Met vervuilde coke naar het ziekenhuis!

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Ctraltdel, Nov 7, 2005.

 1. Ctraltdel

  Ctraltdel Newbie

  Reputation Points:
  21
  Messages:
  212
  Joined:
  Feb 28, 2005
  Gebruikers vervuilde cocaïne in ziekenhuis beland


  Uitgegeven: 7 november 2005 20:31
  Laatst gewijzigd: 7 november 2005 20:40 UTRECHT - In het uitgaanscircuit van Amsterdam is weer vervuilde cocaïne opgedoken. Anderhalve week geleden raakten vier personen onwel na het gebruik van cocaïne. Zij moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. <BR clear=all>


  Het Trimbos-instituut heeft na de melding van de hulpverleningsdiensten de cocaïne onderzocht. "In de cocaïne werden sporen van atropine aangetroffen", aldus een woordvoerder van het Trimbos maandag. [​IMG]

  Groot alarm


  In december vorig jaar sloeg het instituut groot alarm over vervuilde drugs, toen tientallen mensen in het hele land onwel raakten na gebruik van met atropine vermengde cocaïne. Tot in maart kwamen meldingen binnen van slachtoffers van de vervuilde cocaïne.


  Atropine geeft gezichts- en gehoorshallucinaties en kan hartrimtestoornissen veroorzaken. Een overdosis kan leiden tot bewusteloosheid of in het uiterste geval de dood.


  Nieuwe lading


  Het Trimbos houdt in de gaten of de nu aangetroffen verontreinigde drugs tot dezelfde partij behoort of dat sprake is van een nieuwe partij op de markt. "Samen met de GGD's, verslavingsinstellingen en de ziekenhuizen blijven we nieuwe meldingen monitoren. Als er meer gevallen binnenkomen, dan gaat het waarschijnlijk om een nieuwe lading."


  Met een landelijke campagne waarschuwde het Trimbos vanaf december met posters en folders voor de gevaren van de vervuilde cocaïne. In 1997 dook de stof ook al eens op, toen in een partij xtc-pillen. Edited by: ctraltdel
   
 2. Ctraltdel

  Ctraltdel Newbie

  Reputation Points:
  21
  Messages:
  212
  Joined:
  Feb 28, 2005
 3. xawego

  xawego Gold Member

  Reputation Points:
  106
  Messages:
  553
  Joined:
  Sep 4, 2004
  Dat die troep nou nog steeds (of alweer?) in omloop is. I had paar weken terug ook coke met 3 vrienden gebruikt en alle vier hebben ze zo'n 3 dagen vette knallende hoofdpijn gehad. Dan denk je gelijk aan die vervuilde coke terug. Voor hetzelfde geld was dit toeval...maar toch...als er 4 mensen dezelfde klachten hebben lijkt me dat geen toeval meer.

  Zal er niet ergens een lijst zijn waar mensen regio's of plaatsen invullen waar vervuilde coke gesignaleerd is?
   
 4. Ctraltdel

  Ctraltdel Newbie

  Reputation Points:
  21
  Messages:
  212
  Joined:
  Feb 28, 2005
  Bij navraag bij onze testservices blijkt dat het bericht niet helemaal klopte.


  Het is namelijk niet in het uitgaanscircuit aangetroffen maar bij thuisgebruikers en het is nog niet zeker of de coke 'nieuw' was of nog tot de vorige lading behoorde.


  Dit is ook de reden waarom er nog geen algemene waarschuwing uit is gegaan net als de vorige keer.


  Maar goed....zeker weten doe je als je laat testen...
   
 5. xawego

  xawego Gold Member

  Reputation Points:
  106
  Messages:
  553
  Joined:
  Sep 4, 2004
  In SWIM's geval is dus thuis gebruikt [​IMG]
   
 6. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  <TABLE cellSpacing=1 cellPadding=3 width="100%">
  <T>
  <TR>
  <TD =tableing>Wat is atropine?</TD></TR>
  <TR>
  <TD =tablecontent>Atropine is een stof die voorkomt in plantensoorten als alruin, bilzekruid, doornappel en wolfkers. Al deze planten bevatten belladona-alkaloiden (zijn plantaardige verbindingen) waaronder atropine.

  De wolfkers is een plant die wel 1 meter hoog kan worden en in midden- en zuid Europa groeit. Atropine kan ook in de farmaceutische industrie geproduceerd worden, het is dan een wit poeder.

  Met name de bessen van de plant wolfkers kunnen veel atropine bevatten maar ook de overige plantendelen bevatten atropine. Rijpe bessen kunnen wel tot 2 mg atropine bevatten (bron RIVM).

  De bessen zijn uiterst giftig. 3 tot 4 bessen zijn dodelijk voor kinderen maar er zijn kinderen die stierven na het eten van een halve bes. Volwassenen die gevoelig zijn voor atropine,sterven al na het eten van 10 bessen (bron: www.annetanne.be).

  In de naamgeving zijn er talloze verwijzingen naar de giftigheid van de stof. In de Griekse mythologie was Atropa de doodsgodin die de levensdraad doorknipte en in het engels noemt men de plant wel “deadly nightshade”.

