezen.
   
 4. robertone

  robertone

  Reputation Points:
  418
  Messages:
  291
  Joined:
  Sep 27, 2005
  De enige manier is je GSM niet gebruiken en de batterij te verwijderen. Er bestaan ook GSM's met crytographie die afluisteren van het gesprek nagenoeg onmogelijk maken, maar zelfs dan wordt er nog info over je positie, tijdstip en het nummer van je gesprekspartner verstrekt!

  Overigens is SwiP, met alle respect, abuis! Om ongedetecteerd te blijven kan een prepaid GSM (nieuw toestel en SIM) slechts één maal gebruikt worden. Zodra met de prepaid één maal is gebeld naar of van een nummer dat al gecontroleerd wordt, wordt de prepaid in kwestie ook gescand. Daarnaast heeft naast de SIM ook de telefoon een identificatie nummer (het 1MEI-nummer), dus het aanschaffen van alleen een nieuwe prepaid abo brengt de gebruiker direct weer in beeld zodra de al gebruikte GSM met de nieuwe SIM wordt aangezet. Ook is het bij een persoon die onder directe observatie staat mogelijk om m.b.v. een IMSI-catcher al de GSM gegevens te bepalen zodra deze zijn gloednieuwe, nog nooit eerder gebruikte, prepaid GSM aanzet.
   
  Last edited: Feb 19, 2007
 5. Psych0naut

  Psych0naut Platinum Member

  Reputation Points:
  2,229
  Messages:
  2,226
  Joined:
  Feb 27, 2006
  from The Netherlands
  Zou SWIRobertone kunnen uitleggen wat een IMSI-catcher is? SWIM heeft daar nog nooit van gehoord, wat is het precies ?
   
 6. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  GEHEIMZINNIGHEID OVER MOBIELE OPSPORING Vanaf vorige week heeft de politie de beschikking over afluisterbusjes die al het GSM-telefoonverkeer in de omgeving kunnen aftappen. De zogenaamde 'IMSI-catcher' mag vanaf 1 maart 2002 in Nederland speuren. De politie, justitie en een enkele telecomonderneming zwijgen erover.

  De busjes, te herkennen aan korte stompe antennes rondom de zijkant of een stompe antenne bovenop, worden ingezet om vermeende boeven die met pre-paid telefoon bellen, af te luisteren. Het gaat om een 'nepsteunzender' die signalen en verkeer tussen de telefoon en zendmasten aantrekt.

  Volgens een beveiligingsexpert is dit mogelijk dankzij een gebrek van het GSM-protocol: een mobiele telefoon 'schreeuwt' constant allerhande gegevens in het rond en pakt automatisch de sterkste zender, die met het meeste zendvermogen. Het mobieltje controleert niet of de steunzender van de mobiele aanbieder, van een hacker of van politie is.

  Dat de IMSI-catcher er komt is een uitvloeisel van de wetgeving op het gebied van afluisteren. Het apparaat valt onder het Besluit bijzondere vergaring nummer-gegevens telecommunicatie'. Het bleek namelijk dat het Wetboek van Strafvordering niet specifiek genoeg was als het gaat om het afluisteren van mobiele telefoongesprekken. Er werd verruiming van de wet voorgesteld. Sinds 1 maart 2002 is dit besluit, dat aan de Telecommunicatiewet hangt, actief.

  De techniek
  Het IMSI-nummer (International Mobile Subscriber Identity ) is het nummer dat zich in de SIM-kaart zelf bevindt. Aangezien de politie niet rechtstreeks al het GSM-verkeer mag afluisteren kan het mobiele afluisterbusje een signaal naar alle telefoons binnen het bereik sturen, alle GSM's geven vervolgens dit nummer door.
  De politie stuurt dit IMSI-nummer naar de telecomprovider, laatstgenoemde moet - volgens een afspraak - binnen 15 minuten het 06-abonneenummer opduikelen, wat zonder morren lijkt te gebeuren. Het IMSI-nummer is gekoppeld aan een abonneenummer. Als de politie eenmaal dit abonneenummer heeft, kan ze in samenwerking met de telecombedrijven een tap plaatsten.

  In principe is het met de apparatuur mogelijk om rechtstreeks gesprekken te onderscheppen of om al het GSM-verkeer te verstoren. De politie mag dit niet zonder toestemming van de rechter-commissaris. De Binnenlandse Veiligheids Dienst mag wel ongehinderd afluisteren door de GSM-encryptie te kraken en hoeft pas achteraf verantwoording af te leggen aan de besloten commissie voor inlichtingendiensten van het Parlement.

