Methadon in EU ‘wondermiddel’

Discussion in 'Nieuws over drugs' started by Alfa, Nov 27, 2005.

 1. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Methadon in EU ‘wondermiddel’


  Van onze correspondent Hans Gertsen  Vrijdag 25 november 2005 - BRUSSEL – Ruim een half miljoen Europeanen krijgt methadon of een ander substituut voor heroïne, via de huisarts of gespecialiseerde centra voor hulp aan verslaafden. Dat blijkt uit het jaarverslag 2005 van het EU-drugsagentschap (EWDD), over de stand van de drugsproblematiek in Europa.

  Daarmee is het gebruik van methadon in tien jaar tijd verzevenvoudigd. Een kwart tot de helft van alle verslaafden in de EU ondergaat inmiddels een dergelijke behandeling, zo schat het agentschap.

  Op basis van cijfers uit de 25 EU-lidstaten schat het EWDD dat er tussen de 1,2 miljoen en 2,1 miljoen ‘problematische drugsgebruikers’ zijn in de EU. Dat zijn mensen die langdurig of regelmatig drugs, zoals opiaten (morfine-achtige pijnstillers), cocaïne en/of amfetaminen gebruiken, al dan niet door te spuiten.

  Het aantal drugsdoden is de afgelopen jaren gedaald. In de vijftien ‘oude’ EU-landen plus Noorwegen bedroeg het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen in 2002 7122, een daling van zo’n vijtien procent ten opzichte van 2001 (8394). Die daling is het gevolg van een stabilisering of vermindering van het aantal drugsgebruikers, een daling van zogeheten intraveneus drugsgebruik (spuiten) en een betere therapievoorziening. Volgens het EWDD is het onduidelijk of die tendens zich zal doorzetten.

  De laatste cijfers laten zien dat methadon en andere heroïne-substituten, zoals buprenorfine, vooral in de nieuwe lidstaten nog voor weinig drugsgebruikers beschikbaar zijn. Slechts 1 procent van alle deelnemers aan substitutieprogramma’s komt uit de 10 nieuwe EU-landen.

  Cocaïne

  Het EU-drugsagentschap is bezorgd over de opmars van cocaïne in Europa. Hoewel de verschillen per land groot zijn, wijzen studies van het drugsgebruik in het dance-milieu, de toename van het aantal cocaïnevangsten en het aantal sterfgevallen en spoedopnames waarbij cocaïne in het spel is, op een groeiende populariteit van die drug onder vooral jonge mannen van 15 tot 34 jaar.

  In landen als Spanje (7,7 procent) en Groot-Brittannië (11,6 procent) heeft het percentage mensen dat zegt ‘ooit’ cocaïne gebruikt te hebben haast Amerikaanse niveaus (15 procent) bereikt.

  Recent gebruik (in het laatste jaar) loopt uiteen van 0,2 procent tot 4,6 procent, waarbij de percentages in Nederland , Denemarken, Ierland en Italië rond de 2 procent liggen. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk is dat ruim twee maal zo hoog. In totaal zouden 3 tot 3,5 miljoen Europeanen de laatste 12 maanden cocaïne hebben gebruikt en ongeveer 1,5 miljoen mensen in de laatste maand.

  Hoewel het volgens het EU-drugsagentschap moeilijk is om harde cijfers te geven over het aantal sterfgevallen waarbij cocaïne in het spel was, gaat het volgens een voorzichtige schatting in Europa om enkele honderden gevallen per jaar.
   
 2. Alfa

  Alfa Productive Insomniac Staff Member Administrator

  Reputation Points:
  14,288
  Messages:
  38,277
  Joined:
  Jan 14, 2003
  117 y/o from The Netherlands
  Nou, wat een wondermiddel. I.p.v. dat gebruikers van hun heroineverslaving af komen, krijgen ze er een minstens zo sterke verslaving bij. De handel in Methadon onder gebruikers is sterk gegroeid sinds de introductie van methadon. Als men toch gereguleerd drugs verstrek aan verslaafden, kan men IMO beter heroine verstrekken aan heroineverslaafden.