  Atropine vergroot de pupillen waardoor ogen mooier worden maar waardoor je ook slechter gaat zien. Vroeger druppelden vrouwen wel het sap van de wolfkers in hun ogen. Vandaar de naam bella donna, wat mooie dame betekent. Cleopatra heeft er haar naam aan te danken.

  Wat doet het

  Atropine wordt wel eens gebruikt om waarnemingsveranderingen of tripeffecten te krijgen. Vanwege de vele en onaangename bijwerkingen komt gebruik om die reden slechts zelden voor. Atropine blokkeert de werking van de stof acetylcholine (een neurotransmitter) in het hele lichaam.

  Daardoor nemen de speeksel- en zweet productie af en wordt de beweeglijkheid van maag-darm kanaal minder. De pupillen verwijden zich waardoor men geen diepte meer kan zien. Verder nemen bloeddruk en hartslag toe. Ook zie je onrust, paniek en verwardheid. Tenslotte kunnen afhankelijk van de dosis waarnemingsveranderingen en echte hallucinaties ontstaan (zie verder bij atropine overdosis).

  Atropine heeft een halfwaarde tijd van 2 tot 4 uur. Dat wil zeggen dat na die perioden de helft van de stof uit het bloed verdwenen is.

  Medische toepassingen

  Atropine heeft een aantal medische toepassingen.

  Oogartsen gebruiken atropine voor diagnostische redenen gebruikt. Doordat atropine de pupillen vewijdt kan een ooggarts het netvlies beter te bekijken.

  Men geeft het ook wel als medicatie vooraf, bij een narcose. Het doel is dan om de speekselproductie van de patiënt te verminderen.

  Ook kan het gebruikt worden bij een zeer lage hartslag in de acute fase van een hartinfarct.

  Tenslotte is er een toepassing als antistof bij bepaalde vergiftigingen bijvoorbeeld bij insecticiden en oorlogsgassen. (bron: Farmacotherapeutisch Kompas).

  Symptomen van overdosis

  Atropine heeft bij zeer geringe dosissen al onaangename effecten.

  Bij kinderen is 1.6 milligram fataal gebleken. Oraal (via de mond ingenomen) kunnen bij 5 milligram al ernstige bijwerkingen optreden en bij 10 mg al coma (bron, mededeling apotheker Jellinek).

  Bij het het eten van planten of bessen die belladonna-alkaloiden bevatten zie je de volgende effecten optreden:

  Meer dan 0,5 milligram belladonna alkaloïde:
  - droge mond
  - verminderde zweetproductie

  Meer dan 1 milligram:
  - wijde pupillen,
  - dorst
  - versnelling van de hartslag.

  Meer dan 5 milligram:
  - onrust
  - hoofdpijn.
  - droge/warme huid
  - moeilijk kunnen plassen
  - snelle/zwakke pols
  - opwinding, hallucinaties, koorts

  Meer dan 10 milligram:
  - coma
  - ernstige ademhalings- en hartritme stoornissen (bron: RIVM).

  Het handboek van acute vergiftingen noemt de volgende symptomen:
  verwijding van pupil, droge slijmvliezen en huid, koorts, snelle hartwerking, hoofdpijn, verwardheid, opwinding en hallucinaties.

  Bij ernstige vergiftigingen kunnen coma, ademhalingsproblemen, toevallen, hoge bloeddruk en later ook lage bloeddruk optreden. Bron: Behandeling van acute vergiftigingen, praktische richtlijnen)

  Combinatie met Cocaïne

  Onlangs zijn in Nederland maar ook in de rest van Europa cocaïne monsters gevonden die atropine bevatten.

  In Nederland zijn circa twintig mensen acuut met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in Lelystad, Roosendaal, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

  Inmiddels zijn ook meldingen binnengekomen uit België, Frankrijk en Italië wat het totale aantal bekende slachtoffers binnen Europa op ruim vijftig brengt. Er zijn signalen dat de verontreinigde cocaïne zowel in het uitgaanscircuit als in de harddrugsscene voorkomt.

  Met cocaïne wordt atropine nog gevaarlijker. Bloeddruk en hartslag wordt dan nog meer opgejaagd (bron: Pharmacology volume 248, issue 1 pp 57-61). Ook kunnen beide stoffen de lichaamstemperatuur verhogen.

  Cocaïne heeft gemiddeld een zuiverheid van 50%. Monsters die getest worden lopen echter uiteen van 10% tot 80% zuiverheid.

  In Amsterdam is onderzoek gedaan naar wat mensen gemiddeld op een avond aan cocaïne gebruiken (bron Antenne, 2003).

  Hierbij bleek:
  - 25% minder dan een kwart gram te nemen
  - 41% tussen een kwart en een halve gram te nemen
  - 8.3% tussen een halve en ¾ gram te nemen
  - 8.3% tussen ¾ en 1 gram te nemen
  - 16.7 % meer dan 1 gram te nemen.

  Onbekend is op dit moment met hoeveel milligram zuivere atropine de cocaïne versneden is. Gezien de giftigheid hoeft dit maar heel weinig zijn. Immers bij 10 mg (1% van een gram cocaïne) is de kans dat het fataal afloopt al groot.