  Het Duitse bedrijf Rohde & Schwarz is een van de belangrijkste producenten van dergelijke afluisterapparatuur. Met een combinatie van verschillende apparatuur, waaronder de Digital Radio Testers CTS65 is het mogelijk om een IMSI-nummer te achterhalen.

  Persoonsgegevens niet goed geregeld
  Het heeft er alle schijn van dat Justitie een convenant met betrekking tot telecomfraude die met de telefoonaanbieders gesloten is, opvat als een algehele vrijbrief om adresgegevens te verkrijgen.

  Het verkrijgen van verkeersgegevens van een bepaalde telefoon met afluisterapparatuur mag dan geregeld zijn, de wet voorziet niet in het flexibel, en snel verkrijgen van de belnummers. Er bestaat wel een convenant tussen de telecombedrijven en de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken. Maar volgens Ben-voorlichter Hennie van der Heijden heeft dit alleen betrekking op telecomfraude, dus misbruik van het netwerk. Op de vraag of er een buitenwettelijke afspraak is voor algehele opsporing met behulp van abonneegegevens zegt hij: 'Het lijken me twee totaal verschillende dingen, ik heb geen weet van een ander convenant.'

  In de Memorie van Toelichting, de uitleg van de minister op de wetgeving op IMSI-catchers, staat dat telecombedrijven beloven snel een naam, adres en woonplaats van mobiele bellers door te geven. (zie Memorie van Toelichting). Het besluit om de IMSI-catcher te laten rondrijden, regelt namelijk alleen het afluisteren en analyseren van telecomverkeer, niet het doorgeven van persoonsgegevens.

  Een gelijksoortige overeenkomst met internetaanbieders is ook in de maak. Het grote voordeel van een convenant is, dat er geen wetgeving nodig is. Een echte wet is wel in de maak, maar stuit op problemen omdat het opvragen van gegevens in strijd zou kunnen zijn met Europese regelgeving en in ieder geval in strijd is met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Die stelt dat de belbedrijven aansprakelijk gesteld kunnen worden als het verstrekken van persoonsgegevens achteraf onjuist blijkt, aldus de toelichting van de Minister van Justitie Korthals-Altes op de wet.
  Volgens Justitiewoordvoerder Wiebe Oukema zal het zo'n vaart niet lopen: 'Die aansprakelijkheid valt nu nog bij de telecombedrijven, die moeten dan zorgen dat ze het juiste nummer afgeven.'

  Een woordvoerder van Dutchtone zegt dat alle telecombedrijven en Justitie afgesproken hebben geen enkele mededeling te doen over het convenant en het afluistersysteem: 'Het is niet in ons belang om hier iets over te vertellen'. Ook over de mogelijke storingen die het afluistersysteem oplevert mag niets gezegd worden, zo vertelt de woordvoerder.

  Ondertussen bij de buren
  Ook in Duitsland is er wetgeving in de maak die het toestaat om een ISMI-catcher te mogen gebruiken, alleen valt het apparaat bij de oosterburen onder de veel zwaardere noemer van 'anti-terrorisme', wat wel vrijbrief kan zijn voor ruimere opsporingsbevoegdheden. In Nederland mag elke vermeende crimineel afgeluisterd worden.

  De voornaamste kritiek in Duitsland op het systeem is het mogelijk storen door de afluisterapparatuur van het telefonietverkeer. De afluisterapparatuur heeft een fors vermogen nodig om andere steunzenders te overstemmen. Dit vermogen is door de opsporingseenheden zelf te regelen. Hulpdiensten, en ook veel elektronische melders die via het GSM-netwerk lopen kunnen worden verstoord.

  In Nederland
  Alleen opsporingsambtenaren van de KLPD mogen de apparatuur bedienen, volgens de minister van Justitie omdat alleen zij over de nodige expertise beschikken. Het bedienen van de apparatuur, zonder dat er op grote schaal storingen optreden is moeilijk, de technicus moet constant aan de knop zitten die het vermogen regelt: teveel vermogen, en telefoons vallen weg over een groot gebied, te weinig vermogen en de boef valt niet op te sporen.

  'We wilden van tevoren weten wanneer de catcher werd gebruikt, hier ging de politie niet mee akkoord, gezien het geheime karakter wat hier mee gemoeid is. Het uiterste wat we eruit hebben kunnen slepen is dat de politie achteraf waarschijnlijk wel kan zeggen dat het apparaat is ingezet, zodat we aan onze klanten kunnen vertellen dat de storingen in ieder geval niet onze schuld zijn'. Zo zegt de woordvoerder van het telecombedrijf Ben.

  Feit is dat het Openbaar Ministerie, die de telecomproviders verplicht om de aftapmogelijkheden op te nemen in het systeem, wel uitermate coulant zal zijn: de overheid betaalt waarschijnlijk alle aanpassingen die nodig zijn.

  Maar bestaat het nu?
  Justitie woordvoerder Oukema wil geen mededelingen doen of het systeem nu daadwerkelijk wordt ingezet of dat het theoretische wetgeving betreft: 'Dat doe ik om de doodeenvoudige reden niet omdat ik anders KLPD-onderzoek in de weg zou kunnen staan'. Ook over technische specificaties, de principes hoe een IMSI-catcher werkt en de precieze mogelijkheden wil Justitie niets zeggen.

  De Dienst Specialistische Recherche Toepassingen van het Korps Landelijke Politiedienst in Driebergen doet er eveneens het zwijgen toe. Het afluisterwerk maakt achterdochtig. Zelfs een korte toelichting op de werkzaamheden, die ook wel gewoon op internet te lezen valt, blijft bij de telefoonstem achterwege. Als het woordje 'afluisteren' dan toch valt, is het volgens de KLPD-er tijd het gesprek te beeindigen.

  http://www.netkwesties.nl/editie32/artikel1.html
   
  Last edited: Sep 9, 2017
 7. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Voor meer informatie over afluisteren die dit boek over afluisteren in Nederland: Luisterijk van Buro Jansen & Jansen.
   
 8. =Mobius=

  =Mobius= Newbie

  Reputation Points:
  59
  Messages:
  95
  Joined:
  Nov 25, 2006
  Zelden zal een groepje verdachten zich kunnen beroepen op hun privacy, voor degenen die het nog niet moesten weten : privacy bestaat niet. De nationale en internationale regelgeving (EVRM) worden beschouwd als theorie (rechtenstudenten horen de grondrechten te kennen) en indien men getraceert is met een gsm waarbij er bestellingen worden gevoerd met als aanvulling een getal bvb. "10, 20, 5 natte of zoals altijd hé, de goei.." dan is privacy nog enkel een vod papier.

  Wie iets te verbergen heeft dient zijn gsm in te metselen, voldoende semtex ophangen en vervolgens in de Stille Oceaan werpen. Dom, dom, dom....

  Ik wens hier niet in detail op in te gaan wegens de techniciteit maar een gsm werkt volgens netwerkprotocollen net als een ander netwerk. Je IMEI nummer kan je oproepen door *#06# in te typen, het nummer dat je dan ziet is een uniek identificatienummer dat aan het door jou gebruikte toestel kleeft. Men kan de vergelijking maken met alle hardware van een PC die voorzien zijn van een MAC. Via internet zijn er databases waar je gsm-nummers of IMEI kunt ingeven en vervolgens krijg je informatie die hoort privé te zijn. Dit is nog makkelijk want Google geeft je alle informatie die je hartje wenst. Zaak is om te programmeren met API's van google of zoiets...???

  Je moet weten dat om de 15 minuten je gsm een signaal stuurt naar de dichtsbijzijnde mast EN dat als je met een verdacht individu bent kan men tot op één meter afstand bepalen waar jij bent (zie meetkunde en driehoeksbepaling, als men twee vaste punten heeft -masten- is het makkelijk). De gevolgen spreken voor zich want een organisatie die zich bedient van een gsm-netwerk (EN géén hacker in dienst heeft) zal zo in kaart worden gebracht. Dit vergt enkele maanden maar men beschikt over software die helpt om onderlinge verbanden tussen personen bloot te leggen.

  Misdrijfanalyse (FBI gebruikt de term "Crime analyses", Nederland heeft naar mijn weten de CRI Centrale Recherche Informatiedienst) is een recherchetechniek waar informatiegaring centraal staat, veel info verkrijgt men door gsm-verkeer (vaste telefoons en openbare telefooncellen blijven niet gespaard) in kaart te brengen. Dit heeft te maken met het feit dat in de middenregionen van drugsmisdrijven (detailhandel ?) het toch zo handig is om dat toestelletje te gebruiken. Immers even nieuwe simkaart om de drie dagen ??? Ja natuurlijk vergeet dan ook niet een nieuw IMEI te nemen, dus nieuwe gsm. Als er uit je netwerk iemand een oproep naar je doet ben je weer de pineut want zij hebben immers niet hetzelfde gedaan, mochten ze het toch gedaan hebben zijn ze nog niet veilig. Swim zou het vreemd vinden indien er op zijn mast plots 7 gsm's wegvallen en er 7 nieuwe bijkomen die plots terug contact zoeken.