  Waarom de combinatie cocaïne/atropine?

  De motieven van de producent of dealer die de atropine toegevoegd heeft zijn onduidelijk.

  Atropine is ongeschikt als versnijdingsmiddel. Als versnijdingsmiddel zou je immers veel te veel moeten toevoegen. Mogelijk dat het gekozen versnijdingsmiddel behalve andere stoffen ook atropine bevatte.

  Een andere mogelijkheid is dat atropine bewust is toegevoegd om het product extra interessant te maken.

  Duidelijk is dat in dat geval de producent geen idee heeft over de risico’s die je daarmee loopt. Hopelijk levert het politieonderzoek hierover meer duidelijkheid.

  Bel direct 112

  Wanneer iemand door cocaïne in de problemen komt, bel dan onmiddellijk de ambulance (112). Vertel dat het mogelijk om een atropine-vergiftiging gaat.

  </TD></TR></T></TABLE>
   
 7. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  Weer vervuilde cocaïne opgedoken


  Er is opnieuw met atropine vervuilde cocaïne opgedoken. Enkele mensen zijn anderhalve week geleden onwel geworden en opgenomen in een Amsterdams ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft het Trimbos-instituut voor verslavingszorg ingeschakeld. Bij onderzoek werd een nog onbekend hoeveelheid atropine in de coke aangetroffen.
  Van december vorig jaar tot maart heeft het Trimbos-instituut ook gewaarschuwd voor met atropine vervuilde cocaïne. Het is niet bekend of er verband is met de vervuilde cocaïne die nu is aangetroffen. Het Trimbos-instituut heeft nog geen grote landelijke voorlichtingscampagne gestart, maar is wel alert. De met atropine vervuilde cocaïne is vooralsnog niet aangetroffen in het reguliere uitgaanscircuit.
  Het Trimbos-instituut adviseert gebruikers hun drugs te laten testen. Voor vragen kunnen zij terecht bij de lokale instelling voor de verslavingszorg of de Drugs Infolijn (0900-1995).
   
 8. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  het is ook in belgie opgedoken die vervuilde cocke

  dus opgelet voor de belgen en de nerderlanders
   
 9. mopsie

  mopsie Gold Member

  Reputation Points:
  260
  Messages:
  1,103
  Joined:
  Apr 14, 2005
  from Brazil
  <H1>Volksgezondheid waarschuwt voor gevaarlijke drugs in België</H1>
  <DIV =artikelTekstTop>
  <DIV =fotoLinksHome>[​IMG]</DIV>Tijdens het verlengde weekend van 11 november zijn in België verschillende intoxicaties na het gebruik van cocaïne vastgesteld. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid wil de bevolking dan ook waarschuwen voor enkele bijzonder gevaarlijke drugs die blijkbaar in omloop zijn.De gebruikers vertoonden dezelfde symptomen die voorkomen bij intoxicatie met atropine. Ze hadden last van evenwichtstoornissen, hallucinaties, verwardheid, agressie, waanideeën en verwijding van de pupillen. Atropine wordt in de geneeskunde gebruikt voor bepaalde hartaandoeningen en als tegengif bij bepaalde intoxicaties met insecticides.

  Cocaïne met atropine
  De resultaten van de analyse zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk gaat het om gevallen waarbij cocaïne vermengd met atropine werd gesnoven of geïnjecteerd. Dergelijke gevallen kwamen eind 2004 al eens voor in België.De laatste tijd wordt in België, Luxemburg, Nederland en Frankrijk ook cocaïne gemengd met hydroxyzine op de markt aangeboden. Tot nu toe werden in België nog geen intoxicaties vastgesteld door dit mengsel. Gebruikers die het mengsel cocaïne/hydroxyzine innemen, kunnen last hebben van een gevoel van ongewoon onbehagen, afwezigheid, beven en een versnelde hartslag. Verder werd behalve de combinatie van cocaïne met atropine en die van cocaïne met hydroxyzine ook al de combinatie van cocaïne met levamisol teruggevonden. "Intoxicaties met deze laatste combinatie zijn niet gekend", aldus het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

  Vervuilde heroïne
  De afgelopen twee weken werden in de regio Noordrijn-Westfalen (rond de steden Keulen, Bonn en Aken) ook minstens tien gevallen van wondbotulisme vastgesteld bij injecterende drugsgebruikers. Drie gevallen werden bevestigd door laboratoria. De patiënten vertoonden allemaal typische klinische tekenen en symptomen zoals verlamming van de hersenzenuwen, dubbel zicht, hangende oogleden en moeilijkheden om te slikken."Tot nu toe werd nog geen gemeenschappelijke bron van herkomst gevonden, maar er wordt vermoed dat onderhuids geïnjecteerde vervuilde heroïne de infectie veroorzaakte", luidt het nog. "Het kan bovendien niet worden uitgesloten dat de vervuilde heroïne naar andere landen verspreid werd." </SUP></SUB>[/b][/i][/u][/I][/B]</DIV>