  De slimmerikken hebben géén gsm ofwel ééntje van een ander kaliber maar in het middenkader is dat onbetaalbaar. NOOIT GSM !!! Enkel face-to-face ontmoetingen met vaste afspraken die om de week herzien worden, meer specifiek wat betreft de ontmoetingsplaatsen.

  Sommige criminelen denken dat ze almachtig zijn omdat hij/zij reeds enkele miljoenen heeft binnengehaald denkend dat alles in orde is, immers nooit geen problemen gehad met politie. Menigen zouden zich verbazen wat over hun te lezen staat in interne memo's die worden ingevoerd in een onschuldige database. In BE mag er dan wel niets op je strafblad staan maar hou er rekening mee dat ELKE aanraking met de politie (pv of zonder pv , fietsen pikken of een vechtpartij...maakt niet uit) wordt genoteerd onder "interne memo's". Doe géén moeite om eens na te vragen of dat klopt want swim kan dus ook gerust zeggen dat die "info" niet bestaat. Dreams...

  Specifiek wat betreft drugs zijn de gerechtelijke diensten gespecialiseerd in GSM'flowcharts met "nick's", ik denk dat dit samen met gerichte observatie en undercovertechnieken het enigste is wat gebruikt wordt om de wekelijkse relatiematrices bij te werken.
  Sorry, hier dien ik te nuanceren. Het probleem is dat bij een ondervraging sommigen plots een babbelkick krijgen en reeds binnen de 30 min "namen en plaatsen" terug herinneren. Want hou er rekening mee dat het vak "ondervragingstechnieken" de meeste aandacht krijgt bij de opleiding. SWIM denkt dat men er best aan doet om niet te luisteren naar wat er allemaal mogelijk is en wat er zal gebeuren als je géén mededelingen doet, misschien kan het je weleens niet kwalijk genomen worden als je zegt dat je nog graag als een vrij man zou willen rondlopen zonder steeds achterom te kijken en de agenten erop te wijzen dat je niet voor manipulatie vatbaar bent. Einde pv. Zoniet verwijzen naar je antwoordapparaat of vermoeidheid die je belet om nog heldere antwoorden te geven.

  Er worden echter vele taps nietig verklaard omwille van verscheidene redenen of er wordt een hacker binnengehaald. Deze laatste herstelt het evenwicht en maken er een sport van om de gerechtelijke diensten op dwaalsporen te zetten. Een hacker heeft meer materiaal en kennis dan een overheidsdienst ken betalen. Wat doet hij :
  - datgene wat de gerechtelijke diensten doen in de overtreffende trap : het netwerk zal hij bewaken en verwarring stichten door het klonen van sim-kaarten, bewerken van sms met sim-readers (25 €), onderscheppen van berichten, bewerken en verder laten gaan, IMEI wordt met bepaalde technieken gespooft waardoor een tap en vooral de logs steeds tegenstrijdig zullen zijn en dus nietig, sim-unlockers kunnen vanop afstand worden gebruikt. Dit zijn dan nog maar de "algemeen bekende" manipulaties. Swim heeft wel een rijke fantasiewereld dat valt niet te ontkennen.

  Een voorbeeldje :daar waar Microsoft reeds hackers uitnodigt om een volledig projectteam eens een lesje te leren zullen in de toekomst zeker de recherche computerspecialisten van topniveau in dienst nemen. Trouwens zijn er reeds concrete stappen gezet bij bepaalde meldpunten. Swim heeft moeilijk zicht op de evolutie maar de wetgever kent steeds meer bevoegdheden toe om zelfs onmiddellijk op te treden, dat zegt al genoeg.

  Ondertussen is het beter niet te lachen (wegwezen !!) als men toevallig in een milieu terechtkomt waar alle gsm's ingeschakeld zijn met bijhorende beats en lichteffecten en men begint te discussiëren wie nu eigenlijk de meeste JAVA-toepassingen op zijn mobieltje heeft staan. Indien uitgerust met een camera best niet te lang naar het vogeltje kijken. U kijkt wij toch ook...

  Swim heeft niets te verbergen maar als hij uitstapjes doet hoeft zijn volledige familie dat niet te weten dus dan haalt hij zijn batterij eruit. Bij sms met bedreigingen eerst rustig blijven en diep ademen en dan naar een gerechtsdeurwaarder stappen om een officiële akte ervan te hebben. Als je weet welke toezeggingen informanten krijgen is het riskant om naar andere instanties te gaan. Een gerechtsdeurwaarder levert authentieke akten af die enkel kunnen betwist worden op grond van valsheid van geschrifte. Dit is nog nooit gebeurd !!

  http://www.xs4all.nl/~respub/afluisteren/Hfst5.htm (dit is een uittreksel van Buro Jansen en Jansen) - ik baseer mij nog op een artikel dat ik in 1999 van hun heb afgeprint dus beeld je in wat er vandaag mogelijk is.

  Deze post kan een verkeerd beeld geven want het is duidelijk dat hier boeken over geschreven worden, dus als men er meer over wilt weten ... Google is your friend !
   
 9. dutch-marshal

  dutch-marshal Palladium Member

  Reputation Points:
  497
  Messages:
  718
  Joined:
  Jan 8, 2007
  31 y/o from afghanistan
  iemand ooit van "[SIZE=-1](VoIP)" gehoord?

  voor in amerika kan je scheinbaar makkelijk een eigen prive netwerk kan opzetten met VOIP
  hier een link naar een filmpje met een man die het grofweg uitlegt:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-8493098426180726284

  zou dit ook mogelijk zijn in nederland?

  ik ga me hier is verder in verdiepen...want privacy is een must voor iedereen...
   
 10. robertone

  robertone

  Reputation Points:
  418
  Messages:
  291
  Joined:
  Sep 27, 2005
  Ja dat is mogelijk. Men dient er alleen rekening mee te houden dat het aanbieden van een publieke dienst aan vergunningen en voorwaarden (denk bijvoorbeeld aan de data retentie wetgeving) onderhevig is. Doe je zoiets binnen de conturen van je eigen bedrijf of de eigen familie en vrienden kring zonder publiek karakter, dan is het opzetten van een eigen voip centrale vrij. De software hiertoe is op het internet ook vrij en gratis beschikbaar. Zie bijvoorbeeld 'Asterisk'.
   
 11. dutch-marshal

  dutch-marshal Palladium Member

  Reputation Points:
  497
  Messages:
  718
  Joined:
  Jan 8, 2007
  31 y/o from afghanistan
  SWIM heeft wat zitten kijken naar info..
  en het klinkt eigenlijk best wel vaag in My ogen...
  maarja SWIM ga mensen proberen toe zoeken wie dat wel kunnen..

  SWIM wil graag privacy en niks anders..
   
 12. dutch-marshal

  dutch-marshal Palladium Member

  Reputation Points:
  497
  Messages:
  718
  Joined:
  Jan 8, 2007
  31 y/o from afghanistan
  AMSTERDAM - Telecom- en internetproviders worden steeds vaker onder grote druk gezet om mee te werken aan afluisterverzoeken van de politie, als daar geen juridische basis voor bestaat. Tegenover weekblad Vrij Nederland klagen ze over 'morele chantage'.
  [​IMG] Opsporingsambtenaren kunnen bij internetproviders of telefoniebedrijven vragen om inzage in e-mails en belgegevens of het lokaliseren van gsm's, maar daarvoor is wel een bevel nodig van de officier van justitie. De telecombedrijven zijn dan verplicht om mee te werken. [​IMG]
  Steeds vaker zouden politiemedewerkers de verzoeken echter zonder zo'n opdracht van justitie indienen. Ze zetten providers dan onder zware druk om de gegevens te verstrekken. "Er is een jonge vrouw in gevaar. Iedere minuut telt. Wil jij het op je geweten hebben dat haar iets overkomt?" Volgens Vrij Nederland werken de providers in de meeste gevallen mee.

  Willekeur

  Telecombedrijven als KPN en Tele2 dringen aan op afspraken. "Het is niet onze verantwoordelijkheid om mensen te redden of misdrijven te voorkomen", zegt Günther Vogelpoel in het weekblad. "Als je gaat voldoen aan modelinge vorderingen zonder rechtsgrond, dan dreigt het gevaar van willekeur. De regels zijn er niet voor niets."

  Blijf-van-mijn-lijf-huis

  Zijn collega Gert Wabeke van KPN memoreert een voorbeeld waarbij het bedrijf werd verzocht de lokatiegegevens van de telefoon van een vermiste vrouw te verstrekken. KPN weigerde, omdat het verzoek niet aan de regels voldeed. Uiteindelijk bleek de vrouw in een blijf-van-mijn-lijf-huis te zitten.
  Naar aanleiding van het artikel, dat woensdag verschijnt, heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken besloten het verstrekken van gegevens zonder gerechtelijk bevel onmiddellijk te verbieden. Maar volgens haar ministerie kunnen politiemensen providers nog wel om vrijwillige medewerking vragen. Voor Wabeke is dat onvoldoende. "Als je daarover niets op papier zet, dan blijft het zo dat wij een afweging moeten maken over het risico."